Igre brez kruha

Anuška Delić, Maja Čakarić

Madžarski davkoplačevalci so doslej dali najmanj šest milijonov evrov za nogometno akademijo lendavskega nogometnega kluba Nafta 1903. Klub gradi akademijo na zemljiščih, kjer je v meglenih okoliščinah pridobil brezplačno stavbno pravico od občine Lendava.

 
Na zemljišču, velikem 49.000 kvadratnih metrov, kjer je zdaj še koruzno polje, bi morali do konca leta 2019 zgraditi tri nogometna igrišča, tribune in pomožne objekte. Foto: Matej Povše

Na zemljišču, velikem 49.000 kvadratnih metrov, kjer je zdaj še koruzno polje, bi morali do konca leta 2019 zgraditi tri nogometna igrišča, tribune in pomožne objekte. Foto: Matej Povše

»Ne zanima me, od kod je denar prišel. In me tudi v prihodnje ne bo. Tudi če prihaja s samega vrha madžarske vlade, ne,« je odločno dejal novi župan Lendave Janez Magyar. Županski mandat si je izboril na začetku decembra, na listi svoje stranke SDS in s podporo treh kandidatov, ki se niso prebili v drugi krog.

Magyar je nekdanji lokalni podjetnik, ki je vodil družinsko podjetje Prekmurec. Na dan, ko je prisegel za župana, je podjetje prenesel na sinova. Prekmurec sicer upravlja majhno verigo trgovin Hungaricum, kjer pretežno prodajajo madžarska živila.

Lendavčanka, ki smo jo v sivem decembrskem popoldnevu zmotili sredi sprehoda, je navdušeno dejala, da je kava tam najcenejša. In da je v Hungaricumu mogoče kupiti tudi Mercatorjeve izdelke.

Vodenje majhne občine, ki je hkrati središče tamkajšnje madžarske manjšine, je Magyarju po 16 letih županovanja prepustil Anton Balažek, član Desusa. V primopredaji je Balažek Magyarju predal podatke o 25 lendavskih projektih, med katerimi je tudi gradnja nogometne akademije za NK Nafta 1903. 

S prevzemom županske funkcije je Magyar tako prevzel tudi pregled nad projektom, ki sodi med enega ključnih zunanjepolitičnih projektov vlade Viktorja Orbána. Ta je doslej v nogometne akademije na območjih, kjer v sosednjih državah živi madžarska narodna manjšina, vložila že najmanj 55 milijonov evrov, kažejo pogodbe, ki jih je pridobil madžarski neodvisni medij atlatszo.hu.

Ti milijoni gradijo akademije tudi na Hrvaškem in Slovaškem, v Srbiji, Romuniji in Ukrajini. Vsem projektom je poleg izvora denarja skupno to, da so vanje tako ali drugače vpeti poslovneži in podjetja iz najožjega kroga premierja Orbána. 

Doslej je NK Nafta 1903 v dveh vplačilih prejel že 6,2 milijona evrov. Velika naložba sosednje države je v majhni lokalni skupnosti vnesla nekaj napetosti tudi med tiste, ki so prej dolga leta tesno sodelovali.

Nekdanji župan občine Lendava Anton Balažek. Foto: Matej Povše

Nekdanji župan občine Lendava Anton Balažek. Foto: Matej Povše

Balažku današnji nasprotniki in včerajšnji zavezniki očitajo, da je v zadnjem delu mandata preveč popuščal madžarskim interesom. Nekateri špekulirajo, da je bilo to zato, ker naj bi do zadnjega upal, da bo vendarle kandidiral še petič.

Toda Balažek pravi, da se veseli odhoda, saj bo lahko počel druge reči. Letos je za nekaj mesecev postal član upravnega odbora NK Nafta, vendar je vodstvo kluba, pravi, po dveh sejah zapustil. 

