Oštru nagrada za izjemno družbeno inovacijo

Nina Rozman

Nagrado je Oštro prejel za projekt Razkrinkavanje.si, namenjen izobraževanju prihodnjih generacij preiskovalnih novinarjev. Za nagrade se je letos potegovalo 288 projektov.

 

Na fotografiji Samo Demšar, namestnik urednice Razkrinkavanja.si. Foto: Sozialmarie.org

 

Oštrov projekt za preverjanje dejstev Razkrinkavanje.si je 1. maja na Dunaju prejel nagrado mednarodne organizacije SozialMarie za izjemno družbeno inovacijo. Oštro v okviru projekta študentom in mlajšim novinarjem omogoča praktično učenje preverjanja dejstev in pomaga pri razvoju veščin preiskovanja. S tem prispeva k razvoju novih generacij preiskovalnih novinarjev. 

»Gre za izobraževanje mladih novinarjev in študentov, ki se na preprostih primerih učijo iskanja primarnih virov in splošnega novinarskega dela, da lahko pozneje sodelujejo v bolj kompleksnih preiskovalnih zgodbah, tako mednarodnih kot v Sloveniji,« je za Radio Slovenija dejal namestnik urednice Razkrinkavanja.si Samo Demšar.

V okviru projekta Razkrinkavanje.si, ki v nedeljo praznuje peto obletnico delovanja, so novinarji doslej preverili verodostojnost več kot 580 vsebin. V tem času se je v sklopu projektu usposobilo 19 mladih novinarjev.

Poleg Oštrovega so bili za nagrado nominirani še trije slovenski projekti, prejela pa sta jo projekta Sončna šola Hrastnik in Zdravniki Sledilnik. Glavna nagrada je pripadla avstrijskemu projektu Housing First, ki je več kot dva tisoč brezdomcem pomagal najti dom. 

Nagrada SozialMarie je prva evropska nagrada za izjemne družbene inovacije, ki jo od leta 2005 vsako leto podelijo 15 projektom iz srednje in vzhodne Evrope. Letos se je zanjo potegovalo 288 projektov iz Avstrije, Češke, Hrvaške, Madžarske, Slovenije in Slovaške.

 
 

Vam je všeč, kar ste prebrali?

Podprite Oštro z donacijo tu.