Čebel ne hranite z žličko sladkorja in vode

Avtor: Matej Simič

 

TRDITEV

Pustite jim čajno žličko sladkorja in vode in jim pomagajte, da si opomorejo.


OCENA


IZVIRNA OBJAVA

Megasvet


 
Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Utrujenim in dehidriranim čebelam pustite čajno žličko sladkorja in vode in jim tako pomagajte, da si opomorejo, so poročali na portalu Megasvet. To je nasvet 93-letnega raziskovalca Davida Attenborougha, so navedli. V prispevku so še zapisali, da bodo čebele po zaužitem sladkorju in vodi »morda videti, kot da umirajo, vendar bodo daleč od tega«.

Izjava se je junija lani pojavila na domnevno uradnem Attenboroughovem profilu na facebooku, o katerem se je izkazalo, da je lažen, je pred dnevi poročal portal za preverjanje dejstev AFP Fact Check. Kot so ugotovili, Attenborough nima uradnega profila na družbenih omrežjih.

oGdxCzhE6rXR6fivFu1fU7-G_F4YmTKxoobIedGmGxs2bpRpfGsgDWJAYsLKTkT7JzBNeIMcvzcbiBbRD94eGUad_FhK-t7BOxuCRwtMpDPSU_Ur-wdwFkh_PSxke7TtKqESrVpI.png

Lažni profil je imel 27 tisoč sledilcev, uporabniki facebooka so jo delili več kot šesttisočkrat, povzeli pa so jo številni mediji po svetu.

Četudi gre za lansko novico, še vedno kroži po spletu, tudi po slovenskih medijih. Megasvet, denimo, jo je objavil letošnjega maja. V preteklih dneh in mesecih pa so o »Attenboroughovem nasvetu« poročali še Večer, Pokukaj.si, Vestnik, Žurnal24.si, Klip, Lep dan, Dom in vrt in Forum.Over.Net.

BBC zahteval umik lažnega profila

Na informacijo, ki je hitro zakrožila po spletu, se je že julija lani odzval britanski BBC in zanikal, da gre za Attenboroughovo izjavo. Od Facebooka je zahteval umik lažne novice.

BBC smo za dodatne informacije zaprosili tudi pri Razkrinkavanju.si, vendar odgovora do zdaj nismo prejeli. So pa dogodek pred tednom dni ponovno komentirali za AFP Fact Check: »Kot smo rekli, stran nikakor ni povezana z Davidom Attenboroughom in Facebook jo je na zahtevo BBC tudi umaknil. Stran ne obstaja več,« je zapisal predstavnik BBC za odnose z javnostmi.

Za pojasnila smo prosili tudi Megasvet, vendar se niso odzvali.

Pa čebele res potrebujejo sladkor in vodo, ko so utrujene in dehidrirane? »Ko čebele obnemorejo, je to zaradi starosti. Sladkor jim ne bo pomagal,« je za Razkrinkavanje.si povedal predsednik čebelarske zveze Boštjan Noč. O nasvetu je podvomil in bolj kot čajno žličko sladkorja in vode priporočil sajenje medovitih rastlin.

Spletni prevari je lani nasedla tudi odgovorna urednica Oštra Anuška Delić in z mešanico sladkorja in vode poskušala rešiti čebelo. »Kot velika oboževalka vsega, kar je David Attenborough, nisem niti pomislila, da bi bila izjava lahko lažna. In tako sem tudi sama nasedla,« je ob branju te preverbe razočarano povedala.

Trditev o hranjenju čebel z žličko sladkorja in vode je bila objavljena na lažnem profilu sira Davida Attenborougha, sicer legendarnega ustvarjalca naravoslovnih dokumentarnih oddaj. Attenborough tako v resnici ni svetoval, naj obnemogle čebele hranimo s sladkorjem in vodo. O smiselnosti takega početja je podvomil tudi slovenski strokovnjak za čebele. Trditve, ki so jih objavili slovenski spletni portali, zato označujemo za lažne objave.


Razkrinkavanje_LaznaObjava.png

Lažna objava
Objava, ki vsebuje lažne informacije, podatke ali trditve. S to oceno ovrednotimo le tiste vsebine, pri katerih je mogoče ugotoviti, da so bile ustvarjene za namerno zavajanje in napačno obveščanje javnosti.

Vsi tipi razkrinkanih informacij