Razkriti Slovenci vzeli slovo od Mossack Fonsece

Veliko strank panamske odvetniške pisarne v središču panamskih dokumentov se je po objavi na tisoče novinarskih zgodb povsod po svetu umaknilo iz podjetij v davčnih oazah ali pa so zamenjale posrednika. Slovenci so tu ostali v trendu. Je bila pa med izjemami Slovenija, saj pristojni organi, kot kaže, niso zahtevali dokumentacije, ki jo ima Mossack Fonseca.

Anuška Delić

Read More
Nadziral Krkino tovarno, izgubil identiteto

V panamskih dokumentih se je leta 2016 razkrilo, da naj bi inšpektor agencije za zdravila in medicinske pripomočke v davčnih oazah odprl štiri podjetja. Ko je bil s tem soočen, je zatrdil, da so mu ukradli identiteto. Sveži panamski dokumenti leta 2018 prinašajo nepričakovan preobrat – pri domnevni kraji naj bi sodeloval predsednik uprave dolgoletnega poslovnega partnerja Krke iz Kitajske.

Anuška Delić

Read More
Prijatelji s Karibov

Nova pošiljka panamskih dokumentov je s karibskega otoka Angvila naplavila še eno slovensko ime. Dejan Šurbek, ki živi v Mariboru, je bil v zadnjem času dejaven v svetu erotike, v bančništvu in tudi igralništvu, podjetje pa je prek odvetniške družbe Mossack Fonseca ustanovil v začetku leta 2016.

Anuška Delić

Read More
Nov udarec panamskih dokumentov

Leta 2016 so novinarji v okviru zgodovinskega novinarskega sodelovanja, znanega kot Panama Papers, svetu davčnih oaz zadali enega najbolj trajnih udarcev. Danes se zgodba ponavlja. V roke novinarjev je namreč »pribežalo« še 1,2 milijona dokumentov panamske odvetniške družbe Mossack Fonseca.

Will Fitzgibbon, Ryan Chittum (ICIJ), povzela Anuška Delić

Read More