SDS fotografijo vojaka objavila brez avtorjevega dovoljenja

Avtorici: Maja Čakarić, Anuška Delić

 

TRDITEV

Na plakatu je Rok iz Štajerske.


OCENA


IZVIRNA OBJAVA

Plakat stranke SDS


 
28. junij 1991, mejni prehod Rožna Dolina. Foto: Andrej Podlogar

28. junij 1991, mejni prehod Rožna Dolina. Foto: Andrej Podlogar

Dan državnosti je stranka SDS letos med drugim pospremila s čestitko, objavljeno na obcestnem oglasnem panoju. Voščilo so dopolnili s fotografijo vojaka JLA, ki dviguje roke v znamenje predaje. Avtorstvo so pripisali »RTV SLO«, torej RTV Slovenija. 

Na twitterju so nas sredi junija opozorili na fotografijo in predlagali, naj preverimo njeno ozadje oziroma navedbo, da je na fotografiji Rok iz Štajerske. Šli smo po sledi fotografije ter preverili okoliščine njenega nastanka in objave.

Ugotovili smo, da v stranki SDS od avtorja fotografije Andreja Podlogarja, kot nam je povedal sam, niso pridobili dovoljenja za objavo. Za dovoljenje niso prosili niti RTV Slovenija, ki so ji pripisali avtorstvo fotografije.

Maja Bogataj Jančič, strokovnjakinja za avtorsko pravo in direktorica inštituta za intelektualno lastnino, je pojasnila, da bi morali za uporabo fotografije pridobiti avtorjevo dovoljenje.

Glede tega je nedvoumen tudi zakon o varstvu avtorskih pravic: »Materialne avtorske pravice varujejo premoženjske interese avtorja s tem, da avtor izključno dovoljuje ali prepoveduje uporabo svojega dela in primerkov svojega dela.«

Kdor fotografijo drugega avtorja uporabi na plakatu, to pomeni, da jo je reproduciral oziroma ponovno objavil ter predelal oziroma po svoje spremenil. Da to sploh lahko stori, mora prej pridobiti avtorjevo soglasje. »Če ga ne, gre za nezakonito uporabo avtorskega dela in torej za nedovoljen poseg v materialne in lahko tudi v moralne avtorske pravice,« pravi Bogataj Jančičeva.

S fotoaparatom med vojake

Fotografijo je 28. junija 1991 na mejnem prehodu Rožna Dolina pri Novi Gorici posnel takrat 19-letni Andrej Podlogar. Z mopedom se je po 18. uri vračal iz bolnišnice in se pripeljal do mejnega prehoda. Kot ljubiteljski fotograf je imel tudi takrat s seboj svoj fotoaparat yashica. 

»Ustavil sem se in slikal vojake jugoslovanske ljudske armade, ki so stražili mejo. Potem je začelo pokati,« je za Razkrinkavanje.si povedal Podlogar. Skril se je v zavetje, dokler streljanje ni ponehalo.

Kmalu za tem se je prikazala četa vojakov z rokami, dvignjenimi v zrak. Spomni se, da so bili njegovih let in vsi so bili videti preplašeni, nekateri so jokali. Vanje je usmeril objektiv in jih fotografiral.

»Vsi so tarnali v drugih jezikih. Z gotovostjo trdim, da niso igrali,« je odgovoril na naše vprašanje, ali so bili vojaki pripadniki JLA. Čeprav nam neodvisno ni uspelo preveriti vojakove identitete, lahko na podlagi Podlogarjeve izjave zapišemo, da vojak najverjetneje ni bil Slovenec, kot je pred tedni krožilo po twitterju. 

Fotograf ni vedel za objavo svoje fotografije

Serijo fotografij z mejnega prehoda v Rožni Dolini je Podlogar prvič predstavil leta 2011 ob 20. obletnici osamosvojitve na spletnem portalu RTV Slovenija, ko se je odzval na njihovo pobudo za sodelovanje. Imajo zgodovinsko vrednost, je ugotavljal, »ni  razloga, da bi ostale v predalu«.

Ena izmed teh je bila fotografija vojaka, katere izsek je bil letos objavljen na plakatu SDS. Iskanje po spletu je navrglo tudi rezultate s spletnih strani casnik.si in mojeposavje.si, kjer je bila objavljena ista fotografija; na prvi brez vsakršne navedbe vira, na drugi pa z navedbo napačnega vira »RTVSLO«.

Podlogar dolgo ni vedel, da je stranka njegovo fotografijo uporabila na oglasu. O tem ga je nedavno obvestil šele novinar Mladine, ki je 21. junija objavila prispevek o tej temi z naslovom Zloraba osamosvojitvenega spomina.

Prav tako ne ve, kako je fotografija prišla na plakat. Meni, da so jo lahko dobili le na portalu RTV Slovenija in jo potem nekoliko izostrili. 

Stranka SDS z njim ni navezala stika. »Vem, da ni prav, kar so storili, vendar ne bom ukrepal, stvar bom pustil pri miru,« je dejal.

SDS na naša vprašanja ni odgovorila.

RTVS dovoljenja ne bi mogla dati

Na RTV Slovenija so pojasnili, da so s Podlogarjem pred osmimi leti uredili prenos avtorskih pravic za objavo fotografije v njihovih medijih. Nihče jih ni zaprosil za njeno objavo na plakatu. »A tudi če bi se na nas obrnili za soglasje, nimamo pravice do prenosa omenjene fotografije tretji osebi, tako da soglasja za uporabo ne bi mogli izdati,« so dodali.

Fotografija, na kateri je ovekovečen vojak JLA med predajo, je torej last njenega avtorja, ljubiteljskega fotografa Andreja Podlogarja, ki je potrdil, da za objavo na plakatu SDS ni dal dovoljenja. Čeprav stranka na naša vprašanja ni odgovorila ali drugače pojasnila okoliščin uporabe fotografije, lahko – po Podlogarjevi potrditvi in tudi potrditvi RTV Slovenija, da se nanje v zvezi z uporabo fotografije ni nihče obrnil – sklepamo, da jo je SDS objavila brez dovoljenja.

Če to drži, potem gre bržkone, kot je pojasnila Bogataj Jančičeva, za »nezakonito uporabo avtorskega dela in torej za nedovoljen poseg v materialne in lahko tudi v moralne avtorske pravice«.

Razkrinkavanje.si ni pristojno za ugotavljanje zakonitosti uporabe fotografije vojaka na plakatu politične stranke, za to so pristojna sodišča. Če sum o nezakoniti uporabi avtorskega dela torej prepustimo pristojnim, lahko strankinemu oglasu, skladno z našo tipologijo razkrinkanih informacij, dodelimo zgolj oznako kitenje s tujim perjem.


Razkrinkavanje_KitenjeSTujimPerjem.png

Kitenje s tujim perjem
Objava, za katero se izkaže, da je neizvirna. Lahko gre za prepisovanje sporočil za javnost ali drugih virov pa tudi za povzemanje informacij brez ustreznega navajanja vira. Takšna praksa sliši tudi na ime »churnalism« ali »copy-paste« novinarstvo.

Vsi tipi razkrinkanih informacij