RTVS ne uvaja internetnega davka

Avtorica: Katarina Bulatović

 

TRDITEV

Direktor RTV Slovenija Igor Kadunc je za sponzoriranje javne televizije uvedel internetni davek.


OCENA


IZVIRNA OBJAVA

Primorska24.si


 
Doslej ni bilo mogoče v celoti spremljati vsebin prek spleta, saj RTVS za to ni imela avtorskih pravic. Foto: Daniel Novakovič/STA

Doslej ni bilo mogoče v celoti spremljati vsebin prek spleta, saj RTVS za to ni imela avtorskih pravic. Foto: Daniel Novakovič/STA

Javna radiotelevizija »za svoje apetite uvaja davek na internet«, so zapisali na portalu Primorska24.si. Vsi, ki imajo dostop do interneta, bodo morali po novem plačevati RTV-prispevek, četudi so brez radia ali televizije, so dodali.

Plačilo prispevka sicer določa zakon o RTV Slovenija. Plačevati ga mora vsako gospodinjstvo, ki ima radijski ali televizijski sprejemnik oziroma drugo napravo, ki omogoča sprejem radijskih oziroma televizijskih programov. 

Doslej pa ni bilo mogoče v celoti spremljati vsebin javne radiotelevizije prek spleta, saj za to ni imela pravic, so za Razkrinkavanje.si pojasnili v službi za odnose z javnostmi RTV Slovenija. Toda od letošnjega avgusta so v vse pogodbe z distributerji in lastniki pravic za predvajanje vsebin vključene tudi pravice do vzporednega predvajanja prek spleta.

To pomeni, da RTV Slovenija po novem omogoča sprejem vseh svojih programov tudi prek interneta, tako kot prek televizijskih in radijskih sprejemnikov. 


Kolikšen bo RTV-prispevek

Iz službe za odnose z javnostmi na RTV Slovenija so sporočili, da bo nekaj več kot 25.000 gospodinjstev, ki prispevek zdaj plačujejo le za radijske sprejemnike, v prihodnjih dneh prejelo obvestilo. Zgolj to skupino zavezancev za plačilo prispevka (4 odstotke vseh) bodo pozvali, naj v izjavi zagotovijo, da nimajo naprav, ki omogočajo spremljanje programa RTV prek spleta. 

Če imajo poleg radia tudi računalnik ali telefon z dostopom do interneta oziroma ne uporabljajo naprave koga drugega, bodo morali od novembra namesto zdajšnjih 3,77 evra plačati celoten znesek prispevka, torej 12,75 evra, so še pojasnili.

Tista gospodinjstva, ki so brez televizije in radia, vendar imajo dostop do spleta, pa morajo to javni radioteleviziji v 30 dneh od priključka sprejemnika sporočiti sami, nato pa plačati celoten prispevek.

Za tiste, ki že plačujejo celoten znesek, torej 12,75 evra, se višina računa ne bo spremenila.

Na portalu Primorska24.si so sicer še poročali, da je letni prispevek za britanski javni servis BBC »zgolj deset evrov dražji od prispevka za RTV Slovenija«, kar ne drži povsem. Celoletni polni prispevek za slovensko javno radiotelevizijo znaša 153 evrov, celoletni prispevek za večino zavezancev v Veliki Britaniji pa je dejansko višji za 20 evrov, saj znaša 154,50 funta oziroma 174,1 evra (po tečaju Banke Slovenije).

Iz uredništva portala Primorska24.si odgovora nismo prejeli.

Vsa gospodinjstva, ki imajo radijski ali televizijski sprejemnik oziroma drugo napravo, denimo računalnik ali pametni telefon, ki omogoča sprejem radijskih oziroma televizijskih programov RTV Slovenija prek spleta, morajo plačevati RTV-prispevek. 

RTV Slovenija ne uvaja davka na internet, temveč po novem omogoča sprejem vseh svojih programov tudi prek spleta. Pri tem bodo poskušali iztržiti višje pristojbine za tista gospodinjstva, ki plačujejo znižano tarifo, ker naj bi imeli doma samo radijski sprejemnik. Če bodo to potrdili z izjavo, bo zanje višina prispevka ostala enaka. V nasprotnem primeru, če bodo izjavili, da imajo naprave, ki se povezujejo na splet, bodo plačevali polni prispevek 12,75 evra. 

Članek portala Primorska24.si sicer vsebuje nekatere točne podatke, ki pa jih z umestitvijo v napačen kontekst izkrivlja, zato ga označujemo za manipulacijo.


Razkrinkavanje_Manipulacija.png

Manipulacija
Objava, ki uporablja znane in točne podatke, vendar jih pojasnjuje na zavajajoč način, tako, da pripeljejo do netočnih ali nepravilnih zaključkov. Gre za izkrivljanje dejstev.

Vsi tipi razkrinkanih informacij


 
 

Vsebine Oštro.si sofinancira Ministrstvo za kulturo.