Janković ni bil del vladne delegacije v Moskvi

Avtorica: Katarina Bulatović

 

TRDITEV

Uradna spletna stran moskovskega župana na laž postavlja trditve Marjana Šarca in mestne občine Ljubljana, da Zoran Janković ni del vladne delegacije v Moskvi.


OCENA


IZVIRNA OBJAVA

Nova24TV


 
Slovenski premier Marjan Šarec in ljubljanski župan Zoran Janković ob srečanju v Ljubljani. Foto: Daniel Novakovič/STA

Slovenski premier Marjan Šarec in ljubljanski župan Zoran Janković ob srečanju v Ljubljani. Foto: Daniel Novakovič/STA

»Predsednika vlade Marjana Šarca in ljubljanskega župana Zorana Jankovića je moskovski župan postavil na laž,« so zapisali v naslovu članka na portalu Nova24TV. Ugotavljali so, ali je bil ljubljanski župan del uradnega vladnega obiska v Rusiji. 

Zapisali so, da so tako v kabinetu predsednika vlade Marjana Šarca kot na ljubljanski občini zatrdili, da je šlo za sočasna uradna obiska. Dokaz, da to ne drži, so na portalu našli v sporočilu za javnost na spletni strani moskovskega župana Sergeja Sobjanina, v katerem piše: »Župan Moskve Sergej Sobjanin in župan Ljubljane Zoran Janković sta podpisala program sodelovanja med mestoma do leta 2021. Slovesnost je potekala v navzočnosti ruskega premierja Dmitrija Medvedjeva in slovenskega premierja Marjana Šarca, ki je v Moskvi na uradnem obisku.«

Drži, da sta bila ljubljanski župan Zoran Janković in premier Marjan Šarec sočasno pri županu Moskve, so za Razkrinkavanje.si povedali v kabinetu predsednika vlade. Medtem ko je premier z rusko vlado prejšnji torek podpisal več programov sodelovanja, je Janković takrat na isti lokaciji z moskovskim županom podpisal sporazum o sodelovanju obeh glavnih mest za letošnje in prihodnje leto, so dejali.

Vendar ljubljanski župan ob obisku v Rusiji ni bil del uradne vladne delegacije, prav tako ni sodeloval v nobenem pogovoru vladne delegacije, so pojasnili v kabinetu predsednika vlade.

Kdo je spremljal Šarca in kdo Jankovića

Kabineta župana Ljubljane in predsednika vlade smo zaprosili za programa obiska in seznama obeh delegacij. 

Poleg Marjana Šarca so v uradni delegaciji vlade z vladnim letalom potovali:

 • zunanji minister Miro Cerar,

 • gospodarski minister Zdravko Počivalšek,

 • ministrica za delo Ksenija Klampfer,

 • slovenski veleposlanik v Rusiji Branko Rakovec,

 • vodja kabineta predsednika vlade Janja Zorman Macura,

 • državna sekretarka Tadeja Forštner Perklič,

 • državni sekretar Vojmir Urlep, 

 • svetovalki predsednika vlade Alenka Košir in Nika Benedik.

 

Dopolnitev 18. 9. 2019: Z vladnim letalom so potovali le člani kabineta predsednika vlade.

Poleg Zorana Jankovića so v uradni delegaciji mestne občine Ljubljana (MOL) z redno letalsko linijo potovali: 

 • podžupan Janez Koželj,

 • podžupanja Tjaša Ficko,

 • vodja odnosov z javnostmi Sania Huskić Hočevar,

 • sodelavka odseka za mednarodne odnose in protokol Snježana Marčenko.

Pojasnila uredništva Nova24TV nismo prejeli.

Seznama obeh delegacij potrjujeta, da sta bila ljubljanski župan in premier sočasno v Moskvi, vendar sta delegaciji potovali ločeno, imeli pa sta tudi različna programa. Trditev, da je moskovski župan Šarca in Jankovića postavil na laž, ne drži.

Čeprav so v prispevku povzeli sporočilo za javnost, ki je točno, so njegovo vsebino pri Novi24tv.si izkrivili, zato prispevek dobi tudi oznako manipulacija. 


Ne drzi.png

Ne drži
Objava, o kateri smo na podlagi neodvisne preverbe dejstev ugotovili, da ni resnična. Oznako uporabljamo pri preverjanju izjav in krajših trditev, ki se pojavljajo na družbenih omrežjih in v javnem prostoru, ter za pregled uresničevanja obljub politikov in drugih javnih osebnosti.


Razkrinkavanje_Manipulacija.png

Manipulacija
Objava, ki uporablja znane in točne podatke, vendar jih pojasnjuje na zavajajoč način, tako, da pripeljejo do netočnih ali nepravilnih zaključkov. Gre za izkrivljanje dejstev.

Vsi tipi razkrinkanih informacij


 
 

Vsebine Oštro.si sofinancira Ministrstvo za kulturo.