Med prebežniki iz Bosne ne razsajajo nalezljive bolezni

Avtorica: Katarina Bulatović

 

TRDITVI

Pri Slovenski filantropiji, katere prostovoljci so čistili za migranti, je 45 zaposlenih, med katerimi se jih največ ukvarja s prosilci za azil.

Iz sosednje BiH prihajajo podatki, da [med migranti] razsajajo nalezljive bolezni, kot so uši in garje, pa tudi tuberkuloza in šen.


OCENA


IZVIRNA OBJAVA

e-Maribor


 
Foto: Nebojša Tejić/STA

Foto: Nebojša Tejić/STA

»Prostovoljci Slovenske filantropije so čistili svinjarijo za migranti,« so poročali na portalu e-Maribor.si. Zapisali so, da ima organizacija 45 zaposlenih, med katerimi se večina ukvarja z migranti. Med čiščenjem za njimi bi morali biti še posebej pozorni, saj »prihajajo iz sosednje BiH podatki, da razsajajo nalezljive bolezni, kot so uši in garje, pa tudi tuberkuloza in šen«, so še zatrdili.

Lani je bilo na Slovenski filantropiji zaposlenih 56 ljudi, ki so delo opravljali po različnih delovnih pogodbah, so za Razkrinkavanje.si sporočili iz humanitarne organizacije.

Pri Slovenski filantropiji izvajajo pet programov: prostovoljstvo, medgeneracijsko sodelovanje, migracije, zdravje in razvojno sodelovanje. Največ zaposlenih, dvajset, je lani delalo na področju medgeneracijskega sodelovanja, kjer z dejavnostmi spodbujajo sodelovanje med otroki in starejšimi. 

S prosilci za azil se ukvarjajo v programu migracije, kjer je bilo lani deset redno zaposlenih. Nekaj mesecev jim je na tem področju pomagalo tudi osem dodatnih ljudi.

Na portalu e-Maribor.si so še zapisali, da je Slovenska filantropija »doslej iz državne vreče prejela že 9,24 milijona evrov«. 

Navedeni znesek je skupna vsota denarja, ki so ga od leta 2003 do danes iz državnega proračuna dobile tri organizacije: Slovenska filantropija, Sloga in Ustanova Skupaj, kažejo podatki Erarja. Ta namreč v seštevku prikazuje zneske, ki so jih iz proračuna prejele tudi povezane osebe, a je treba te pri podatku o posamezni pravni osebi izključiti.

Slovenska filantropija je ena od ustanoviteljic Sloge in Ustanove Skupaj, zato znesek 9,24 milijona evrov, ki ga navaja portal, vključuje tudi sredstva teh dveh organizacij. Dejansko je Filantropija od leta 2003 iz državnega proračuna prejela nekaj več kot 6,2 milijona evrov, torej približno tri milijone manj, kot je navedel portal. 

Bolezni med prebežniki

Pobiranje smeti za migranti je zaradi nalezljivih bolezni toliko bolj nevarno, so še zapisali na portalu. Iz BiH »prihajajo podatki, da razsajajo nalezljive bolezni, kot so uši in garje, pa tudi tuberkuloza in šen«. 

Iz službe za epidemiologijo zavoda za javno zdravstvo v BiH so za Razkrinkavanje.si sporočili, da so med prebežniki, ki se zadržujejo v Bosni in Hercegovini, najbolj pogosti primeri garij, uši in črevesnih okužb, registrirani pa so tudi štirje primeri tuberkuloze. Povedali so, da to ni nepričakovano glede na to, da so prebežniki nastanjeni v neustreznih razmerah. 

V Sloveniji med begunci in migranti, ki prihajajo iz BiH, ne zaznavajo povečanega števila primerov nalezljivih bolezni, je za Razkrinkavanje.si dejala Katarina Štrukelj z vladnega urada za oskrbo in integracijo migrantov. »Trenutno med prebežniki v Sloveniji ni nobenega s katerokoli od nalezljivih bolezni,« je dodala. 

Begunci in migranti, ki pribežijo v Slovenijo, tudi sicer ne povečujejo tveganja za širjenje nalezljivih bolezni med prebivalstvom, so za Razkrinkavanje.si maja letos pojasnili na nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Povedali so, da za nalezljivimi boleznimi zbolevajo enako kot večinsko prebivalstvo. 


Zastareli podatki

Na portalu e-Maribor.si so pojasnili, da so trditvi o številu zaposlenih in področju, s katerim se ukvarja Slovenska filantropija, povzeli po portalu Moja Dolenjska. V besedilu tega sicer niso navedli.

Ta portal je pred dobrimi desetimi dnevi poročal, da je bilo leta 2017 na Slovenski filantropiji v povprečju 45 zaposlenih. Za Razkrinkavanje.si so pri Moji Dolenjski pojasnili, da so bili to podatki iz zadnjega dostopnega letnega poročila organizacije, kar drži. 

A tudi leta 2017 se z migracijami na Filantropiji ni ukvarjala večina zaposlenih, vsaj ne vse leto. Devet oziroma deset je bilo redno zaposlenih na tem področju, 14 oziroma 15 dodatnih ljudi pa je nekaj mesecev skrbelo za dva projekta, povezana z migracijami.

Pri Slovenski filantropiji se tako po zadnjih podatkih večina zaposlenih ne ukvarja z migracijami, temveč jih največ deluje na področju medgeneracijskega sodelovanja. Poleg tega je bilo lani zaposlenih 56 ljudi, kar je enajst več, kot so zapisali na portalu, kjer niso poiskali svežih podatkov, ampak so se sklicevali na zastarele. 

Med prebežniki, ki se zadržujejo v BiH, se pojavljajo nalezljive bolezni, večinoma garje, uši in črevesna obolenja, vendar trenutno ne razsajajo. Prav tako v Sloveniji med begunci in migranti, ki prihajajo iz BiH, ni niti enega z nalezljivo boleznijo. Prebežniki za nalezljivimi boleznimi ne zbolevajo nič bolj kot večinsko prebivalstvo. 

Trditvi v članku izkrivljata dejansko stanje, zato prispevku dajemo oznako manipulacija.


Razkrinkavanje_Manipulacija.png

Manipulacija
Objava, ki uporablja znane in točne podatke, vendar jih pojasnjuje na zavajajoč način, tako, da pripeljejo do netočnih ali nepravilnih zaključkov. Gre za izkrivljanje dejstev.

Vsi tipi razkrinkanih informacij


 
 

Vsebine Oštro.si sofinancira Ministrstvo za kulturo.