Telefoni novinarjev okuženi z vohunskim orodjem

Maja Čakarić

Novinarska preiskava je pokazala, da so na seznamu 50.000 potencialnih tarč vohunskega orodja Pegasus, ki ga je razvilo izraelsko podjetje NSO Group, tudi aktivisti, zdravniki, odvetniki in politiki.

 
Ilustracija

Ilustracija: Svetlana Tiourina/OCCRP

 

Med uporabniki telefonskih številk, ki so jih vlade po svetu uvrstile na seznam za prikrito prisluškovanje, je vsaj 188 novinarjev, so v nedeljo razkrili novinarji projekta Pegasus. Med potencialnimi tarčami nadzora pa so tudi zagovorniki človekovih pravic, zdravniki, odvetniki, politiki in najmanj deset državnih voditeljev.

Novinarski konzorcij Forbidden Stories in organizacija Amnesty International sta pridobila seznam z več kot 50.000 telefonskimi številkami iz 50 držav in jih delila z več kot 80 novinarji iz 17 medijskih hiš. Izsledki njihovega večmesečnega preiskovalnega dela kažejo, da so na njem osebe, ki so jih vlade po vsem svetu od leta 2016 nameravale nadzirati z vohunsko opremo Pegasus.

Programsko orodje Pegasus, ki ga je razvilo izraelsko podjetje NSO Group, strankam omogoča oddaljen dostop do mobilnega telefona in spremljanje komunikacije. NSO je v preteklosti zatrdil, da ga prodaja vladam, ki jim orodje pomaga pri preprečevanju in preiskovanju terorizma in kriminala.

S predstavniki NSO se je decembra lani med obiskom v Izraelu sestal slovenski premier Janez Janša, smo na Oštru poročali spomladi. Maja lani pa je bil na lobističnem obisku pri ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku predstavnik enega od družbenikov NSO in član upravnega odbora te družbe. V kabinetu predsednika vlade in na ministrstvih se o morebitnem sodelovanju z NSO in uporabi Pegasusa marca za Oštro niso hoteli izreči.

 
 

Med strankami NSO je po ugotovitvah novinarjev projekta Pegasus več kot deset vlad, na primer mehiška, azerbajdžanska, indijska, maroška, ruandska, pa tudi madžarska.

Novinarji sicer niso mogli potrditi, da so bili mobilni telefoni vseh uporabnikov telefonskih številk na seznamu dejansko okuženi z vohunsko programsko opremo in da so oblasti uspešno dostopale do njihovih podatkov. Neodvisno so potrdili identiteto več kot tisoč lastnikov mobilnih telefonskih številk in opravili forenzično analizo 67 mobilnih naprav, ki je pokazala, da je bilo orodje Pegasus nameščeno na 37 telefonih.

Sledove programske kode Pegasus so denimo našli na telefonu Szabolcsa Panyija, novinarja madžarskega neprofitnega medija Direkt36, s katerim sodeluje tudi Oštro.

Panyi, ki je med drugim preiskoval teme, povezane z obveščevalnimi službami, zunanjo politiko in orožarskimi posli, je v zapisu na portalu OCCRP pojasnil, da je bil ogorčen in da ga je bilo sram, a je bil tudi ponosen, ko je izvedel, da je tarča nadzora. »Vlada Viktorja Orbána je večinoma ignorirala moja novinarska vprašanja, zdaj pa se je izkazalo, da navsezadnje cenijo moje poročanje, čeprav je njihov način izkazovanja zanimanja nekoliko srhljiv.«

Podjetje NSO je v odgovoru novinarjem med drugim zanikalo, da so na seznamu s 50.000 številkami potencialne tarče njihovega orodja, pojasnili pa so še, da sami nimajo dostopa do podatkov svojih strank.