Ostro_about_contact_010.JPG

O Oštru

 
 

Delo v teku

Oštro, Center za preiskovalno novinarstvo v jadranski regiji, je nastal iz zavedanja, da se prostor za kakovostno novinarstvo nezadržno krči. Klasični mediji v številnih državah so ujeti v centrifugo interesnih skupin, neustreznih poslovnih modelov, prosjačenja za klike in nenehnega proizvajanja šokantnih zgodb. Občinstvo je o novinarstvu izgubilo že skoraj vse iluzije in mnogi medije zavračajo kot del problema – ker to tudi so.

Toda novinarstvo še nikoli ali pa že dolgo ni bilo tako potrebno, kot je potrebno prav zdaj, v času lažnega informacijskega izobilja in hkratnega razkroja demokratičnih načel. Kdo bo nadziral centre moči, če bodo vsi mediji postali krvoločni klikfehtarji in vsi novinarji utrujeni delavci za tekočim trakom dnevnih novic? Kdo bo pazil na preglednost javne porabe, kdo bo gledal pod prste funkcionarjem, kdo bo sledil kriminalu najrazličnejših vrst čez meje nacionalnih držav?

Ne, Oštro ni čarobna rešitev za to zapleteno in škodljivo situacijo, a je vsekakor boljša od statusa quo.

Oštro bo gojil preiskovalno in podatkovno novinarstvo, uveljavljal bo pravico vedeti kot eno od temeljnih človekovih pravic, širil bo novinarsko znanje in prispeval k vzgoji prihodnjih generacij novinarjev.

Preiskoval bo teme v javnem interesu prebivalcev jadranske regije (Slovenije, Hrvaške, Italije) in njene soseščine.

Oštro je bil ustanovljen 30. marca 2018 in je delo v teku.

 

 
Oštro ni čarobna rešitev za to škodljivo situacijo, a je vsekakor boljša od statusa quo.

Ni prehoda

Oštro ni naprodaj za denar, vpliv ali klike. Nima seznama nedotakljivih. Deluje radikalno transparentno in brezkompromisno. Nima oglasnih vsebin. Nikomur ni nič dolžen.

Oštro bo uveljavljal izključno javni interes in proizvajal novinarstvo, ki zavrača dnevno zapovedane teme.

Oštro bo sodeloval s sorodnimi novinarskimi organizacijami.

Oštro bo pri objavi novinarskih zgodb proaktivno razkrival dejanska ali navidezna nasprotja interesov.

Oštro v nobenem primeru ne bo razkril virov in bo uporabljal vsa dostopna orodja, da bi virom zagotovil kar najvišjo stopnjo zaupnosti.

Oštro bo posloval pregledno in na očeh javnosti. Financiral se bo iz razpisov, pridobival sredstva z lastno dejavnostjo, se zahvaljeval za dotacije in donacije. Vse, česar ne bo porabil za stroške dela in storitev, bo vložil nazaj v novinarsko dejavnost.