5ka na 5ko za novo 5letko

uredništvo Oštra

Ob peti obletnici Oštra začenjamo kampanjo 5ka na 5ko za novo 5letko. Podprite kakovostno novinarstvo, podprite predano ekipo, ki skrbi tudi za razvoj mladih novinarjev.

 

Grafika: Studio Mashoni

 
 

Ko je Anuška Delić pred petimi leti dobila zamisel, da bi ustanovila neprofitni medij, center za preiskovalno novinarstvo v jadranski regiji, je bilo leto 2023 še zelo daleč. Za preživetje in uspeh centra ni bilo nobene varovalke.

Od takrat je Oštro objavil 159 zgodb, 472 razkrinkov, 58 tuširank in ob tem usposabljal 13 študentov novinarstva oziroma mladih novinarjev.

Ekipa se je ves čas držala najvišjih profesionalnih standardov in izdala tudi svoj kodeks, ki temelji na slovenskem novinarskem kodeksu in münchenski deklaraciji. Profesionalnost dela Oštrovega uredništva so potrdile ugledne mednarodne organizacije, kot so The Organized Crime and Corruption Reporting Network, The Global Investigative Journalism Network, The International Fact-Checking Network in Global Fund for Media Development.

Ob peti obletnici tako začenjamo kampanjo za pridobivanje podpore kakovostnemu novinarstvu, Oštrovemu delu.

Oštro ni naprodaj za denar, vpliv ali klike, ne objavlja oglasov in nima seznama nedotakljivih. Z donacijo boste podprli vsem brezplačno dostopno kakovostno novinarstvo, preiskovalne zgodbe in razkrinkavanje dezinformacij v slovenskih medijih. Prispevali boste k delu ekipe, ki že pet let predano in požrtvovalno krmari med čermi slovenskega medijskega prostora ter si utira svojo, neprofitno pot.

Med ključnimi značilnostmi neprofitnih medijev v državah z razvitim neprofitnim medijskim sektorjem sta radikalna preglednost in financiranje iz raznovrstnih virov, tudi z donacijami ali članarinami bralcev in podpornikov. Ker je neprofitni medijski sektor v Sloveniji nerazvit, je podobno nerazvita kultura finančnega podpiranja kakovostnih medijskih projektov. Nemalokrat je odločna podpora javnosti tudi varovalka pred destabilizirajočimi silnicami vsakokratne oblasti, ki lahko neprofitni preiskovalni medij pahnejo na rob preživetja. Oštro se je s tem spoprijel leta 2020, ko nam je šlo res za nohte.

Prepričani smo, da smo v petih letih večkrat upravičili zvestobo naših vse številnejših bralcev in vsak evro, ki so nam ga donirali v podporo Oštrovemu delu. Ob peti obletnici bomo vsako donacijo, sestavljeno iz »pétk«, ovrednotili z zmnožki števila pet:

  • 5 x 1 = 5 evrov: Oštrova značka

  • 5 x 5 = 25 evrov: Oštrove nogavice in značka

  • 5 x 11 = 55 evrov: Oštrova majica in značka

  • 5 x 111 = 555 evrov: Oštrova majica, nogavice, značka in individualno svetovanje o osebni digitalni varnosti ali po dogovoru o drugih specialnih znanjih članov uredništva Oštra (ne zadeva dostopa do baz podatkov, ki so namenjene samo novinarjem).

Značko so oblikovali v Studiu Mashoni, ki od ustanovitve skrbi za Oštrovo celostno podobo. Majico sta oblikovala Darko in Marko Miladinović (Marmelada), ker Mile svoji stari komšiji Anuški ni mogel reči ne. Nogavice bodo izdelali v Momari. Individualno svetovanje bo izvedel novinar (ali več njih), ki je specialist za osebno digitalno varnost ali drugo želeno veščino.

 
 
 
 

Ekipa je na svojo petletko ponosna. Najprej je bila v zavodu samo ena oseba, ustanoviteljica, danes pa nas je že 11. V tem času je Oštro usposabljal kar 13 študentov oziroma mladih novinarjev. Nekateri so ostali, drugi so odšli v druge medije ali nadaljevali študij.

Doslej je Oštro bralo že več kot 1,6 milijona edinstvenih bralcev, večinoma s slovenskimi IP-naslovi, pa tudi s hrvaškimi, nemškimi, avstrijskimi, britanskimi, ameriškimi in drugimi.

Vizija Oštra je vse od ustanovitve jasna: razvoj in zagotavljanje kakovostnega preiskovalnega novinarstva v Sloveniji in jadranski regiji. V naslednjih petih letih bomo še naprej neutrudno preiskovali anomalije slovenske družbe, razkrinkavali dezinformacije in spravljali v zadrego tiste, ki jih širijo.

Bomo pa bolj mirno spali, če bomo v naslednji petletki dosegli tudi večjo finančno stabilnost. Ta je namreč ključna za nadaljnji razvoj Oštra in njegov kontinuiran prispevek k razvoju slovenskega novinarstva.

Postanite del naše zgodbe. Podprite Oštro!

Kako sodelujete v kampanji 

Donirate lahko prek sistema PayPal ali z nakazilom vrste CHAR na bančni račun Oštra.

PayPal nakazilo:

Bančno nakazilo:

IBAN: SI56 0201 0026 2675 966

SWIFT: LJBASI2X

Koda namena: PETKA*

Namen: CHAR

Oštro

Kotnikova ulica 28

1000 Ljubljana

*Pomembno! Pri bančnem nakazilu v okence za namen vpišite svoj elektronski naslov, da se dogovorimo o pošiljanju Oštrovih izdelkov. Če tega ne želite, pa svoje kontaktne podatke sporočite na e-naslov katja@ostro.si.


Morebitna vprašanja, povezana s kampanjo ali doniranjem, nam lahko pošljete na: katja@ostro.si.

Vaše donacije bomo namenili za plače novinarjev in tekoče stroške. Podatki o financiranju Oštra so javno dostopni na spletni strani o financiranju zavoda.

Hvala, ker nas podpirate! Brez vas ni nas!