Novinarske organizacije so obsodile napade na Faktograf

uredništvo Oštro

Hrvaške in mednarodne novinarske organizacije so obsodile napade, ki jim je že več dni izpostavljen edini hrvaški portal za preverjanje dejstev Faktograf.

Foto: Faktograf

Po vrsti groženj hrvaškemu portalu za preverjanje dejstev Faktograf in hekerskem napadu so novinarske organizacije obsodile napade in izrazile podporo uredništvu. Med njimi so mednarodni medijski inštitut (IPI), sindikat hrvaških novinarjev (SNH), hrvaško novinarsko društvo in SEE Check, mreža portalov za ugotavljanje dejstev v jugovzhodni Evropi, katere ustanovitelj je tudi Oštro.

»Agresivna manjšina nobenemu članu mreže SEE Check ne bo preprečila opravljanja svojega dela, to pa je vztrajanje pri dejstvih in razkrivanje tistih, ki ogrožajo javno zdravje,« je navedel SEE Check.

Uredništvo Faktografa, neodvisnega Facebookovega partnerja pri odkrivanju in razkrivanju lažnih novic in dezinformacij, ki se širijo po družbenem omrežju, napade povezuje s poslovnežem Nenadom Bakićem. Pred tem so mediji preverjali resničnost njegovih trditev o epidemiji novega koronavirusa. Bakić je Faktografu nato na facebooku očital cenzuro in svoje sledilce pozval, naj vložijo tožbe proti medijem.

Na Faktografu trdijo, da zaradi svojega dela vsak dan prejemajo žalitve in grožnje »tako s fizičnim nasiljem kot smrtjo«, število groženj, ki jih prejmejo, pa »se povečuje, ko javne osebnosti širijo laži o nas«. Najpogosteje trdijo, da so priljubljeni širilci dezinformacij o koronavirusu.

Spletno mesto Faktografa je bilo včeraj težko dostopno. Iz uredništva so sporočili, da bodo napad prijavili policiji.

Bakić je za hrvaške medije izjavil, da ni organiziral nikakršnega napada na Faktograf. 

»Pritiski na medije, pa tudi nagovarjanje k nasilju nad novinarji, so v zadnjem času postali praksa, pri kateri pogosto sodelujejo javni uslužbenci in druge javne osebnosti. Prav tisti, katerih javna beseda nosi veliko odgovornost, pogosto sprožijo tožbe z edinim namenom, da finančno izčrpajo in utišajo medije,« so še navedli v SEE Checku. 

Faktograf je, tako kot številni drugi portali po svetu, partner Facebooka v programu, prek katerega preverjajo navedbe na tem družbenem omrežju. 

Faktograf je tako kot Oštrov novinarski projekt Razkrinkavanje.si del mednarodne mreže za ugotavljanje dejstev IFCN.