Novinarjem OCCRP, tudi odgovorni urednici Oštra.si, novinarska nagrada

Matej Zwitter

Certifikat odličnosti so prejeli za preiskovalni projekt o azerbajdžanski pralnici denarja, v katero se je pri nas ujel tudi Zmago Jelinčič Plemeniti.

Prejemniki nagrad Global Shining Light Awards. Foto: Nick Jaussi/GIJN

Prejemniki nagrad Global Shining Light Awards. Foto: Nick Jaussi/GIJN

Kolektiv mednarodne novinarska organizacije Organised Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), kjer kot urednica deluje tudi ustanoviteljica in odgovorna urednica Oštra Anuška Delić, je prejel nagrado mednarodne mreže preiskovalnih novinarjev GIJN

Certifikat odličnosti so OCCRP podelili za novinarski preiskovalni projekt Azerbajdžanska pralnica. Novinarji so šli leta 2017 po sledi 2,5 milijardam evrov in razkrili mednarodno mrežo podjetij za pranje denarja azerbajdžanskega političnega vrha. Sledi so vodile do predsednika Ilhama Alijeva in njegove družine na eni, ter do vplivnih posameznikov iz evropske politične elite, podjetnikov in novinarjev na drugi strani.

Kot je tedaj razkrila Anuška Delić z nekdanjim kolegom, je bil med prejemniki sredstev tudi prvak Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič Plemeniti, ki je na svoj račun po nakazilu iz podjetja Metastar Invest iz Velike Britanije prejel 25.000 evrov. Od azerbajdžanskega režima je znesek prejel za ruski prevod romana Ukana, ki ga je napisal slovenski avtor Tone Svetina.

Nagrado so podelili v soboto, 28. septembra, na 11. Svetovni konferenci preiskovalnega novinarstva, kjer so Oštro zastopale Anuška Delić, Klara Škrinjar in Maja Čakarić.

Oštro se je na konferenci predstavilo na panelu o neprofitnih medijih in novih medijskih modelih. Anuška Delić je sodelovala tudi kot predavateljica na delavnici in predavanju o podatkovnem novinarstvu. 

Na največje svetovno srečanje preiskovalnih novinarjev, ki se odvija vsaki dve leti, je za štiri dni, tokrat v Hamburg, pripotovalo več kot 1700 preiskovalnih novinarjev iz 130 držav, da bi delili svoje izkušnje in tudi pridobivali nove, predvsem pa ustvarjali nova znanstva in povezave, pomembne za nadaljnje novinarsko delo.