Skrbi ga, da je bil zadnji župan Lendave, ki je bil slovenske narodnosti, in da bodo v bližnji prihodnosti na plano privrela nasprotja, ki tlijo pod površjem. Skrbi ga, kaj bo z »njegovim« mestom.

Občutek Oštra ob našem obisku je bil, da bo majhna lendavska skupnost ob nogometu, naložbah in obljubi tamkajšnjim otrokom prej ali slej odmislila nasprotja.

Magyar je prepričan, da bo nogometna akademija pripomogla k zajezitvi odhodov prebivalcev iz Lendave in k okrepitvi turistične ponudbe. Podpira naložbe, ki ne škodijo okolju in ki prinašajo nova delovna mesta. »Moderno upravljanje z nepremičninami« mu je všeč in ga bo, če se bo občinski svet strinjal, spodbujal tudi v prihodnosti.

Kozmetika in predpisi

Na začetku septembra 2017 je lendavsko županstvo prejelo ponudbo lokalnega NK Nafta. Podpisal jo je Gábor Végh, lastnik gradbenega podjetja Pharos 95 in eden izmed mož, ki jih štejejo v najožji krog premierja Orbána. 

Végh je spomnil župana Balažka na sestanek, ki so ga v Lendavi imeli dober teden pred tem. Kot kaže, je bila ponudba zgolj formalizacija ustnih dogovorov, denimo tistega, po katerem bi NK Nafta zemljišča, na katerih bi gradil športne objekte, odkupil od občine.

Toda občina nepremičnin ni hotela prodati, ampak se je odločila, da bo zemljišči oddala z brezplačnimi stavbnimi pravicami. Prvo javno zbiranje ponudb je objavila novembra lani, toda to je zadevalo samo eno zemljišče od dveh, manjše. Drugi javni poziv je objavila marca 2018, le dva dni prej, preden je začel veljati novi zakon o stvarnem premoženju države in lokalnih skupnosti. 

Zakaj je občina sploh izvedla postopek, namenjen situacijam, kjer je ponudnikov več, ko pa je bilo vseskozi jasno, da je samo eden? Zato, da bi se lahko na javno zbiranje ponudb prijavil še kdo, je dejal Balažek. 

Pogoji obeh javnih pozivov so bili sicer enaki. Lendavska občina bo ponudniku – torej nogometnemu klubu – za 20 let podelila brezplačno stavbno pravico za zgraditev športne infrastrukture. Po preteku dveh desetletij bo vsa infrastruktura pripadla občini. In še: vsa dela morajo biti izvedena do konca leta 2019. 

Doslej je klubu Nafta 1903 uspelo pripraviti zemljišče za dvojezično srednjo šolo v Lendavi. Foto: Matej Povše

Doslej je klubu Nafta 1903 uspelo pripraviti zemljišče za dvojezično srednjo šolo v Lendavi. Foto: Matej Povše

NK Nafta je prejel brezplačno stavbno pravico zato, ker je bilo to, kot kaže občinska dokumentacija in kot je povedal sam Balažek, v javnem interesu. Zato, ker ima nogometno društvo Lendava 1903 status društva, ki deluje v javnem interesu, kar je tudi v skladu z zakonom o ravnanju s stvarnim premoženjem države in lokalnih skupnosti. 

Lendavski občinski svet je dvakrat glasoval v prid podelitvi brezplačne stavbne pravice, prvič soglasno, drugič pa ne. V drugo so namreč odločali o kar 49.000 kvadratnih metrov velikem zemljišču. Leži tik ob zemljišču, ki je v lasti Term in meri 39.000 kvadratnih metrov. 

Družbo Terme Lendava hoče od Save Turizma za domnevno okrog 9 milijonov evrov kupiti madžarsko državno podjetje Comitatus. Če mu to uspe, bo madžarska vlada kmalu nadzirala več kot 100 tisoč kvadratnih metrov lendavskih zemljišč. 

