Komarke potrebujejo krvni obrok, a ne nujno človeškega

Avtor: Matej Simič

 

TRDITEV

Komarjem bi morali pustiti, da nas pičijo, saj tako darujemo kri materam, ki skrbijo za svoj naraščaj.


OCENA


IZVIRNA OBJAVA

MMC


Razkrinkavanje_Beremo-tabloide_header.jpg
 
Samice večine vrst komarjev potrebujejo kri za razmnoževanje. Foto: Unsplash

Samice večine vrst komarjev potrebujejo kri za razmnoževanje. Foto: Unsplash

»Če ubijete komarja, ubijete mater, ki poskuša skrbeti za svoje otroke,« je prepričan francoski kolumnist in novinar Aymeric Caron. Komarjeve samice pikajo, preden izležejo jajčeca, saj potrebujejo za njihov razvoj dodatne beljakovine, je v videu, objavljenem na spletnem mestu televizije Komodo.tv, katere soustanovitelj je, pojasnil Caron, borec proti diskriminaciji živali. Izjava je na družbenih omrežjih doživela buren odziv, saj piki komarjev, ki prenašajo bolezni, vsako leto ubijejo milijone ljudi, je poročal MMC.

»Izhodiščna predpostavka antispecistov [nasprotnikov diskriminacije živali] je, da imajo vsa čuteča živa bitja pravico do življenja, torej tudi žuželke,« je na svojem profilu na facebooku še pojasnil Caron. Antispecist se mora vprašati, ali je pik dovolj velik razlog za smrt žuželke.

Kot je še zapisal, vsi očitki, ki jih je obelodanila njegova izjava, »govorijo o tem, da je v naši družbi več milijonov sovražnikov, ki ne morejo odpreti ušes in oči /.../. V njihovih očeh ni nič vredno spoštovanja, razen njihovega lastnega mnenja. Vsak, ki si drzne nasprotovati njihovim prepričanjem, je sovražnik, ki ga je treba premagati. Tu se začne ekološka kriza«.


V imenu prihodnosti komarjev

»Za preživetje nekaterih vrst komarjev je nujna kri sesalcev, ne pa specifično človeška. Človek ni za nobeno vrsto glavni in edini gostitelj,« je tezo o edinstvenosti človeške krvi za komarje za Razkrinkavanje.si zavrnila dr. Katja Kalan s fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije univerze na Primorskem. Biologinja že vrsto let proučuje komarje.

Potrdila je, da se s krvjo hranijo samo samice večine vrst, vendar sesalci niso edini vir krvi, ki jo uživajo komarji. Pijejo jo tudi dvoživkam, plazilcem in pticam.

Toda nekatere vrste komarjev krvnega obroka sploh ne potrebujejo. Komarke teh vrst jajčeca izležejo tudi, če ne dobijo krvi, a je njihovo število manjše. Prav tako je manjša verjetnost, da se bodo te ličinke razvile do odraslih osebkov.

Kalanova odločitev o tem, ali komarjem pustiti, da pijejo našo kri ali ne, prepušča posameznikom. »Naj se vsak odloči po lastni presoji, naravno pri človeku (in drugih živalih) pa je, da se proti zunanjim parazitom bojujemo in jih odstranjujemo,« je dodala.

Pri nas komarji prenašajo okužbo z virusom Zahodnega Nila. »V primeru vnosa denge, čikungunje in zike [okužen človek, ki se vrne domov iz tropskih krajev, okuži domače tigraste komarje, op. a.] pa bi lahko prenašali tudi te bolezni. Tigrasti komar prenaša okužbo s pasjo srčno glisto, za katero ljudje praviloma ne zbolijo,« je povedala dr. Tatjana Lejko Zupanc, predstojnica klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja. 

Ne Lejko Zupančeva ne Kalanova ne vidita pozitivnih posledic komarjevega pika za človeka.


Niso le nadloga

Komarji imajo sicer v ekosistemu vrsto pomembnih nalog. Na severnih območjih oprašujejo rastline, so vir hrane za druge živali, poleg tega imajo pomembno ekološko vlogo.

»Lahko bi rekli, da skrbijo za naravno cepljenje živali. Ko komar okuži zdravo žival z virusom ali bakterijo, žival zboli. Med okrevanjem razvije naravno odpornost proti povzročitelju. Vse živali sicer ne preživijo okužbe, komarji pa s tem na neki način delujejo tudi kot naravna selekcija,« je povedala Kalanova.

Izjava Aymerica Carona, da bi morali komarjem zaradi razmnoževalnih potreb pustiti, da nas pičijo, ne drži. Res je sicer, da komarke za razmnoževanje potrebujejo obrok krvi, a ne komarke vseh vrst. Prav tako za oskrbo naraščaja ne potrebujejo izključno človeške krvi, temveč uživajo tudi kri dvoživk, plazilcev in ptičev. Izjavo zato po tipologiji Razkrinkavanja.si uvrščamo v sivo cono.


Razkrinkavanje_KisleKumarice_blue.png

Kisle kumarice
Čas kislih kumaric se v novinarskem žargonu okvirno nanaša na julij in avgust, ko se na splošno manj dogaja, zato mediji v tem obdobju pogosto objavljajo lahkotne teme. Pri Razkrinkavanju.si bomo v času kislih kumaric posebno pozornost namenjali tabloidom.


Siva cona.png

Siva cona
Objava, ki samo delno drži. Oznako uporabljamo zlasti pri preverjanju izjav in krajših trditev, ki se pojavljajo na družbenih omrežjih in v javnem prostoru, ter za pregled uresničevanja obljub politikov in drugih javnih osebnosti.

Vsi tipi razkrinkanih informacij