Turist na Hvaru ni umrl zaradi školjk

Avtorica: Katarina Bulatović

 

TRDITEV

Tuji turist se je na Hvaru zastrupil s školjkami in umrl.


OCENA


IZVIRNA OBJAVA

Sobotainfo.com


 
Smrtni primeri zaradi zastrupitve s školjkami so redki. Foto: Unsplash.

Smrtni primeri zaradi zastrupitve s školjkami so redki. Foto: Unsplash.

»Na Hvaru smrt zaradi zastrupitve s školjkami, otroka v kritičnem stanju,« so v naslovu nekaj ur po dogodku na hrvaški obali zapisali na portalu Sobotainfo, kjer so vest povzeli po STA. Oprli so se tudi na poročanje portala Dalmacija danas in portala Index. Vendar vzrok smrti turista in zastrupitve članov njegove družine v času poročanja še ni bil znan.

 

Dopolnitev 22. 8. 2019: Po objavi članka so nas iz STA opozorili, da je v njihovem naslovu članka tudi beseda domnevno, ki pa so jo pri Sobotainfo izpustili. Portal Sobotainfo smo vprašali, zakaj so iz naslova izvzeli besedo domnevno. Ko bomo prejeli odgovor, ga bomo objavili na tem mestu.

Na motorni jadrnici na Hvaru so prejšnjo sredo našli truplo italijanskega državljana. Še pet ljudi se je zastrupilo, med njimi tudi 14-letna deklica in petletni deček, so poročali hrvaški in slovenski mediji.  

»Sodeč po njunih trenutnih izvidih lahko povemo, da imata v krvi povišan karboksihemoglobin, kar je lahko posledica vdihavanja ogljikovega monoksida,« je o stanju obeh otrok na novinarski konferenci 14. avgusta, dan po tragičnem dogodku, dejala dr. Branka Polić z intenzivnega pediatričnega oddelka v splitski bolnišnici. 

Po poročanju Slobodne dalmacije je zdravstveno stanje otrok stabilno

Po kriminalistični preiskavi so predstavniki splitsko-dalmatinske policijske uprave izrazili utemeljen sum, da sta lastnik in kapitan plovila v strojnico namestila agregat z zračnim hlajenjem v nasprotju s strokovnimi in tehničnimi navodili. Zato je iz zaprtih prostorov ladje v kabine potnikov začel uhajati strupeni ogljikov monoksid in jih zastrupil, so še pojasnili. Zaradi suma kaznivega dejanja so aretirali lastnika in kapitana jadrnice. 

V trenutku objave prispevka na portalu Sobotainfo ni bilo znano, zakaj je umrl turist na Hvaru, zato je bilo prenagljeno trditi, da se je zastrupil s školjkami. 

Smrtnih primerov zaradi zastrupitve s školjkami je sicer malo. V Sloveniji, recimo, ni bilo nobenega od leta 1996, so za Razkrinkavanje.si pojasnili na nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Tudi hospitalizacije zaradi zastrupitve z morsko hrano so redke: od leta 2013 do vključno leta 2017 je bilo le 30 primerov.

Prispevek zaradi prehitrega sklepanja, ki ni bilo podprto z dejstvi ali verodostojnimi informacijami, označujemo za neutemeljenega.


Razkrinkavanje_Neutemeljeno.png

Neutemeljeno
Objava, v kateri argumentacija, ki je avtorja pripeljala do določenega sklepa, ni podprta z dovolj podatki, informacijami ali dejstvi oziroma so argumenti, ki jih avtor navaja, neverodostojni ali izvirajo iz nepreverljivih virov. Lahko gre tudi za sklepanje »čez palec«.

Vsi tipi razkrinkanih informacij