Oštro in AFP z novim spletnim mestom v boj proti dezinformacijam

uredništvo Oštra

Jadranski observatorij za digitalne medije ADMO, katerega član je Oštro, je postavil spletno mesto za obveščanje o dezinformacijah. 

 

Jadranski observatorij za digitalne medije ADMO, katerega člana sta Oštro in AFP, je projekt evropskega observatorija za digitalne medije EDMO. Illustracija: ADMO

 

Da bi zajezili dezinformacije, ki se širijo v hrvaškem in slovenskem digitalnem prostoru, bosta francoska tiskovna agencija AFP in Oštro na spletnem mestu admohub.eu objavljala analize verodostojnosti javnih vsebin. AFP bo delovala na Hrvaškem, Oštro pa v Sloveniji.

Preverjanje vsebin je del dejavnosti Jadranskega observatorija za digitalne medije ADMO, ki ga vodi univerza v Dubrovniku in je projekt evropskega observatorija za digitalne medije EDMO, ki ga je leta 2020 ustanovila evropska komisija, da bi združila novinarje, akademike in strokovnjake za usposabljanje medijev v boju proti dezinformacijam. 

Poleg AFP in Oštra pri projektu sodelujejo še zagrebška filozofska fakulteta, fakulteta za politične vede ter fakulteta za elektrotehniko in računalništvo, nevladna organizacija Gong in spletni medij N1 Hrvaška. 

Cilj projekta je tudi vlade in regulatorje spodbujati h krepitvi kolektivnega odziva na grožnje demokraciji, ki so posledica dezinformacijskih kampanj.