Oštro javno razpravljal o Detektorju premoženja

uredništvo Oštra

Novinarji so na javnem uredniškem sestanku predstavili najobsežnejši projekt Oštra doslej – Detektor premoženja. Spregovorili so o pomenu projekta, o načinu preiskovanja premoženja funkcionarjev in o težavah, s katerimi so se srečevali pri svojem delu.

 

Foto: Oštro

 

Ekipa Oštra je v torek pred ljubljansko mestno hišo predstavila nastajanje preiskovalnega projekta Detektor premoženja. Gre za prvo sistematično objavo premoženja političnih funkcionarjev v Sloveniji. Prva faza projekta, v kateri so se novinarji osredotočili na ministre in ministrice vlade, je trajala devet mesecev.

Vodja projekta Klara Škrinjar je pojasnila, da je javnost podatkov o premoženju funkcionarjev pomembna za nadzor nad morebitnimi navzkrižji interesov in morebitnim nedovoljenim okoriščanjem. Skopi in včasih pomanjkljivi podatki o spremembah premoženja funkcionarjev v času trajanja mandata, ki jih objavlja komisija za preprečevanje korupcije, namreč takega nadzora ne omogočajo. 

Novinar Matej Zwitter je predstavil prakso objavljanja podatkov o premoženju politikov v tujini. Ob pomoči več sorodnih tujih medijev je Oštro ugotovil, da so na tem področju vzhodnoevropske države večinoma bolj transparentne kot države na zahodu. Novinarka Maja Čakarić je pojasnila, kako je ekipa Oštra s spletnimi orodji in iz podatkovnih baz zbirala podatke o družinskih članih in premoženju funkcionarjev. 

Nekajkrat so novinarji trčili ob zid, ko jim kljub obsežnemu preiskovanju premoženja ni uspelo zanesljivo dokazati, kar sta na več primerih pojasnila novinarja projekta Samo Demšar in Žana Erznožnik. V teh primerih podatka niso objavili, je pojasnila Katarina Bulatović, ki je pri projektu skrbela za preverjanje dejstev.