Kakovost življenja otrok pri nas na visoki ravni

Avtor: Katarina Bulatović

 

TRDITEV

»Čeprav raziskava organizacije Save The Children ugotavlja, da je Slovenija na prvem mestu med državami, kjer je skrb za kakovost življenja otrok na zelo visoki ravni, na podlagi obravnav pobud kljub temu ugotavljamo, da v praksi na številnih področjih ostaja kar veliko izzivov.«


OCENA


IZVIRNA OBJAVA

Radio Slovenija (15:40)


 
Kakovost življenja otrok v organizaciji Save The Children merijo na podlagi osmih kazalnikov. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Kakovost življenja otrok v organizaciji Save The Children merijo na podlagi osmih kazalnikov. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Slovenija je na prvem mestu med državami, kjer je skrb za kakovost življenja otrok na zelo visoki ravni, je ob tednu otroka za Radio Slovenija dejal varuh človekovih pravic Peter Svetina. Poudaril je še, da ostaja na področju varovanja pravic otrok kljub temu veliko izzivov, med drugim pri nastanitvi v azilne domove ter na področju otrok s posebnimi potrebami in invalidov.

Otroci, rojeni danes, imajo več možnosti za izobraževanje ter zdravo in varno odraščanje kot kadarkoli prej, so v letnem poročilu za leto 2019 zapisali pri mednarodni nevladni organizaciji Save The Children.

Ugotovili so, da je med 176 državami, vključenimi v raziskavo, na prvem mestu po kakovosti življenja otrok Singapur. Druga je Švedska, na tretjem mestu pa ji sledijo Finska, Norveška in Slovenija. Prav na koncu lestvice so Čad, Niger in Srednjeafriška republika.

Slovenija se je sicer uvrstila za dve mesti slabše kot lani, ko si je po indeksu iste organizacije s Singapurjem delila prvo mesto. Leta 2017 si je prvo mesto delila z Norveško.

 
 

Države razvrstijo na podlagi osmih kazalcev: umrljivost do petega leta, podhranjenost, šoloobvezni otroci, ki se ne izobražujejo, otroško delo, poročeni mladoletniki ali v partnerski zvezi, mladoletne matere, prisilno razseljeni zaradi spopadov in otroci kot žrtve umora. Države lahko dosežejo od 1 do 1000 točk, pri čemer velja, da imajo otroci v državah z višjim rezultatom bolj kakovostno otroštvo. 

Slovenija je letos dosegla 985 točk, kar je dve točki manj kot lani in enako kot leta 2017, ko je bila na prvem mestu lestvice. 

Peter Svetina je v izjavi dejal, da Slovenija zaseda prvo mesto, kar je skladno z njeno lansko uvrstitvijo, medtem ko letos zaseda tretje. »Varuh je imel v mislih podatke za leti 2017 in 2018. V kopici tem, ki jih obravnava in komunicira, je ta podatek pomotoma izostal,« so pojasnili na uradu varuha za človekove pravice. Dodali so še, da so raziskavo uporabili za podkrepitev svojih razmišljanj na temo otrokovih pravic.

Slovenija je po kakovosti življenja otrok med 176 državami glede na zadnje poročilo organizacije Save The Children na tretjem mestu. 

Varuh je pomotoma navedel napačen podatek, zato izjavo označujemo za šlamparijo.


Razkrinkavanje_Napaka.png

Šlamparija
Objava, v kateri se je avtorju prikradla napaka, zato je objavil netočne informacije ali posredoval nepreverjene informacije drugega vira. Ključno pri tem je, da mora biti očitno, da je avtor napako storil nenamerno oziroma brez namena netočno obveščati javnost.
Vsi tipi razkrinkanih informacij


 
 

Vsebine Oštro.si sofinancira Ministrstvo za kulturo.