Ljudje


 

uredništvo

 
 
AD_foto Matej Druznik_Delo_anuska_delic.jpg

ustanoviteljica, odgovorna urednica

Anuška Delić


Preiskovalno novinarstvo je danes, ko se soočamo z upadom demokratičnih norm in načel, zadnji branik pred totalitarizmi vseh vrst.

 

V preiskovalno novinarstvo jo je odneslo leta 2006, še kot novinarko časnika Delo, s katerim se je razšla konec marca 2018. Do danes je v preiskovalnem in podatkovnem novinarstvu nabrala široke izkušnje in specialistična znanja, ki jih bo nadgrajevala tudi kot ustanoviteljica Oštra, Centra za preiskovalno novinarstvo v jadranski regiji.

Leto 2015 je preživela v sodnih dvoranah, saj jo je zaradi domnevne objave tajnih podatkov v člankih o neonacistih v vrstah stranke SDS preganjala Slovenska obveščevalno-varnostna agencija. Zagrožena ji je bila triletna zaporna kazen, a je bila nazadnje oproščena vseh obtožb. V istem letu je ustanovila projekt Evroposlanci, v okviru katerega novinarji, ki zastopajo vseh 28 članic Evropske unije, od evropskega parlamenta zahtevajo podatke o porabi profesionalnih dodatkov evroposlancev.

Kot urednica in koordinatorka čezmejnih preiskovalnih projektov dela za OCCRP, novinarsko organizacijo, ki razkriva organizirani kriminal in korupcijo. Je članica Mednarodnega konzorcija preiskovalnih novinarjev (ICIJ) in mreže novinarjev za projektom Forbidden Stories. Za svoje delo je z ekipo kolegov prejela nagrado websi v kategoriji medijev in nagrado čuvaj za izjemne dosežke, ki jo podeljuje Društvo novinarjev Slovenije. Evropski spletni medij Politico Europe jo je zaradi njenega dela pri projektu Evroposlanci uvrstil na šesto mesto med 28 najvplivnejšimi Evropejci v letu 2018.

Njeno srce, po materi slovensko in po očetu hrvaško, je razdeljeno, zato bo v Oštru pokrivala tako Slovenijo kot Hrvaško.

 
 
Skrinjar_Klara_ID_001.JPG

novinarka

Klara Škrinjar


Dobro novinarstvo je branik demokracije, detektor anomalij in ščit posameznika pred norostmi sodobnega sveta.

 

Klara Škrinjar je novinarka vse od študentskih let naprej. Večino kariere je preživela na Delu kot novinarka, komentatorka in urednica. Pri svojem delu je največ pozornosti namenjala medijski politiki, enakopravnosti spolov, politični kulturi in krizi vrednot ter vzniku in razvoju populizmov v Sloveniji in na ravni Evrope. Izobraževala se je na področjih podatkovnega in preiskovalnega novinarstva ter bila soavtorica več multimedijskih projektov. Soustvarja podkast Strašno hudi. Je članica ekip večkrat nagrajenih projektov Panamski dokumenti in Rajski dokumenti.

 
 
Screenshot 2019-04-15 at 21.16.00.png

novinarka

Maja Čakarić


Svoboda ni le privilegij tistih, ki si želijo moči in oblasti. Preiskovalno novinarstvo razkriva njihove zlorabe, da lahko svoboda ostaja pravica vseh.

 

Po izobrazbi je literarna komparativistka, honorarno in nato poklicno pot pa je opravljala v različnih medijih, najdlje na Delu, najprej kot avtorica reportažnih besedil in intervjujev, nato pa predvsem kot (so)urednica Delovega spletnega portala. V tem času je sodelovala tudi pri mednarodnem preiskovalnem projektu Panamski dokumenti, za katerega je s kolegi prejela stanovsko novinarsko nagrado.

 

 

člani sveta zavoda

Oštru stojijo ob strani izjemni posamezniki z različnih področij novinarstva in medijev.

 
Miranda Patrucić.jpg
 

Miranda Patrucić


Preiskovalno novinarstvo je ena izmed redkih stvari, ki v svetu še povzroči pozitivne spremembe.

Sarajevčanka Miranda Patrucić je preiskovalna novinarka in regionalna urednica OCCRP, ki se osredotoča na Osrednjo Azijo, Balkan in Kavkaz. Je prejemnica nagrad knight za mednarodno novinarstvo, global shining light, nagrade Toma Rennerja organizacije IRE, nagrade Daniela Pearla in evropske novinarske nagrade. Po svetu je zelo priljubljena kot predavateljica novinarjem s področja preiskovanja in odkrivanja korupcije, pranja denarja in sledenja denarju. Je članica Mednarodnega konzorcija preiskovalnih novinarjev (ICIJ) in mreže novinarjev za projektom Forbidden Stories.

 

 
NPM-web.jpg
 

dr. Nataša Pirc Musar


Glavna vloga preiskovalnega novinarstva je in bi morala biti preiskovanje tistega, česar drugi nočejo ali pa ne znajo preiskati. Preiskovalno novinarstvo potrebuje čas, da odkrije resnico, a je tega vsekakor vredno – je resnični povzročitelj sprememb.

