Nova volilna zakonodaja do konca leta: ministrove sanje

Avtorica: Katarina Bulatović

 

TRDITEV

Cilj, da do konca leta spremenimo volilne okraje, je izvedljiv.


OCENA


IZVIRNA OBJAVA

Odmevi


 
Minister Rudi Medved. Foto: Anže Malovrh/STA

Minister Rudi Medved. Foto: Anže Malovrh/STA

Ustavno sodišče je decembra lani ugotovilo, da del volilne zakonodaje ni skladen z ustavo, zato so na ministrstvu za javno upravo predstavili predlog preoblikovanja volilnih okrajev. To je glede na odločitev ustavnega sodišča ena od dveh možnosti za zagotovitev enakosti za vse volivce.

»Sem velik optimist. Mislim, da lahko letos zadostimo zahtevam odločbe ustavnega sodišča,« je za Odmeve dejal minister za javno upravo Rudi Medved.

Na vprašanje, ali je sprejetje sprememb volilnih okrajev izvedljivo do konca leta, je odgovoril: »Ja, to je izvedljiv cilj. Če bodo seveda politične stranke pretresle vse možne variante in ugotovile, katera ima največjo možnost.«


Problematična izvolitev

Ustavno sodišče je v decembrski odločbi ugotovilo, da so razlike v številu volivcev po volilnih okrajih prevelike. Tako je, denimo, volilni okraj Grosuplje z 32.000 volivci od volilnega okraja Hrastnik, ki ima 8000 volivcev, štirikrat manjši.

Zaradi teh razlik so bili v državni zbor izvoljeni poslanci, ki so resda prejeli največje število glasov, a so največji delež glasov dosegli v manjšem volilnem okraju, kar je v nasprotju z ustavo, je za razkrinkavanje.si pojasnil direktor državne volilne komisije (DVK) Dušan Vučko.  

Vučko je še dejal, da je volilno zakonodajo mogoče spremeniti do konca leta, a le, »če bo dozorel razum, da je volilno zakonodajo treba spremeniti«.

Negotova obljuba

Toda za spremembe bi morala glasovati absolutna večina, torej 46 poslancev. Predlog za zdaj zagovarjajo le v SD in Desusu, ki imata skupaj 16 poslanskih glasov.

Druga možnost je uvedba relativnega prednostnega glasu, s katerim bi volivec na glasovnici izbral kandidata in mu dal prednost pred drugimi. Za to spremembo bi morala glasovati dvotretjinska večina, torej 60 poslancev. Predlog (za zdaj) zagovarjajo LMŠ, SMC, SAB, Levica, NSi in SNS, ki imajo skupaj 47 glasov.  

»Zdaj ima vodstvo stranke možnost, da predvidi, kdo bo izvoljen. Uvedba preferenčnega glasu pomeni več negotovosti, kako bodo odločili volivci,« je poudaril Vučko in pri tem spomnil, da o spremembah volilne zakonodaje »odločajo ljudje, ki so bili izvoljeni po trenutni zakonodaji«.

Sprememba volilne zakonodaje je tehnično izvedljiva do konca leta, vendar je glede na trenutno politično situacijo takšna obljuba nerealna, zato izjavo ocenjujemo kot neutemeljeno.


Razkrinkavanje_Neutemeljeno.png

Neutemeljeno
Objava, v kateri argumentacija, ki je avtorja pripeljala do določenega sklepa, ni podprta z zadostnim številom podatkov, informacij ali dejstev oziroma so argumenti, ki jih avtor navaja, neverodostojni ali izvirajo iz nepreverljivih virov. Lahko gre tudi za sklepanje »čez palec«.

Vsi tipi razkrinkanih informacij


 
 

Vsebine Oštro.si sofinancira Ministrstvo za kulturo.