Erjavčev voznik prehiteval, ni pa znano, zakaj

Avtorica: Katarina Bulatović

 

TRDITEV

Vladni BMW, ki je vozil Karla Erjavca, je po sredini gorenjske avtoceste s prižganimi lučmi agresivno izrinjal druge avtomobile in divjal proti Ljubljani.


OCENA


IZVIRNA OBJAVA

Pozareport.si


Razkrinkavanje_Beremo-tabloide_header.jpg
 
Minister Karl Erjavec. Foto Daniel Novakovič/STA

Minister Karl Erjavec. Foto Daniel Novakovič/STA

»Bil je četrtek, 20. junija, okoli osme ure zjutraj. Vladni BMW, ki je vozil Karla Erjavca, ministra za obrambo in prvaka stranke Desus, je po sredini gorenjske avtoceste s prižganimi lučmi agresivno izrinjal druge avtomobile in divjal proti Ljubljani,« je poročal pozareport.si in na twitterju delil video. Preverili smo, kaj se zgodilo.

Iz dvosekundnega posnetka je razvidno, da se je avtomobil razmeroma hitro pripeljal v kader po sredini avtoceste, med dvema kolonama vozil.

Na ministrstvu za obrambo so za Razkrinkavanje.si potrdili, da je na posnetku avtomobil obrambnega ministrstva, v katerem se je navedenega dne zjutraj peljal minister Karl Erjavec. Policist varnostnik ga je vozil od doma v Naklem v državni zbor na sestanek koalicijskih strank, ki je bil sklican ob 8. uri. Potem je imel na urniku redno sejo vlade, so pojasnili na ministrstvu.

Dodali so, da je minister za obrambo varovana oseba, zato ga na službene in zasebne poti vedno vozijo policisti varnostniki iz urada za varovanje pri generalni policijski upravi. Ti se zmeraj glede na razmere odločijo tudi o načinu vožnje in uporabi opozorilnih luči.

Zakaj po sredini avtoceste

Na vprašanje Razkrinkavanj.si, zakaj so opozorilne luči uporabili v omenjenem primeru, so na ministrstvu pojasnili, da so bili na »gorenjski avtocesti zaradi praznika v sosednji državi zastoji«. To drži, saj je bil tistega dne v Avstriji katoliški praznik sveto rešnje telo. Prav tako so na prometno-informacijskem centru družbe za avtoceste (Dars) potrdili, da je bil navedenega dne zjutraj na gorenjski avtocesti močno povečan promet, zastoji pa napovedani. 

»Policist, ki je izvajal varovanje, se je za uporabo luči odločil zaradi zagotavljanja varnosti varovane osebe v cestnem prometu in učinkovitega varovanja,« so za Razkrinkavanje.si pojasnili na policiji.

To mu dovoljuje pravilnik o vozilih s prednostjo in vozilih za spremstvo, ki v 4. členu določa, da je »posebne svetlobne in zvočne znake na vozilih za spremstvo dovoljeno uporabljati samo za izvedbo nalog pri spremljanju in varovanju določenih oseb«. Zakon o pravilih cestnega prometa pa določa, da voznikom vozil za spremstvo ni treba upoštevati prometnih pravil in prometne signalizacije, če pri tem drugih ne ogrožajo.  

Na podlagi našega vprašanja je policija pri policistu, ki je uporabil utripajoče luči, preverila okoliščine uporabe posebnih luči. Ugotovili so, da »je pooblastila policistov uporabil upravičeno«, da je ves čas obvladoval vozilo in pri tem ni ogrožal drugih udeležencev prometa.

Kaj se je torej zgodilo

Metapodatki videoposnetka ne vsebujejo točnega časa in natančne lokacije njegovega nastanka. Spletni tabloid je sicer objavil, da je posnetek nastal »okoli 8. ure«, česar nismo mogli neodvisno preveriti, saj podatki o času nastanka videa, kot smo pojasnili, niso na voljo. Prav tako ni znano, kdo je avtor posnetka, da bi ga o tem lahko vprašali.

Ko smo poti od Naklega do državnega zbora sledili z orodjem google street view, smo – po nekaterih vizualno značilnih lastnostih lokacije – ocenili, da je ministrovo vozilo z utripajočimi lučmi verjetno prehitevalo v bližini počivališča Voklo. Od tam bi do državnega zbora – če na cesti ne bi bilo gneče – po podatkih Googlove aplikacije potrebovali približno pol ure. 

Če drži, da je vladno vozilo prehitevalo po sredini ceste v bližini počivališča Voklo, potem ni mogoče izključiti, da je voznik ministra Erjavca prižgal posebne luči in se vrinil med obe koloni, ker je zamujal na sestanek koalicijskih strank. Počivališče je od Erjavčevega doma namreč oddaljeno približno pet minut vožnje. Tam je vozniku, če podatek o lokaciji drži, morda postalo jasno, da minister v takšni gneči ne bo pravočasno prispel v državni zbor.

Zato smo policijo še vprašali, katera naloga je Erjavčevega voznika vodila k prižigu posebnih luči in ali so se s tem hoteli izogniti ministrovi zamudi na sestanek koalicijskih strank. Odgovorili so, da tega podatka »skladno s taktiko policijske stroke« ne morejo razkriti, saj bi to lahko vplivalo na uspešnost opravljanja njihovih nalog.

Predstojnik katedre za policijsko dejavnost na fakulteti za varnostne vede Branko Lobnikar je na naše vprašanje, katere naloge lahko voznika varovane osebe vodijo v prižig posebnih luči, zapisal, da je presoja o tem voznikova in ne ministrova. 

Informacija, da je vozilo obrambnega ministra peljalo po sredini gorenjske avtoceste, drži, vendar iz posnetka ni razvidno, da je voznik pri tem »agresivno izrinjal druge avtomobile« ali »divjal proti Ljubljani«, kot je poročal tabloid. Objava torej drži le delno, zato ji dajemo oznako siva cona. Prav tako je po naši oceni neutemeljena, saj ni podprta s preverljivimi dejstvi.


Razkrinkavanje_KisleKumarice_blue.png

Kisle kumarice
Čas kislih kumaric se v novinarskem žargonu okvirno nanaša na julij in avgust, ko se na splošno manj dogaja, zato mediji v tem obdobju pogosto objavljajo lahkotne teme. Pri Razkrinkavanju.si bomo v času kislih kumaric posebno pozornost namenjali tabloidom.


Razkrinkavanje_Neutemeljeno.png

Neutemeljeno
Objava, v kateri argumentacija, ki je avtorja pripeljala do določenega sklepa, ni podprta z dovolj podatki, informacijami ali dejstvi oziroma so argumenti, ki jih avtor navaja, neverodostojni ali izvirajo iz nepreverljivih virov. Lahko gre tudi za sklepanje »čez palec«.


Siva-cona.png

Siva cona
Oznako »siva cona« dobi objava, ki drži le deloma, oziroma objava, ki ne drži v celoti. Oznako uporabljamo zlasti pri preverjanju izjav in krajših trditev, ki se pojavljajo na družbenih omrežjih in v javnem prostoru, ter za pregled uresničevanja obljub politikov in drugih javnih osebnosti.

Vsi tipi razkrinkanih informacij


 
 

Vsebine Oštro.si sofinancira Ministrstvo za kulturo.