O Janševi vojni z mediji tudi Al Džazira

uredništvo Oštra.si

Odgovorna urednica Oštra Anuška Delić je za katarsko televizijsko mrežo pojasnjevala, kako vlada neusmiljeno napada slovenske novinarje in medije.

»Vojna traja že petnajst let. Odvija se njena tretja različica in tokrat so brezkompromisni,« je za oddajo The Listening Post na angleškem kanalu Al Džazire 29. maja dejala Anuška Delić, preiskovalna novinarka in odgovorna urednica Oštra.si. Sodelovala je v daljšem prispevku o napadih predsednika vlade Janeza Janše na slovenske novinarje in medije.

Dolgoletni voditelj oddaje Listening post Richard Gizbert in novinarji so v luči novih spopadov med Izraelom in Palestino uvodoma preverjali, koliko ameriški mediji še naklonjeno pišejo o izraelski politiki. V nadaljevanju so žaromet usmerili v pridržanje beloruskega novinarja Romana Protaseviča, nato pa pozornost namenili slovenskemu predsedniku vlade, »še enemu evropskemu voditelju, ki kaže svojo avtoritarno stran«.

Poleg Delićeve so kot sogovorniki sodelovali profesor novinarstva na ljubljanski fakulteti za družbene vede Marko Milosavljević, preiskovalni novinar Blaž Zgaga in urednik Nove24TV Boris Tomašič. Ta je v prispevku dejal, da ima predsednik vlade Janez Janša »pravico do izražanja mnenja o slovenskih medijih, ki uprizarjajo vojno z njim«.

»Med medijskimi vsebinami in izjavami, ki smo jih na Razkrinkavanju.si preverili v zadnjih dveh letih, Nova24TV v Sloveniji velja za enega od glavnih virov dezinformacij in lažnih novic,« je med drugim komentirala Delićeva. 

Novinarji Al Džazire so v prispevku pojasnili, da se Janševa vojna z mediji med njegovim tretjim mandatom le še stopnjuje. Po njihovi oceni državo vodi podobno, kot svoji vodita madžarski predsednik vlade Viktor Orbán in poljski premier Jarosław Kaczyński. Vsi trije so namreč politični parket zavzeli v poznih devetdesetih letih, ga vmes zapustili in se pozneje vrnili z načrtom, da korenito spremenijo državo in tudi domače medije. 

Napadalna retorika slovenske vlade lahko vodi v fizično nasilje, je v televizijskem prispevku poudaril profesor novinarstva Marko Milosavljević: »Veliko novinarjev in urednikov je strah, da se jim bo kaj zgodilo.« Ob tem je opozoril na primere umorov novinarjev v več državah Evropske unije, denimo na Slovaškem in Malti ter v Grčiji. 

Medtem ko se Slovenija pripravlja na praznovanje 30. obletnice osamosvojitve, predsednik slovenske vlade medijsko bitko vodi doma, pa tudi zunaj slovenskih meja, so še dejali novinarji Al Džazire, pri čemer so spomnili na epizodo iz evropskega parlamenta, kjer je Janša zahteval predvajanje propagandnega videa.