Povprečen turist iz ZDA pri nas zapravi 160 evrov na dan

Avtor: Matej Simič

 

TRDITEV

Povprečen turist iz ZDA v Sloveniji zapravi več kot 160 evrov na dan.


OCENA


IZVIRNA OBJAVA

Zurnal24.si


 
Če upoštevamo povprečni čas bivanja Američanov v Sloveniji, ugotovimo, da štiričlanska družina porabi 1.453 evrov na dan. Foto: Nebojša Tejić/STA

Če upoštevamo povprečni čas bivanja Američanov v Sloveniji, ugotovimo, da štiričlanska družina porabi 1.453 evrov na dan. Foto: Nebojša Tejić/STA

Štiričlanska družina iz ZDA porabi v Sloveniji okoli 640 evrov na dan in 4.480 evrov na teden, so poročali na spletnem portalu Zurnal24.si. 

Dodali so, da ameriški turist pri nas zapravi več kot 160 evrov na dan, kar so zapisali na podlagi ankete slovenske turistične organizacije (STO), kjer so povzemali podatke statističnega urada (Surs). Pri tem v članku niso pojasnili, da ne gre za aktualne podatke, temveč za podatke iz leta 2015, ki jih je Surs objavil leto pozneje.

V anketo je bilo vključenih 4300 turistov iz več kot 80 držav, od teh je bilo le 119 ameriških. Teh v povzetkih raziskave niso zajeli, »ker gre za manjši vzorec«, so pojasnili. Znesek porabe vključuje vse stroške – prenočitve, prevoz, turistična vodenja in drugo.

»Navedeni podatek je mogoče oceniti kot nekoliko visokega, a ne nerealnega, saj je pri profilu turistov, kot so Američani, nekaj posebnosti,« je za Razkrinkavanje.si dejal Boštjan Brumen, dekan fakultete za turizem mariborske univerze. Pojasnil je, da so večinoma predstavniki starejše populacije, ki na potovanju iščejo več udobja. 

»Tako, denimo, ne iščejo hotelov nižje kategorije, večkrat se odločajo za zasebni prevoz, želijo pokusiti domačo hrano, zadržujejo se v turistično bolj zanimivih krajih in za vodenje izrazito iščejo nekoga, ki lokalno okolje zelo dobro pozna.«

Povprečno ostanejo v Sloveniji 2,27 dneva

Povprečen čas bivanja ameriškega turista v Sloveniji je 2,27 dneva (podatek za leto 2018), kar je razvidno tudi iz grafa, ki so ga pri Žurnalu objavili v članku. Kljub temu je avtorica za ponazoritev porabe ameriške družine uporabila obdobje enega tedna. Če bi namreč upoštevala povprečni čas bivanja, torej 2,27 dneva, bi ugotovila, da štiričlanska družina v tem času porabi 1.453 evrov. 

Podatka, koliko ameriških gostov v Sloveniji ostane sedem dni ali več, na STO nimajo.

Avtorica prispevka je za Razkrinkavanje.si pojasnila, da je v članku »natančno zbrala vse dostopne podatke«. Primer štiričlanske družine, ki v Sloveniji ostane en teden, je vzela zato, da bi slovenski bralci lahko primerjali, koliko sami zapravijo v enem tednu. »Če se torej pri nas ustavi štiričlanska družina za en teden, pusti v Sloveniji toliko denarja, kot sem v članku navedla,« je zapisala v odgovoru.

Podatek, da povprečen ameriški turist v Sloveniji zapravi 160 evrov na dan, drži. Tudi navedba, da ameriška družina v enem tednu v Sloveniji zapravi 4500 evrov, je matematično ustrezna, vendar dejansko zavajajoča, saj so se ameriški turisti lani pri nas povprečno zadržali zgolj 2,27 dneva. Tedenski izračun so pri Žurnalu uporabili tudi v naslovu prispevka. Po tipologiji Razkrinkavanja.si ga zato označujemo za neutemeljenega in klik vabo.


Razkrinkavanje_Neutemeljeno.png

Neutemeljeno
Objava, v kateri argumentacija, ki je avtorja pripeljala do določenega sklepa, ni podprta z dovolj podatki, informacijami ali dejstvi oziroma so argumenti, ki jih avtor navaja, neverodostojni ali izvirajo iz nepreverljivih virov. Lahko gre tudi za sklepanje »čez palec«.


Razkrinkavanje_KlikVaba.png

Klik vaba
Objava, katere naslov nima prave podlage v besedilu, na katero se nanaša. Njen namen je pritegniti pozornost bralcev s senzacionalnim naslovom, ki obljublja vsebino, ki je v članku dejansko ni. Klik vabe so namenjene pridobivanju klikov, ki za izdajatelja pomenijo vir oglaševalskih prihodkov.

Vsi tipi razkrinkanih informacij


 
 

Vsebine Oštro.si sofinancira Ministrstvo za kulturo.