Drži, dečku so odstranili 526 zob

Avtorica: Katarina Bulatović

 

TRDITEV

Indijski zdravniki so sedemletnemu dečku odstranili 526 zob.


OCENA


IZVIRNA OBJAVA

Svet24


Razkrinkavanje_Beremo-tabloide_header.jpg
 
Odontomi so redki tumorji, ki jih povzroča razrast zobnega tkiva.

Odontomi so redki tumorji, ki jih povzroča razrast zobnega tkiva.

Sedemletni deček iz Indije se je štiri leta pritoževal zaradi bolečin v čeljusti. Starši so ga naposled konec junija letos pripeljali v bolnišnico in tam so mu odstranili tumor, v katerem so našli 526 zob, so poročali na portalu Svet24.

O dogodku so poročali številni tuji mediji in tudi drugi slovenski portali, med njimi MMC RTV Slovenija, Žurnal24 in 24ur. Preverili smo, ali navedbe o tem medicinskem pojavu držijo. 

»Še nikoli doslej nismo pri pacientu odstranili toliko zob,« so zapisali na spletnem mestu zobozdravstvene šole in bolnišnice Savitha v Indiji.

Starši so bili zaskrbljeni, da ima deček raka v ustni votlini, saj je imel štiri leta ob desni spodnji čeljusti nepojasnjeno oteklino, zato so ga pripeljali v bolnišnico, so povedali.

Kirurgi so ob pregledu ugotovili, da dečku na spodnji čeljusti raste tumor. Z operacijo so mu ga odstranili, nato pa odkrili, da je bilo v njem več sto zob, velikih od enega do 15 milimetrov. Potrdili so, da je zbolel za redkim medicinskim pojavom, odontomom. 

Redek pojav, neznan vzrok 

»Odontomi so tradicionalno razvrščeni med najpogosteje benigne odontogene, ki jih povzročijo zobna tkiva. Na splošno so redki,« je za Razkrinkavanje.si pojasnila dr. Nataša Hren Ihan, predstojnica katedre za oralno kirurgijo na ljubljanski medicinski fakulteti. 

Po najnovejši razvrstitvi sodijo med hamartome. To so prirojena tumorju podobna tkiva, ki se čezmerno razrastejo. Hren Ihanova je pojasnila, da so odontomi dveh oblik: sestavljajo jih zobu podobne strukture, ki se imenujejo dentikli, ali pa so kompleksni, kadar so zobna tkiva združena v nepravilno gmoto. 

Picture3.png
Copyright.png

Kot je razvidno iz intraoperativne slike, so indijskemu dečku odstranili eno maso in jo nato razdelili na več sto dentiklov, torej manjših struktur, podobnih zobem, ki jih niso pulili, je posnetke, ki jih je objavila bolnišnica, komentirala Nataša Hren Ihan. »Iz slike je razvidno, da gre za precej manjšo stvar, kot si jo glede na število vseh dentiklov lahko predstavljamo.«

Običajni odontomi vsebujejo manjše število dentiklov, vendar ni tako redko, da jih je več kot deset, je še dodala sogovornica. V Sloveniji je po njenem vedenju takih primerov običajno pet na leto. Vzroki zanje in za večino tumorjev niso znani. 

Indijski zdravniki so sedemletnemu dečku res odstranili 526 zob, kar je potrdila bolnišnica na svojem spletnem mestu, kjer so primer podrobno opisali in objavo opremili s fotografijami. Da so takšni zdravstveni primeri mogoči, je potrdila tudi naša sogovornica Nataša Hren Ihan, predstojnica katedre za oralno kirurgijo na ljubljanski medicinski fakulteti. Vest Sveta24 zato dobi oznako drži.


Razkrinkavanje_KisleKumarice_blue.png

Kisle kumarice
Čas kislih kumaric se v novinarskem žargonu okvirno nanaša na julij in avgust, ko se na splošno manj dogaja, zato mediji v tem obdobju pogosto objavljajo lahkotne teme. Pri Razkrinkavanju.si bomo v času kislih kumaric posebno pozornost namenjali tabloidom.


Drzi.png

Drži
Objava, ki drži. To oceno uporabljamo tudi pri preverjanju izjav in krajših trditev, ki se pojavljajo na družbenih omrežjih in v javnem prostoru, ter za pregled uresničevanja obljub politikov in drugih javnih osebnosti


 
 

Vsebine Oštro.si sofinancira Ministrstvo za kulturo.