Oštro novi partner Mete v boju proti dezinformacijam

uredništvo Oštra

Oštrov projekt za preverjanje verodostojnosti medijskih vsebin Razkrinkavanje.si napoveduje začetek sodelovanja z družbo Meta. 

Vir: Meta

Meta v boju proti širjenju dezinformacij na svojih platformah od leta 2016 sodeluje z neodvisnimi organizacijami za preverjanje vsebin, podpisnicami etičnega kodeksa mednarodne mreže za preverjanje informacij (IFCN), ki deluje v okviru ameriške neprofitne organizacije Poynter Institute. Več kot 80 Metinim partnerjem po svetu, med drugim so to AFP, Correctiv, PolitiFact, FullFact in Reuters, se je zdaj pridružil tudi Oštro. 

Novinarji programa »third-party fact-checking« samostojno, neodvisno ter skladno z metodologijo in profesionalnimi standardi identificirajo, pregledajo in ocenijo dezinformacije na družbenih omrežjih.

Če ugotovijo, da vsebina ne drži, drži delno, je pomanjkljiva ali prirejena, jo ustrezno označijo. Meta te vsebine nato označi z opozorilom uporabnikom platforme, da berejo oziroma delijo netočne informacije. Poleg tega o tem obvesti administratorje skupin, ki so delile take informacije. Tako zmanjšuje število uporabnikov facebooka in instagrama, ki so izpostavljeni netočnim informacijam. Meta onemogoči tudi oglaševanje takih vsebin.

»Facebook je eden ključnih kanalov za razširjanje dezinformacij v Sloveniji. Pomembno je, da se tega zaveda in da prek partnerstev, kot je naše, prispeva k bolj zdravi informacijski dieti slovenskih uporabnikov. Oštro bo svoje delo še naprej opravljal v skladu z najvišjimi profesionalnimi standardi,« je dejala Anuška Delić, ustanoviteljica in odgovorna urednica Oštra.

»Vesela sem, da bodo zaradi Oštrovega partnerstva slovenski uporabniki facebooka in instagrama opozorjeni, kadar bodo razširjali netočne informacije ali dezinformacije,« je dejala Katarina Bulatović, urednica Oštrovega projekta za preverjanje vsebin Razkrinkavanje.si.

Meta v programu sodeluje le z verificiranimi podpisniki kodeksa mednarodne mreže IFCN. To so organizacije, ki so v procesu preverjanja izpolnjevale 30 kriterijev na petih področjih: nepristranskost in pravičnost, standardi in preglednost virov, preglednost financiranja in dela organizacije, standardi in preglednost metodologije dela ter zavezanost k odprti in jasni politiki popravkov. Oštro je prvi podpisnik IFCN v Sloveniji od novembra 2020.