Ustanoviteljica Oštra v svetovalnem odboru Access Info Europe

Matija Štrukelj

Nevladna organizacija Access Info Europe iz Španije si med drugim prizadeva za odprtje registrov podjetij v EU, kar bi pripomoglo tudi v preiskavah podjetij, povezanih z ruskim agresorjem nad Ukrajino.

Vodilna evropska nevladna organizacija na področju dostopa do informacij javnega značaja Access Info Europe je prenovila upravni in mednarodni svetovalni odbor. Foto: Access Info Europe

Španska nevladna organizacija Access Info Europe, ki se zavzema za varovanje in širjenje pravice do dostopa informacij, je imenovala nove člane svojega mednarodnega svetovalnega odbora. Med drugimi bo odslej njegova članica tudi Anuška Delić, ustanoviteljica in odgovorna urednica Oštra. 

V mednarodnem svetovalnem odboru bo Anuška Delić skupaj s še enajstimi kolegi iz vrst novinarjev, pravnikov, direktorjev civilno-družbenih organizacij in aktivistov iz celotne Evrope skrbela za podporo, usmerjanje in svetovanje organizaciji Access Info Europe ter pomoč pri oblikovanju projektov.

Poleg svetovalnega odbora so imenovali tudi nov upravni odbor s petimi člani.

Access Info Europe je bila ustanovljena leta 2006 v Madridu kot nevladna organizacija. Zavzema se za varstvo in širjenje pravice do dostopa do informacij javnega značaja s projekti, ki vključujejo podporo civilni družbi in novinarjem po Evropi, prav tako je dejavna pri zakonodajnih spremembah. V evropskem prostoru je pripomogla tudi k oblikovanju mreže nacionalnih organizacij, ki delujejo na področju transparentnosti podatkov. 

Organizacija se bori proti poskusom oslabitve pravil od dostopnosti informacij v Evropski uniji, zadnje s prizadevanjem za javni dostop do poslovnih registrov podjetij v EU. Dostop do teh bi po direktivi iz leta 2019 morale zagotoviti vse države članice Unije, a je evropska komisija temelje uredbe maja letos zamajala s predlogom, da bi bile države članice dolžne brezplačno zagotavljati zgolj osnovne informacije in dokumente o podjetjih.

Na evropsko komisijo je zato 182 organizacij, novinarjev, akademikov in posameznikov, med njimi tudi Oštro, naslovilo peticijo, s katero komisijo pozivajo k spoštovanju zaveze o javnem dostopu do poslovnih registrov.