Toda pojavlja se vse več informacij, ki kažejo na to, da sta bila postopka zbiranja ponudb bržčas izvedena zgolj zaradi »kozmetičnih učinkov«. Bilo je namreč povsem jasno, da je NK Nafta edini ponudnik za prevzem pravic, a je občina po Balažkovih besedah objavila javni poziv za vsak primer, če bi se morda pojavili še drugi interesenti.

Naj ponovimo: občina je razpisala javno zbiranje ponudb za točno določeni zemljišči, ki sta bili izrecno, s številkama zemljiških parcel, navedeni v ponudbi NK Nafta. Prav tako ni jasno, ali lahko zgolj status nogometnega društva, ki deluje v javnem interesu, izpolnjuje pogoje za brezplačno uporabo občinskih zemljišč.

Poleg tega bi lahko občina od investitorja zahtevala več, denimo še najemnino ali pa ureditev parkirišča in javno dostopnih rekreacijskih površin, kot si je želel zdaj že nekdanji župan Anton Balažek. Po besedah sogovornika, ki dobro pozna zakonodajo na tem področju, se občine pogosto odločajo za stavbno pravico (z najemnino), da bi se izognile strožjim določbam zakona o javno-zasebnem partnerstvu.

Ko smo o vsem tem spraševali Balažka, je ves čas ponavljal, naj o teh ali onih zakonskih pomislekih govorimo z Milanom Železnikom z Evropskega pravnega centra, ki ga je občina najela za svetovanje v tej zadevi. 

Železnik je pojasnil, da je občini svetoval le v zvezi s prvim javnim zbiranjem ponudb, ne pa tudi v zvezi z drugim. Zagotovil je, da je v tem primeru javni interes neizpodbiten, češ da je športna infrastruktura tudi po zakonodaji v javnem interesu. Se je pa strinjal z nami, da bi lahko občina od ponudnikov zahtevala še kaj več, denimo javne rekreacijske površine.

Toda želje nekdanjega župana so ostale neizpolnjene. 

Madžarski davkoplačevalci so doslej dali najmanj šest milijonov evrov za lendavsko nogometno akademijo. Foto: Matej Povše

Madžarski davkoplačevalci so doslej dali najmanj šest milijonov evrov za lendavsko nogometno akademijo. Foto: Matej Povše

Prihod odrešiteljev

Nogometno društvo Lendava 1903 oziroma NK Nafta 1903, kot se imenuje klub, je zasebni subjekt. Januarja 2018 so ga enakopravno upravljali predsednik kluba Gábor Végh, lastnik podjetja Pharos 95 (sponzorja kluba), zdaj že nekdanji namestnik predsednika Štefan Sobočan, član vodstva Igor Magdič in tedanji lendavski podžupan Ferenc Hórvath. Tako kaže dokument, ki je bil priložen eni izmed dveh pogodb o financiranju nogometne akademije.

NK Nafta 1903 je naslednik NK Nafta Lendava, ki je leta 2012 zaradi finančnih težav ugasnil. Istega leta so njegovi podporniki ustanovili NK Nafta 1903, vendar se je klub v nekaj letih prav tako znašel v brezizhodnem položaju. 

Pa se je leta 2017 pojavil Gábor Végh, eden od mož madžarskega premierja Orbána. Postal je predsednik kluba in ga rešil pred samim seboj. Njegove namere so skorajda filantropske. »V prvi vrsti gre za nogomet in za otroke, ki se bodo lahko ukvarjali s športom. Ti otroci pa bodo lahko zrasli v dobre nogometaše,« je aprila letos dejal za Večer.

Toda gradnje akademije ne financira Végh, temveč madžarski davkoplačevalci na podlagi neposredne vladne odločitve. 

