Oštro prvi slovenski podpisnik kodeksa mednarodne mreže IFCN

uredništvo Oštra.si

Oštrov projekt za preverjanje verodostojnosti medijskih vsebin Razkrinkavanje.si je skladen s kodeksom mednarodne mreže za preverjanje dejstev IFCN, oddelka ameriške neprofitne medijske organizacije Poynter Institute.

Vir: Poynter

Vir: Poynter

Mednarodna mreža za preverjanje dejstev (The International Fact-Checking Network, IFCN), ki je od leta 2015 oddelek ameriške neprofitne organizacije Poynter Institute, je trenutno osrednja organizacija, ki se osredotoča na uveljavljanje in razvoj preverjanja verodostojnosti medijskih vsebin po svetu. Prav tako bedi nad metodologijo in etičnimi načeli medijskih organizacij, ki so podpisnice kodeksa IFCN.

Konec novembra je mreža IFCN presodila, da je Oštrov projekt za preverjanje verodostojnosti medijskih vsebin Razkrinkavanje.si skladen z njenim kodeksom. Tako se je Oštro kot podpisnik kodeksa – in prva medijska organizacija iz Slovenije – pridružil več kot 80 mednarodnim ekipam za preverjanje dejstev v medijskih objavah in izjavah. Med njimi so denimo ameriške organizacije za preverjanje dejstev, kot so AP Fact Check, Reuters, The Washington Post Fact Checker, PolitiFact in Snopes, pa tudi AFP fact checking in Le Monde – Les Décodeurs iz Francije ter Correctiv.org iz Nemčije.

Oštro je vlogo za pristop h kodeksu s projektom Razkrinkavanje.si, ki deluje od maja 2019, oddal že v začetku septembra, potem pa je morala prestati presojo zunanjega sodelavca IFCN in naposled dobiti še potrditev na svetovalnem odboru IFCN, ki ima 15 članov iz medijskih organizacij po svetu. 

Oštro v klubu verodostojnih

Na IFCN so v postopku ocenjevanja med drugim potrdili, da projekt Razkrinkavanje.si ustreza več kot 30 kriterijem na petih področjih: nepristranskost in pravičnost, standardi in preglednost virov, preglednost financiranja in dela organizacije, standardi in preglednost metodologije dela ter zavezanost k odprti in jasni politiki popravkov.

Zunanja ocenjevalka je menila, da Razkrinkavanje.si vse vsebine in izjave preverja na enak način, ne glede na temo in subjekte, ki jih ta zadeva. Ugotavljala je, da Razkrinkavanje.si, kadar je to mogoče, uporablja več virov, zlasti primarne, pri čemer jih tudi navzkrižno preverja. Razkrinkavanje.si po njeni oceni ni povezano oziroma ne izkazuje podpore nobeni politični stranki, politiku ali političnemu kandidatu.

V komentarjih je prav tako pojasnila, da je Oštro v postopku sprejemanja kodeksa, ki bo prispeval h krepitvi verodostojnosti in skladnosti z najvišjimi novinarskimi standardi. Toda ko so na IFCN še pretresali Oštrovo vlogo, je center 24. septembra že objavil Oštrov kodeks, ki je prek Oštra.si dostopen v treh jezikih. Določa ključna načela, smernice in pravila novinarskega dela na Oštru, vključno z objavo morebitnih posodobitev ali popravkov.

Zunanja ocenjevalka IFCN je v sklepu poudarila, da je Oštro s projektom Razkrinkavanje.si sicer delo v teku, vendar pa je »dokazal, da si zasluži, da se pridruži mreži. V samo enem letu so že postali pomemben steber preglednosti in boja proti lažnim novicam v regiji. Njihova metodologija in preverjanje dejstev temeljita na najvišjih načelih novinarske etike.«

Ustanoviteljica Oštra Anuška Delić je ob tem dejala, da status podpisnika kodeksa IFCN zlasti pomeni »veliko priznanje uredniško-novinarski ekipi projekta Razkrinkavanje.si, ki v slovenski medijski krajini šele poldrugo leto ločuje zrnje od plev, hkrati pa je tudi odgovor tistim, ki menijo, da je projekt plod nekakšne teorije zarote«.

Status podpisnika kodeksa IFCN podeli le medijskim organizacijam, ki redno objavljajo nepristranska poročila o točnosti izjav javnih osebnosti in institucij ter trditev v drugih objavah, katerih preverjanje je v javnem interesu, pri čemer morajo imeti pregledne in jasne uredniške postopke, profesionalne standarde in druge obvezne elemente delovanja. Tako statusa denimo ne more dobiti organizacija, ki jo uredniško nadzirajo država ali politične stranke.