Spremenili bi zakon, a ne poznajo dejstev

Avtor: Matej Simič

 

TRDITVE

Jaz sem bil na transfuziji in so mi povedali, da je ogromno število mladih očetov, ki imajo doma družino in majhne otroke in so okuženi z raznimi spolnimi boleznimi, ki so jih dobili pri svojih homoseksualnih partnerjih. In te zadeve se promiskuitetno širijo naokrog.

Če vzamemo eno najbolj enostavno bolezen, ki pa je je ogromno – genitalni herpes: tega je toliko, da se človeku zmeša.

To so dejstva, ki jih poznajo na zavodu za transfuzijo, pa še kje drugje, ampak jih skrivajo, ker imajo zapovedano, da ne smejo govoriti ne o številu ne o čem drugem.


OCENA


IZVIRNA OBJAVA

24 ur zvečer


 
Lani je bilo po podatkih inštituta za javno zdravje v Sloveniji 1415 primerov spolno prenosljivih okužb. Med te niso všteti primeri okužb s hivom ter hepatitisoma B in C. Foto: Unsplash

Lani je bilo po podatkih inštituta za javno zdravje v Sloveniji 1415 primerov spolno prenosljivih okužb. Med te niso všteti primeri okužb s hivom ter hepatitisoma B in C. Foto: Unsplash

Država bi morala ljudi obveščati, kadar ima njihov partner spolno prenosljivo bolezen. Tak predlog sprememb zakona o varstvu osebnih podatkov je SNS poslala predsedniku državnega zbora, so poročali v oddaji 24 ur zvečer.

V razpravi, ki je sledila prispevku, sta soočila mnenja pobudnik zakonskih sprememb Zmago Jelinčič Plemeniti in član odbora za zdravstvo Jani Möderndorfer iz poslanske skupine SMC.

Ob transfuziji ne zbirajo podatkov o družinskem statusu

Jelinčič je med drugim dejal, da so mu na transfuziji povedali, da je ogromno mladih očetov okuženih z raznimi spolnimi boleznimi, vzrok za to pa naj bi bili njihovi homoseksualni spolni odnosi. Tako naj bi spolne bolezni promiskuitetno širili.

Na zavodu za transfuzijsko medicino so nam odgovorili, da zbirajo le tiste podatke o krvodajalcu, ki so potrebni za zagotavljanje varne preskrbe s krvjo. Mednje ne sodijo podatki o krvodajalčevem družinskem statusu, stanu ali starševstvu. »Zmago Jelinčič Plemeniti jih zato ni mogel prejeti od nas,« so še zapisali v odgovoru.

Genitalni herpes na petem mestu po pogostosti

»Genitalnega herpesa je ogromno. Tega je toliko, da se človeku zmeša,« je v televizijskem soočenju trdil Jelinčič.

Po podatkih nacionalnega inštituta za javno zdravje je okužba z genitalnim herpesom peta najpogostejša med spolno prenosljivimi okužbami.

Sicer je bilo lani po podatkih inštituta v Sloveniji 1415 primerov spolno prenosljivih okužb (brez okužb s hivom, hepatitisom B in hepatitisom C). Le v desetini primerov je šlo za okužbo z genitalnim herpesom.

 
 

Po zadnjih podatkih NIJZ so letos v prvem trimesečju zabeležili 50 primerov okužb z genitalnim herpesom.

Na inštitutu za javno zdravje nikoli niso primerjali pogostosti okužbe z genitalnim herpesom s pogostostjo drugih spolno prenesenih okužb. Opozarjajo pa, da uradni podatki o prijavljenih primerih podcenjujejo pogostost okužbe s to boleznijo.

»Na podlagi razpoložljivih podatkov lahko zaključimo, da je okužba s HSV-2 (virus herpes simpleks, ki se prenaša s spolnimi odnosi in povzroča genitalni herpes) veliko bolj redka kot okužba s HPV (humanimi papiloma virusi), bolj redka kot klamidijska okužba, a veliko bolj pogosta, kot sta gonoreja in sifilis,« je za Razkinkavanje.si pojasnila dr. Irena Klavs z NIJZ.

Podatkov ne skrivajo, objavljajo jih v letnih poročilih

V SNS so v pobudi za spremembo zakona zapisali, da »se podatki o obolelih okuženih namerno skrivajo«, pri tem pa naj bi šlo – skladno z LGBT-agendo vlade – za namerno okuženje ljudstva. Jelinčič je zapisano komentiral z besedami: »To so dejstva, ki jih poznajo na zavodu za transfuzijo, pa še kje drugje, ampak jih skrivajo, ker imajo zapovedano, da ne smejo govoriti ne o številu ne o čem drugem.«

Na zavodu za transfuzijsko medicino so za Razkrinkavanje.si pojasnili, da z osebnimi podatki, ki jih pridobijo pri testiranju krvodajalcev, ravnajo skladno z zakonom o varstvu osebnih podatkov. O številu in rezultatih testiranj obveščajo pristojne institucije, denimo NIJZ, in o njih poročajo v letnih poročilih.

Našo prošnjo za pojasnila je poslanec Zmago Jelinčič Plemeniti zavrnil z besedami, da ne želi komentirati, so nam sporočili iz poslanske skupine SNS.

Na zavodu za transfuzijsko medicino podatkov o družinskem statusu, stanu ali starševstvu ne zbirajo, prav tako ne skrivajo podatkov o obolelih, temveč o tem poročajo pristojnim institucijam. Dve Jelinčičevi trditvi od treh dobita oznako ne drži.

Trditev, da je genitalnega herpesa toliko, »da se človeku zmeša«, dobi oznako neutemeljeno. V primerjavi z drugimi spolno prenosljivimi boleznimi je genitalni herpes po pogostosti na petem mestu. Lani je bil njegov delež med spolno prenosljivimi okužbami (brez hiva, hepatitisa B in C) le 10,2 odstotka.


Ne drzi.png

Ne drži

Objava, o kateri smo na podlagi neodvisne preverbe dejstev ugotovili, da ni resnična. Oznako uporabljamo pri preverjanju izjav in krajših trditev, ki se pojavljajo na družbenih omrežjih in v javnem prostoru, ter za pregled uresničevanja obljub politikov in drugih javnih osebnosti.


Razkrinkavanje_Neutemeljeno.png

Neutemeljeno
Objava, v kateri argumentacija, ki je avtorja pripeljala do določenega sklepa, ni podprta z dovolj podatki, informacijami ali dejstvi oziroma so argumenti, ki jih avtor navaja, neverodostojni ali izvirajo iz nepreverljivih virov. Lahko gre tudi za sklepanje »čez palec«.

Vsi tipi razkrinkanih informacij


 
 

Vsebine Oštro.si sofinancira Ministrstvo za kulturo.