V Lendavo so madžarski milijoni prispeli prek dveh pogodb o financiranju, ki sta bili podpisani prej, preden je lendavska občina sploh izpeljala postopka zbiranja ponudb za predmetni zemljišči. Kljub temu je ena izmed pogodb vsebovala tudi navedbo parcelne številke zemljišča, na katerem se bo financirala gradnja, čeprav je tedaj še tekel rok za oddajo ponudb.

Kopije pogodb o financiranju smo prejeli prek madžarskega neodvisnega medija atlatszo.hu, ki je vodil regijski preiskovalni novinarski projekt o nogometnih investicijah madžarske vlade.

Prva pogodba je bila tripartitna, sklenili pa so jo NK Nafta, madžarski državni sklad za zamejce Bethlen Gábor in najvišja politična organizacija madžarske narodne manjšine v Sloveniji, Pomurska madžarska samoupravna narodna skupnost (PMSNS), ki je javnopravni subjekt. Podpisali so jo več kot dva mesecev prej, preden je občina objavila javno zbiranje ponudb.

Dogovorili so se, da bo sklad Bethlen Gábor prek PMSNS nakazal NK Nafta 600 milijonov forintov (okrog 1,8 milijona evrov) za gradbena dela. Vloga PMSNS je bila torej posredniška, toda svet organizacije po naših informacijah nikoli ni dal soglasja ne k sklenitvi tristranske pogodbe ne k nakazilu 1,8 milijona evrov nogometnemu klubu. 

Foto: Matej Povše

Foto: Matej Povše

Predsednik sveta PMSNS, Ferenc Hórvath, je za Oštro sicer zatrdil, da je svet »soglasje podal z odobritvijo projekta na svoji seji dne 9. februarja 2017«, vendar je bilo to več kot pol leta pred podpisom tripartitne pogodbe. Ni jasno, s čim natančno se je strinjal svet, a je nekoliko nenavadno, da se je strinjal s pogodbo, ki še ni bila podpisana, in s prenosom denarja, ki se je zgodil na podlagi te pogodbe.

Pri tem pogodba obstaja izključno v madžarskem jeziku, četudi je to v nasprotju z zakonom o javni rabi slovenščine. Ko smo od PMSNS pogodbo zahtevali v slovenščini, so nam odvrnili, da zadostuje, če imajo pogodbo v enem izmed uradnih jezikov EU.

Toda medijski inšpektorat je bil jasen. Javnopravni subjekti, katerih dejavnost zadeva tudi tujce (ali pripadnike narodne manjšine) in torej uporabo tujega jezika, morajo dokumente hraniti v obeh jezikih.

 

Dela zamujajo

Druga pogodba o financiranju je bolj dodelana, sklenjena pa je bila med NK Nafta 1903 in madžarsko nogometno zvezo. Po tej bo klub na zemljišču, velikem 49.000 kvadratnih metrov, zgradil tri nogometna igrišča, tribune in pomožne objekte ter kupil športno opremo in podobno. Skupni pogodbeni znesek za »športno akademijo« je bil 1,4 milijarde forintov (nekaj več kot 4,2 milijona evrov).

Po prvi in drugi pogodbi bi morala biti dela končana do 31. decembra 2018, česar ne bo mogoče zagotoviti. Doslej je klubu uspelo pripraviti zgolj zemljišče za dvojezično srednjo šolo v Lendavi, kjer naj bi po občinski dokumentaciji stali dve nogometni igrišči z umetno travo, po veljavnem gradbenem dovoljenju pa eno. Ob obisku Oštrana začetku decembra je na gradbišču stal osamljen gradbeni stroj.

