Žvižgač.si, prvi portal za anonimno žvižgaštvo

Anuška Delić

Portal za varno posredovanje informacij v javnem interesu temelji na žvižgaškem sistemu SecureDrop, odprtokodni programski opremi neprofitne organizacije Freedom of the Press Foundation. Omogoča zaščito identitete žvižgačev pred tretjimi osebami, delodajalci, kolegi – pa tudi novinarji Oštra.si.

 
Foto Matej Povše

Foto Matej Povše

 
 

Žvižgač.si je prvi slovenski žvižgaški portal. Upravlja ga Oštro, Center za preiskovalno novinarstvo v jadranski regiji.

Namen Oštra je omogočiti varno in anonimno posredovanje informacij, ki so v javnem interesu. Informacije so lahko datoteke, dokumenti, podatki, fotografije, posnetki, tudi namigi za novinarsko preiskovanje.

Informacije v tem smislu niso čenče, govorice ali gostilniške legende.

Novinarji Oštra.si bodo vse prejete informacije pretehtali in presodili, ali so v javnem interesu ali ne.

Če bo presoja pozitivna, se bodo podali v neodvisno preiskovanje problematike. Novinarske zgodbe bodo, skladno z uredniško presojo in programsko zasnovo medija, objavljene na Oštru.si in v drugih medijih v Sloveniji ali zunaj nje.

Pri Oštru bomo storili vse, kar je v naši moči, da zajamčimo največjo možno anonimnost naših virov. Toda sodelovanje bodočih žvižgačev je pri tem izredno pomembno.

Podrobne informacije in vodič so dostopni na spletnem mestu Žvižgač.si.

Če ste žvižgač, si, če je le mogoče, že pred obiskom tega spletnega mesta naložite brskalnik Tor, da se tako zaščitite pred sledenjem in nadzorom prek spleta.

Če ste resno ogroženi ali imate zelo zaupne dokumente, vam svetujemo, da premislite o uporabi operacijskega sistema Tails, ki že vključuje Tor.

Žvižgaški sistem SecureDrop, na katerem temelji Žvižgač.si, uporabljajo ugledne svetovne medijske organizacije.