Potovanje z Brega pri Ribnici do državnega zbora*

Avtorica: Meta Gantar

 

TRDITEV

»Za 40 kilometrov do Ljubljane bi jaz moral, če bi hotel po PS-u, po minimalnih stroških, ne, priti v državni zbor, trikrat prestopit.«


OCENA


IZVIRNA OBJAVA

Izjava s 14. redne seje mandatno-volilne komisije državnega zbora, Studio City


 
Pot v službo in nazaj z javnim prevozom bi Jožeta Tanka lahko stala največ 13 evrov na dan. Foto: Bor Slana/STA

Pot v službo in nazaj z javnim prevozom bi Jožeta Tanka lahko stala največ 13 evrov na dan. Foto: Bor Slana/STA

Poslanec SDS Jože Tanko je v razpravi na 14. redni seji mandatno-volilne komisije dejal: »Za 40 kilometrov do Ljubljane bi moral, če bi hotel priti v državni zbor po minimalnih stroških, trikrat prestopiti.« Izjavo so predvajali v rubriki Prvih pet oddaje Studio City. 

Z javnim prevozom je mogoče z Brega pri Ribnici, kjer po javno dostopnih podatkih živi Jože Tanko, do državnega zbora v Ljubljani potovati s samo enim prestopom. 

Prva možnost je medkrajevni avtobus s postaje Breg pri Ribnici, ki pelje do glavne avtobusne postaje v Ljubljani. Od tam se je mogoče s postaje Kolodvor z mestnim avtobusom številka 9, 18 ali 27 odpeljati do Konzorcija. Po dveh minutah hoje, glede na izračun spletne aplikacije google maps, bi bili na delovnem mestu v parlamentu. Enosmerni vozovnici za medkrajevni in mestni avtobus bi skupaj stali 6,50 evra. 

Ker je glavna avtobusna postaja od poslopja državnega zbora oddaljena le 1,2 kilometra, bi, če bi šli peš, prihranili 1,30 evra za vožnjo z mestnim avtobusom in bi tako za enosmerno potovanje porabili le 5,20 evra.

Druga možnost je prav tako vožnja z avtobusom, začenši z Brega pri Ribnici, a le do postaje Škofljica žaga na Škofljici, kjer bi poslanec moral prestopiti na mestni avtobus številka 3B. Ta bi ga odpeljal do postaje Pošta na Slovenski cesti, ki je od državnega zbora po podatkih google maps oddaljena približno tri minute hoje. Za enosmerni vozovnici bi Tanko odštel 5,40 evra.

Tanko se z vlakom v službo ne more peljati. Pot po kočevski železniški progi zaradi gradnje signalno-varnostnih naprav in pridobitve novega obratovalnega dovoljenja trenutno še ni mogoča.

Jože Tanko za Razkrinkavanje.si ni pojasnil, katere tri prestope bi moral opraviti. 

Poslanec SDS Jože Tanko bi moral, če bi v službo v državni zbor potoval z javnim prevozom, prestopiti samo enkrat. Njegova izjava ne drži.


*POSODOBITEV, 17. 10. 2019: V izvirnem prispevku smo napačno navedli, da je kraj prebivališča poslanca Goriča vas, vendar je to Breg pri Ribnici na Dolenjskem. Razdalja med postajama Goriča vas in Breg pri Ribnici je po podatkih google maps 3,1 kilometra. Potovanje tudi v tem primeru vključuje le en prestop in Tankova trditev o treh prestopih še vedno ne drži. Za napako se opravičujemo.


Ne drzi.png

Ne drži
Objava, o kateri smo na podlagi neodvisne preverbe dejstev ugotovili, da ni resnična. Oznako uporabljamo pri preverjanju izjav in krajših trditev, ki se pojavljajo na družbenih omrežjih in v javnem prostoru, ter za pregled uresničevanja obljub politikov in drugih javnih osebnosti.
Vsi tipi razkrinkanih informacij


 
 

Vsebine Oštro.si sofinancira Ministrstvo za kulturo.