Po diplomi na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani leta 1992 je Nataša Pirc Musar leta 1997 opravila še pravosodni izpit, leta 2015 pa doktorirala na Univerzi na Dunaju. Šest let je bila zaposlena na slovenski nacionalni televiziji kot novinarka in voditeljica osrednje informativne oddaje. Zatem je pet let delala kot voditeljica 24ur, osrednje informativne oddaje največje komercialne televizije v Sloveniji, Pop TV. Aprila 2003 je postala direktorica Centra za izobraževanje in informiranje pri Vrhovnem sodišču. Od leta 2004 do 2014 je bila slovenska informacijska pooblaščenka, medtem pa je leta 2009 pri Europolu postala podpredsednica Skupnega nadzornega odbora za Evropo in štiri leta pozneje predsednica tega organa. Od 1. januarja 2015 vodi svojo odvetniško pisarno.

 
Nils Mulvad.jpg
 

Nils Mulvad


Vloga preiskovalnega novinarstva je razkrivati raznovrstne nepravilnosti in laži ljudi in organizacij, ki imajo moč.

Nils Mulvad je soustanovitelj Svetovne mreže preiskovalnih novinarjev (GIJN) in drugih novinarskih mrež, kot je Farmsubsidy.org. Med letoma 2001 in 2006 je bil predsednik uprave danskega mednarodnega centra za analitično poročanje Dicar, izbran je bil za evropskega novinarja leta 2006. Po svetu novinarjem predava o podatkovnem in spletnem novinarstvu, pri čemer se osredotoča na uporabo družbenih in mobilnih medijev. Je partner in urednik pri medijski družbi Kaas & Mulvad, od leta 2001 do 2015 je predaval na danski Šoli za medije in novinarstvo.

 
Jernej_Verbic.jpg
 

Jernej Verbič


Preiskovalno novinarstvo je danes jamstvo svobodne prihodnosti za vse, ne le za nekatere. Je bolj pomembno, kot je pripravljena priznati večina novinarjev.

Novinar in medijski aktivist, ki je postal podjetnik. Partner in producent zgodb v pripovedovalskem studiu Dobre zgodbe. V srcu še vedno medijski »geek« in privrženec nevladništva. Verjame v dobro. Demokracija stoji ali pade s kakovostnim novinarstvom.

 

člana strokovnega sveta zavoda

 
Marina Walker.jpeg
 

Marina Walker Guevara


Vloga preiskovalnega novinarstva je, da razkrije pokvarjene sisteme in zlorabo moči, ki škodijo ljudem.

Marina Walker Guevara je namestnica direktorja Mednarodnega konzorcija preiskovalnih novinarjev (ICIJ), mreže novinarjev v 80 državah, ki sodelujejo pri preiskovanju zgodb, ki zadevajo ves svet. Doslej je vodila dva največja novinarska sodelovalna projekta v zgodovini novinarstva: Panamske dokumente in Rajske dokumente. Projekta sta vključevala na stotine novinarjev in medijskih partnerjev, ki so z uporabo tehnologije iz terabajtov »pobeglih« finančnih podatkov izvlekli zgodbe v javnem interesu.

 
Marko Milosavljević.jpg
 

dr. Marko Milosavljević


Kot nekdanji glasbeni novinar bom citiral Petra Gabriela: Vedno bomo potrebovali preiskovalno novinarstvo, da bo kopalo po umazaniji (Digging in the dirt). Če je dovolj močno, lahko postane resnična sila, ki bo izboljšala družbo, resnično kladivo (Sledgehammer).

Marko Milosavljević je izredni profesor na katedri za novinarstvo pri Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani. Je član ožje skupine strokovnjakov EENCA, ki svetuje evropski komisiji glede kulture in medijev, podpredsednik sekcije evropske zveze medijskih raziskovalcev ECREA za medijsko pravo in politiko in redni partner več mednarodnih ustanov, kot so Evropski univerzitetni inštitut (EUI) v Firencah, Fundacija za odprto družbo v Londonu, Evropski center za novinarstvo (EJC) v Maastrichtu in Mreža za profesionalizacijo medijev v jugovzhodni Evropi (SEENPM).

Njegovo akademsko raziskovanje zadeva vlogo medijev in novinarstva v širšem političnem, regulatornega in gospodarskem okviru, zlasti ekonomsko vzdržnost, digitalno disrupcijo ter politične in zakonodajne intervencije.

Med drugim je bil predsednik komisije za pluralizacijo medijev pri slovenskem ministrstvu za kulturo, član nacionalne komisije za informacijsko družbo in svetovalec kulturnega ministrstva pri snovanju nacionalne strategije razvoja medijev. 

 

 

Oštro je partnerski center OCCRP

 
 
 

 

Oštro pokriva Italijo v sodelovanju z italijanskim centrom za preiskovalno novinarstvo:

 
 
 

Oštro sodeluje z Madžarsko:

 
 
 

Oštro sodeluje z Avstrijo: