Pes in delfin se nista igrala na Hrvaškem

Avtor: Matej Simič

 

TRDITEV

Pes in delfin se igrata v morju na Hrvaškem.


OCENA


IZVIRNA OBJAVA

facebook


 
Posnetek profila na instagramu, kjer je bil objavljen video igre delfina in psa.

Posnetek profila na instagramu, kjer je bil objavljen video igre delfina in psa.

V medijih in na družbenih omrežjih – predvsem na Hrvaškem, a tudi v Sloveniji – je v obtoku videoposnetek, na katerem se pes in delfin igrata v morju. Avtor objave, ki so jo delili slovenski uporabniki, je facebook stran Chorwacja4u oziroma Hrvaška za vas. Tam v poljščini delijo fotografije in nasvete o letovanju na hrvaški obali. 

Posnetek, ki so ga na facebooku objavili 12. julija, je spremljalo besedilo: »Kaj pravite na takšen sprehod s psom? Ni vam treba metati palice 😃. To so prednosti življenja na Hrvaškem.« Video si je ogledalo in ga delilo več kot tisoč uporabnikov. Toda že kmalu po objavi so nekateri v komentarjih opozorili, da ni bil posnet na Hrvaškem, temveč v Turčiji. 

»Chorwacja4u« je priznal napako in jo popravil. Prosili smo za pojasnilo, kako je ugotovil, da je video nastal v Turčiji, in kot odgovor dobili povezavo na spletni portal Morski.hr. Kot poročajo, je njihova analiza videa pokazala, da je nastal v Turčiji. Domnevajo, da so Poljaki o lokaciji videa lagali, da bi s tem prek svoje agencije na hrvaško obalo privabili več turistov, so še zapisali na portalu.

Lokacijo videa igre psa z delfinom so spreminjali tudi drugi avtorji spletnih objav. Posnetek so denimo delili prek facebook strani Magical Greece, svojih sledilcev pa niso opozorili, da dogodek ni bil posnet v Grčiji, zaradi česar so bržkone nekateri poročali, da je posnetek nastal prav tam. Med njimi sta na primer PuppyToob in Greece Trendolizer.


Ne na Hrvaškem, niti v Turčiji ali Grčiji

Pri Razkrinavanju.si lahko z gotovostjo potrdimo, da posnetek ni nastal niti na hrvaški, niti na grški, niti na turški obali. Z orodjema za analizo in preverjanje videoposnetkov Youtube Dataviewer in InVid smo ugotovili, da je bil posnet na Bahamih, otočju v Karibskem morju, že marca 2016. Našli smo tudi avtorja posnetka. 

Gre za kapitana katamarana Adama Dreffina, ki izvaja čarterske plovbe med karibskimi otoki. Posnetek je 4. marca 2016 objavil na svojem profilu na instagramu. »Res sem posnel ta video. Bilo je na Exumi, enem izmed bahamskih otokov. Videl sem zavajajoče informacije o lokaciji posnetka. Vesel sem, da ste prišli stvari do dna in da boste objavili resnico,« je Dreffin zapisal v elektronskem sporočilu Razkrinkavanju.si.

 

kumarice.png

Kisle kumarice
Čas kislih kumaric se v novinarskem žargonu okvirno nanaša na julij in avgust, ko se na splošno manj dogaja, zato mediji v tem obdobju pogosto objavljajo lahkotne teme. Pri Razkrinkavanju.si bomo v času kislih kumaric posebno pozornost namenjali tabloidom.


Razkrinkavanje_Manipulacija.png

Manipulacija
Objava, ki uporablja znane in točne podatke, vendar jih pojasnjuje na zavajajoč način, tako, da pripeljejo do netočnih ali nepravilnih zaključkov. Gre za izkrivljanje dejstev.

Vsi tipi razkrinkanih informacij


 
 

Vsebine Oštro.si sofinancira Ministrstvo za kulturo.