Prehitevanje po desni le v koloni treh ali več vozil

Avtor: Matej Simič

 

TRDITEV

Prehitevanje po desni ni dovoljeno, razen v koloni treh ali več vozil.


OCENA


IZVIRNA OBJAVA

Siol.net


 
Prehitevanje po desni strani je prepovedano – razen v izjemnih primerih. Foto: Daniel Novakovič/STA

Prehitevanje po desni strani je prepovedano – razen v izjemnih primerih. Foto: Daniel Novakovič/STA

Zaradi obremenjenosti slovenskih cest vozniki levega pasu ne uporabljajo zgolj za prehitevanje, temveč na njem »kampirajo«, so zapisali na Siolu. Pri takšni vožnji se pogosto zgodi, da so vozila na desnem pasu hitrejša od tistih na levem. Takšno »prehitevanje« je po zakonu o pravilih cestnega prometa prepovedano in se kaznuje z globo 120 evrov, so še navedli.

Prvi odstavek 50. člena zakona določa, da je v Sloveniji prehitevanje dovoljeno izključno po levi strani cestišča, drugi odstavek pa dopušča izjeme.

Zaradi »nenamernega« prehitevanja vam grozi kazen ...

Poglejmo primer: vozilo A na avtocesti vozi po prehitevalnem pasu s hitrostjo 110 km/h, vozilo B pa po voznem (desnem) pasu s hitrostjo 130 km/h. Obe vozili upoštevata predpisano hitrostno omejitev, a bo vozilo B nenamerno prehitelo vozilo A.

Zaradi prvega odstavka 50. člena zakona, ki dovoljuje prehitevanje le po levi strani, je vozilo B v prekršku. Predpisana globa za voznika, ki ravna v nasprotju s to določbo, je 120 evrov, so za Razkrinkavanje.si pojasnili na ministrstvu za infrastrukturo. Vozniki na desni strani cestišča so zato prisiljeni zavirati, čeprav ne presegajo omejitve hitrosti.

… razen, če ste v koloni vsaj treh vozil

Vendar zakon, ko opredeljuje izraz prehitevanje, navaja, da »hitrejša vožnja ene kolone vozil od druge na cesti, ki ima najmanj dva prometna pasova za vožnjo v isto smer, ni prehitevanje«.

»Kolona vozil« po zakonski opredelitvi nastane, ko tri ali več vozil po istem prometnem pasu vozijo drugo za drugim na taki medsebojni razdalji, da »sta hitrost vožnje in ravnanje voznikov v medsebojni odvisnosti«.

Vrnimo se k primeru. Če vozilo A, ki po prehitevalnem pasu vozi s hitrostjo 110 km/h, prehitita eno ali dve vozili, ki vozita po voznem pasu z večjo hitrostjo, sta ti dve vozili v prekršku. Če bi za njima vozilo še tretje vozilo, bi – to so potrdili na ministrstvu – skupaj tvorili kolono in tako brez prekrška prehiteli vozilo A.

Razen izjemoma je prehitevanje po desni strani prepovedano, kamor sodi tudi »nenamerna« hitrejša vožnja po desnem pasu avtoceste. Prispevek dobi oznako drži.


Drzi.png

Drži
Objava, ki drži. To oceno uporabljamo tudi pri preverjanju izjav in krajših trditev, ki se pojavljajo na družbenih omrežjih in v javnem prostoru, ter za pregled uresničevanja obljub politikov in drugih javnih osebnosti.

Vsi tipi razkrinkanih informacij


 
 

Vsebine Oštro.si sofinancira Ministrstvo za kulturo.