Foto: Matej Povše

Foto: Matej Povše

To bi lahko PMSNS postavilo v položaj domnevnega kršitelja pogodbenih določb, a to po zagotovilih predsednika sveta te organizacije Ferenca Hórvatha ne drži. »Za dokončanje projekta je bilo zaprošeno za podaljšanje izvedbenega roka.«

Za ravnanje in pripravo terena je NK Nafta sicer najel lokalno gradbeno podjetje Legartis. Toda izvedeli smo, da Legartisa uradno ni najel nogometni klub, ki je za gradnjo prejel denar, temveč neko skrivnostno madžarsko podjetje. To je v telefonskem pogovoru potrdil direktor kluba István Gergelyi Kocsárdi. Zanikal je, da bi Legartis najelo Véghovo podjetje Pharos 95, ki je specializirano za gradnjo nogometnih igrišč z umetno travo.

Direktor gradbenega podjetja Legartis Matjaž Hozjan je za Oštro pojasnil, da so jih angažirali le za izvedbo pripravljalnih del in da bo igrišči ozelenilo neko drugo podjetje, ko se bo spet otoplilo nad 10 stopinj Celzija. Ni vedel, ali bo to drugo podjetje Pharos 95 ali ne.

Večfunkcijski človek

Po podatkih Erarja Legartis večino prihodkov pridela pri prekmurskih občinah. V Lendavi je podjetje letos prejelo tudi 80.000 evrov prek javnega razpisa za spodbujanje »madžarske gospodarske osnove« na narodnostno mešanem območju. Denar za razpis je zagotovila slovenska vlada.

Javni razpis je vodil PMSNS, glavni javnopravni subjekt madžarske narodne skupnosti pri nas. Pod sklep o prejemnikih sredstev razpisa se je podpisal predsednik sveta PMSNS – Ferenc Hórvath, eden izmed vodilnih v NK Nafta. 

Hórvath je človek številnih funkcij. Tisti v Lendavi, ki ga poznajo in jih ni malo, so dejali, da rad kopiči funkcije. Prav tako je oboževalec madžarskega premierja Orbána; pred časom se je javno pohvalil rtvslo.si, da ima v pisarni šal z njegovim podpisom.

Podjetje Legartis je ravnalo in pripravljajo teren pri lendavski dvojezični srednji šoli. Foto: Matej Povše

Podjetje Legartis je ravnalo in pripravljajo teren pri lendavski dvojezični srednji šoli. Foto: Matej Povše

Poleg tega, da je član vodstva NK Nafta 1903 in predsednik sveta PMSNS, je tudi predstavnik madžarske narodne skupnosti v državnem zboru in lendavskem občinskem svetu.

Podjetje Legartis je letos, zanimivo, prejelo denar prek organizacije, ki jo vodi Hórvath, in hkrati postalo izvajalec del pri projektu nogometnega kluba, v katerega vodenje je vpet Hórvath. 

Večina sogovornikov je Hórvatha opisala kot ambicioznega glavnega operativca projekta gradnje nogometne akademije v Lendavi. Menda redno potuje v Budimpešto in od tam prinaša »navodila«. 

Edini, ki je zmanjševal pomembnost Hórvathove vloge pri projektu, je bil zdaj že nekdanji župan Balažek. Hórvathu, ki je bil sicer lendavski podžupan do junija letos, je naložil, naj Madžare prepriča, da bi zgradili tudi javne rekreacijske površine, a mu to ni uspelo. Zato Balažek meni, da Hórvath nima tako pomembne vloge.

Toda Hórvathove funkcije bi lahko vzbujale videz nasprotja interesov in nezdružljivosti funkcij, kar je vsaj enega človeka spodbudilo, da je vsem pristojnim organom poslal prijavo zaradi domnevno nezdružljivih funkcij.

Attila Kovács, ki je zaposlen na inštitutu za narodnostna vprašanja, je že pred letošnjimi parlamentarnimi volitvami, na katerih je Hórvath kandidiral za poslanca, poslal preliminarne poizvedbe ministrstvu za javno upravo, državnemu zboru in protikorupcijski komisiji. Zadnja dva si odtlej kot vroč kostanj podajata primer poslanca Ferenca Hórvatha. 

