Neznani pesticid v prehranski verigi

Klorpirifos. Tako se imenuje insekticid, ki se po svetu, tudi v Sloveniji, uporablja za zatiranje škodljivcev na raznovrstnih pridelkih. Od tam roma na krožnike. Strokovnjaki so v nizu študij potrdili povezavo med izpostavljenostjo najmlajših otrok klorpirifosu in motnjami v razvoju možganov.

Anuška Delić

Read More
Vsa živila s sledmi klorpirifosa ali klorpirifos-metila (2013—2018)

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je med letoma 2013 in 2018 v preiskala 5070 vzorcev živil na vsebnost ostankov pesticidov: 165 jih je vsebovalo klorpirifos. V infografiki predstavljamo, v katerih živilih so ga našli.

Anuška Delić

Read More
Poslanci Evropskega parlamenta ne odgovarjajo nikomur

(MNENJE) Sodni primer, ki ga je skupina novinarjev iz 28 držav članic EU septembra lani izgubila na Evropskem sodišču, meče senco na prihajajoče volitve v Evropski parlament. Po našem mnenju zaradi odločitve Sodišča, da noben državljan EU nima pravice dostopa do dokumentov o stroških evropskih poslancev, nismo poraženi samo mi, ampak vseh 500 milijonov prebivalcev EU.

Staffan Dahllöf, Anuška Delić, Nils Mulvad, Susan Mitchell, Minna Knus-Galán, Hans-Martin Tillack, Kristof Clerix, Pavla Holcova, Sara Menafra, Marcos García Rey, Delphine Reuter, Mark Lee Hunter, Tina Kristan in Tiina Lundell

Read More
Farmacevtskemu velikanu se »splača« ogrožati paciente

Podjetje Medtronic se je v zadnjih desetih letih zavihtelo na vrh najbolj donosnih proizvajalcev medicinskih pripomočkov. Na poti do vrha ga niso ustavile stotine tožbe zaradi srčnih spodbujevalnikov, ki so nepričakovano stresali paciente, niti očitki vlad o prirejanju cen, nedovoljeni uporabi pripomočkov, niti poročila o zapletih in smrtih pacientov po vsem svetu.

Sydney P. Freedberg in Scilla Alecci, ICIJ 

Read More
Medicinski pripomočki niso navaden krompir

Pacientom najpogosteje kršijo pravico do primerne in kakovostne zdravstvene oskrbe, ugotavlja zastopnica pacientovih pravic Duša Hlade Zore. Vendar je po njenem treba imeti pred očmi, da jim pravic ne kršijo namenoma. »Vsi zdravniki, vsi v sistemu si želijo, da bi bila oskrba varna.« Toda želja in praksa ne gresta vedno z roko v roki.

Maja Čakarić

Read More
Angie Firmalino, borka proti Bayerjevemu mikrovsadku

Več kot milijon žensk po vsem svetu se je v zadnjih 16 letih odločilo za sterilizacijo z mikrovsadkom Essure. Veljal je za enega od najmanj invazivnih ginekoloških posegov. Zanj se je pred devetimi leti odločila tudi ameriška psihologinja Angie Firmalino. Postopek je bil boleč, bolečina pa ni ponehala.

Maja Čakarić

Read More
Blaž, ujetnik industrije medicinskih pripomočkov

Baklofenska črpalka, ki jo Blaž nosi vstavljeno pod kožo, je dvakrat v petih letih prenehala delovati. Obakrat zaradi korozije. Na univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča so mu dvakrat rešili življenje. Črpalke SynchroMed II so bile doslej predmet številnih odpoklicev in tožb. Tudi ubijale so že.

Anuška Delić

Read More
Podatke o ortopedskih vsadkih imajo v zvezkih

Čez dober mesec bo v Sloveniji začel delovati nacionalni register artroplastike, po domače – arhiv ažurnih podatkov o vseh umetnih kolkih, kolenih, ramah in drugih sklepih, ki so vgrajeni v slovenske paciente. V njem ne bo nobenih podatkov. Večina slovenskih bolnišnic jih hrani na papirju.

Anuška Delić, Maja Čakarić, uredništvo Oštra

Read More