Da, Zemlja se segreva

Avtorica: Katarina Bulatović

 

TRDITEV

Po najnovejših podatkih ameriške uprave za oceane in ozračje (NOAA) se ozračje v ZDA ne segreva.


OCENA


IZVIRNA OBJAVA

NovaTV24


 
Globalno segrevanje ne pomeni, da se vsak kraj na Zemlji segreva enako, temveč da se segreva planet v celoti. Foto: Unsplash

Globalno segrevanje ne pomeni, da se vsak kraj na Zemlji segreva enako, temveč da se segreva planet v celoti. Foto: Unsplash

»Šok za vernike globalnega segrevanja!« so v naslovu prispevka zapisali na portalu Nova24tv.si. Poročali so, da je ameriška uprava za oceane in ozračje (NOAA) objavila podatke, ki naj bi kazali, da se ozračje v ZDA od leta 2005 v povprečju ni segrelo oziroma je nekoliko hladnejše.

»To ne drži,« so za Razkrinkavanje.si zagotovili pri NOAA. Glede na meritve temperature med letoma 2005 in 2018 se je ozračje v vseh ameriških zveznih državah, brez Aljaske in Havajev, v povprečju segrelo za 0,36 stopinje Celzija na desetletje (0,64 stopinje Fahrenheita), so pojasnili.

 
 

»Trditev, da globalnega segrevanja ni, ne drži. To tudi ne bi držalo, če bi se ozračje v ZDA oziroma kateri drugi državi na svetu od leta 2005 ohladilo,« so komentirali pri NOAA. Globalno segrevanje ne pomeni, da se vsak kraj na Zemlji segreva enako, temveč da analiza temperatur krajev po svetu skozi stoletje ali več kaže, da povprečna svetovna temperatura raste, so dodali.

Vsaj 30 let za dokazovanje sprememb 

Pri slovenski agenciji za okolje (Arso) so za Razkrinkavanje.si opozorili, da je podnebje kompleksen sistem, sestavljen iz več podsistemov (ozračje, oceani, kopno, vegetacija). Ti vplivajo drug na drugega, zato sta časovna in krajevna spremenljivost podnebja zelo veliki. 

Zaradi tega lahko spremembe podnebja statistično značilno dokažemo šele po najmanj 30 letih. V Sloveniji sistematične homogenizirane meritve, torej brez umetnih vplivov, denimo mest in instrumenta meritve, izvajamo zadnjih 60 let, v tem času pa je povprečna letna temperatura zrasla za dve stopinji Celzija, so ponazorili.  

Pri Arsu so še pojasnili, da je NOAA prav za spremljanje podnebnih sprememb postavila mrežo referenčnih postaj, na katerih naj bi se okolje čim manj spreminjalo, torej so meritve brez umetnih vplivov in spremljajo le podnebni signal, o čemer so poročali tudi na portalu Nova24tv.si. 

Vendar podatki na spletnem mestu NOAA kažejo mesečno temperaturo zadnjih 15 let, kar je prekratko obdobje za ugotavljanje sprememb podnebja, so pojasnili pri Arsu. To je toliko težje na ameriški celini, kjer na spremenljivost podnebja močno vpliva vremenski pojav El Niño. 

Pojasnila iz uredništva Nova24tv.si nismo prejeli. 

Trditev, da se ozračje v ZDA po najnovejših podatkih NOAA ne segreva, ne drži. Med letoma 2005 in 2018 se je v vseh zveznih državah (brez Aljaske in Havajev) po podatkih te ameriške uprave v povprečju segrelo za 0,36 stopinje Celzija na desetletje.

Na portalu so svoje trditve oprli na graf, ki je sicer točen, a prikazuje povprečna temperaturna odstopanja v zadnjih 15 letih, kar je prekratko obdobje za ugotavljanje sprememb temperature. Prav tako ne pomeni, da globalnega segrevanja ni, saj spremembe podnebja opazujejo v daljšem obdobju, torej v najmanj 30 letih, zato prispevek označujemo tudi za manipulacijo.


Ne drzi.png

Ne drži
Objava, o kateri smo na podlagi neodvisne preverbe dejstev ugotovili, da ni resnična. Oznako uporabljamo pri preverjanju izjav in krajših trditev, ki se pojavljajo na družbenih omrežjih in v javnem prostoru, ter za pregled uresničevanja obljub politikov in drugih javnih osebnosti.


Razkrinkavanje_Manipulacija.png

Manipulacija
Objava, ki uporablja znane in točne podatke, vendar jih pojasnjuje na zavajajoč način, tako, da pripeljejo do netočnih ali nepravilnih zaključkov. Gre za izkrivljanje dejstev.

Vsi tipi razkrinkanih informacij


 
 

Vsebine Oštro.si sofinancira Ministrstvo za kulturo.