Protikorupcijska komisija je Kovácsa najprej preusmerila na mandatno-volilno komisijo državnega zbora, ki je pristojna za področje nezdružljivosti poslanske funkcije z drugimi dejavnostmi, kot to določa zakon o poslancih. Ta ga je nato obvestila, da zakon o poslancih ne določa nezdružljivosti funkcije poslanca z najvišjo funkcijo v organizacijah narodne manjšine.

Dodala je, da bi morala primer z gledišča določb, ki zadevajo preprečevanje nasprotij interesov, preučiti še komisija za preprečevanje korupcije (KPK). Kovács je zato na komisijo vložil še eno, razširjeno prijavo.

Toda KPK se je v odgovoru nam sprva sprenevedala, da ni prejela nobene prijave v zvezi s primerom poslanca Hórvatha in da je svoje delo končala s posredovanjem državnozborski mandatno-volilni komisiji , češ da primer ne sodi v pristojnost KPK.

Po mukotrpnem dopisovanju s KPK je ta naposled le blagovolila potrditi vsaj to, da bo primer – zaradi »razjasnitve dejanskega stanja« in tega, kateri organ je pristojen – še enkrat preučila.

Hórvath je na naša vprašanja o mnogih funkcijah in morebitnem videzu nasprotja interesov odvrnil, naj mu sporočimo, po katerem zakonu je njegovo »delovanje v državni in lokalni politiki v nasprotju z zakonodajo«, češ da v zakonih o poslancih in javnih uslužbencih tega ni zasledil.

Pojasnil je, da se je njegova zaposlitev na položaju predsednika sveta PMSNS končala z nastopom poslanskega mandata. Delo predsednika sveta zdaj opravlja »honorarno, v skladu s pravilnikom, ki ga je potrdil svet PMSNS«.

Bi lahko vse njegove funkcije v povezavi s projektom gradnje nogometne akademije dajale videz nasprotja interesov? »Odločitev je potrdil občinski svet v skladu z zakonodajo, tako da ne razumem, kaj mi dejansko očitate.«

V občini Lendava je 21,4 odstotka registriranih brezposelnih. Ne pričakuje se, da bo nogometna akademija delež občutno zmanjšala. Foto: Matej Povše

V občini Lendava je 21,4 odstotka registriranih brezposelnih. Ne pričakuje se, da bo nogometna akademija delež občutno zmanjšala. Foto: Matej Povše

O svoji domnevno operativni vlogi pri gradnji nogometne akademije je Hórvath povedal: »Ponosen sem na to, da je madžarska skupnost v Pomurju pod mojim vodstvom postala zaupanja vreden partner tako madžarske kakor tudi slovenske vlade, in dejansko sem bil pobudnik mnogih projektov, ki smo jih pridobili.« Ne ve, kdo so naši viri, a je prepričan, da hočejo škoditi ugledu skupnosti in njegovega dela.

Novi lendavski župan Janez Magyar je dejal, da Hórvatha popolnoma podpira v vseh njegovih prizadevanjih. Navdušen je, da je Hórvath razumel Magyarjevo pobudo o pomenu gospodarskih dejavnosti za manjšino. Meni, da »asimilacija v skupnosti temelji na razvoju in zadostnih priložnostih za delo«. Hórvatha je v tem smislu podpiral in ga bo podpiral še naprej.

Po podatkih statističnega urada je bilo leta 2016 v občini Lendava 21,4 odstotka registriranih brezposelnih. To je za več kot deset odstotkov večji delež od povprečnega v državi. Ne pričakuje se, da bo nogometna akademija NK Nafta občutno zmanjšala ta delež. Naši sogovorniki so priznali, da ne bo prinesla zelo veliko novih delovnih mest. Novi župan je prepričan, da jih bo.


 

Članek je del preiskovalnega projekta, ki ga je podprl IJ4EU. Sklad IJ4EU ni odgovoren za vsebino in njeno predelavo.

ij4eu_logo_BLUE-300x149.png