Prebežniki niso nevarni za zdravje Slovencev

Avtorica: Klara Škrinjar

 

TRDITEV

Vsak psiček mora imeti ob prehodu državne meje potrdilo o cepljenju, migranti pa nič, ker so prvorazredni!


OCENA


IZVIRNA OBJAVA

Twitter


 
Norma M. Korošec v sredini. Foto: STA.

Norma M. Korošec v sredini. Foto: STA.

Stranka Domovinska liga je pred dnevi na tviterju objavila video, v katerem njihova kandidatka na evropskih volitvah Norma M. Korošec govori o enakosti pred zakonom: »Vsak kužek, ki je večino časa v stanovanju, mora imeti opravljena vsa cepljenja, če ga lastnik želi vzeti čez mejo. Nezakoniti migranti pa lahko svobodno trosijo tretjesvetne nalezljive bolezni, s katerimi smo pri nas že zdavnaj opravili. Kakšna dvoličnost! Vprašanje pa je, kdo bo plačal stroške zdravljena teh bolezni. Odgovor pa je: Ti, davkoplačevalec, logično.«

Nična verjetnost prenosa resnih bolezni

Na ministrstvu za zdravje so nam pojasnili, da pri vstopu v Slovenijo ni omejitev, ki so povezane s prenosljivimi boleznimi, na Nacionalnem inštitutu za varovanje javnega zdravja (NIJZ) pa, da begunci in migranti, ki vstopajo v Slovenijo, ne povečujejo tveganja za širjenje nalezljivih bolezni med prebivalstvom. Za nalezljivimi boleznimi, kot so črevesne bolezni in okužbe dihal, zbolevajo v enaki meri kot večinsko prebivalstvo.

Verjetnost, da bi v Slovenijo vnesli resne nalezljive bolezni, kot so ebola ali druge mrzlice s krvavitvami, ki se pojavljajo v tropskih delih sveta, je nična, so sporočili z NIJZ.

»Te bolezni imajo večinoma kratko inkubacijsko dobo, begunci oziroma migranti pa potujejo več mesecev. Če že zbolijo, zbolijo kmalu potem, ko zapustijo svojo domovino in zaradi resnosti bolezni poti ne morejo nadaljevati oziroma vsaj toliko časa ne, dokler ne ozdravijo ali pa zaradi okužbe umrejo,« so pojasnili.

Večjo, a še vedno zelo majhno, nevarnost predstavljajo letalski potniki, ki se vračajo iz tropskih ali subtropskih držav. Njihov čas potovanja domov je kratek, običajno krajši kot 24 ur. A tudi to na inštitutu ocenjujejo kot »zelo zelo majhno, saj se v praksi relativno redko zgodi, da se naši potniki nalezejo nalezljive bolezni v tujini in se nato zdravijo doma«.

Tudi ošpic niso prinesli prebežniki

Med zelo prenosljive bolezni uvrščamo ošpice, ki so v Sloveniji dolgo veljale za najpogosteje prenosljivo bolezen, s posamičnimi primeri pa smo se srečali tudi v zadnjih letih.

Na inštitutu so letos zabeležili pet primerov ošpic, od tega so bili štirje »uvoženi«, vendar vnos ni bil posledica prihoda beguncev. »Bolezen so vnesli naši državljani, ki so se okužili v tujini, ali turisti. Za enega slovenskega državljana ni jasno, kje se je okužil, vsekakor pa ni bil pa v stiku z begunci ali migranti,« so še zapisali na NIJZ.

O zakonu, ki ga ni

Normo M. Korošec smo vprašali, na čem temelji njena izjava glede širjenja prenosljivih bolezni in cepljenja.

V odgovoru je ponovila, da za pse ob vstopu v državo veljajo izredno strogi predpisi, in sicer da mora imeti pes knjižico, ki potrjuje »da je vaš kosmati prijatelj cepljen proti steklini«. Svojo trditev je podprepila s primerom iz tujine: »V nekaterih državah so zahteve še strožje. Vzemimo npr. Veliko Britanijo, kjer je do leta 2011 veljalo, da mora vaš pes kljub potrdilu o cepljenju kar šest mesecev prebiti v karanteni. Šest mesecev!«

Glede prenosljivih bolezni nam ni odgovorila, je pa v odgovoru še zapisala, da vse to za nezakonite migrante ne velja. »Ti so prvorazredni, saj jim je vstop v državo omogočen brez dokumentov. Poglejte si dikcijo 8. člena Zakona o azilu, ki pravi, da v kolikor migrant nezakonito vstopi v državo in zaprosi za azil, to ni nezakonito dejanje in se ne obravnava kot prekršek.«

Za začetek je treba pojasniti, da nimamo več zakona o azilu, prenehal je veljati januarja 2008. Področje azila ureja zakon o mednarodni zaščiti, a ne 8. člen, ki govori o usposobljenosti uslužbencev pristojnega organa, temveč 35. člen.

Ta navaja, da mora tujec, ki je v Slovenijo vstopil nezakonito ali je nezakonito podaljšal svoje prebivanje, »v najkrajšem času« izraziti namen, da bi vložil prošnjo za mednarodno zaščito. Če to stori, se njegov nezakoniti prehod meje ne obravnava kot nezakonit.

Koroščeva je v odgovoru na naše vprašanje še zapisala: »Nezakonito dejanje je nezakonito, ali ga stori naš državljan, lastnik psa ali migrant iz Afrike ali Bližnjega vzhoda. Brez enakosti pred zakonom pravna država pade.«

Pomemben del zakona o mednarodni zaščiti, s katerim ni zadovoljna Koroščeva, je ključni dokument o mednarodni zaščiti beguncev: ženevska konvencija iz leta 1951, ki jo je Slovenija ratificirala leta 1992.

Ta med drugim določa, da države pogodbenice »ne uporabljajo kazenskih sankcij za begunce zaradi nezakonitega vstopa ali navzočnosti, če so prišli neposredno z ozemlja, kjer sta bila njihovo življenje ali svoboda ogrožena.« Tudi konvencija kot pogoj navaja, da se begunci »brez odlašanja prijavijo oblastem in jim pojasnijo razloge, ki so priznani kot veljavni, za njihov nezakonit vstop ali navzočnost«.

Po preverjanju dejstev smo ugotovili, da določene informacije v izjavi držijo. Lastnik psa mora ob prehodu meje res predložiti knjižico o cepljenju svojega štirinožca. Prav tako je moral pes ob vstopu v Veliko Britanijo do januarja 2012. za šest mesecev v karanteno, kot je Koroščeva zapisala v odgovoru. Danes to ne velja več.

Prvi del izjave, ki se je nanašal na pse, je Koroščeva uporabila za ponazoritev drugega dela izjave, ki se je nanašal na domnevne »nezakonite migrante«. Ta je v nasprotju z dejanskim stanjem v slovenskem in mednarodnem pravnem redu, torej so bili resnični podatki o psih uporabljeni za izkrivljanje dejstev o prebežnikih. Izjavo ocenjujemo kot manipulacijo.  


Razkrinkavanje_Manipulacija.png

Manipulacija
Objava, ki uporablja znane in točne podatke, vendar jih pojasnjuje na zavajajoč način, tako, da pripeljejo do netočnih ali nepravilnih zaključkov. Gre za izkrivljanje dejstev.

Vsi tipi razkrinkanih informacij