Na meji med ZDA in Mehiko so se gugali le 40 minut

Avtor: Matej Simič

 

TRDITEV

Otroke na meji med Mehiko in ZDA povezujejo gugalnice.


OCENA


IZVIRNA OBJAVA

Dnevnik


 
Z gugalnicami je umetnik hotel pokazati, kako ustvariti okolje, kjer veselje in igra med sosedi presežeta politično napete odnose. Foto: Rael San Fratello

Z gugalnicami je umetnik hotel pokazati, kako ustvariti okolje, kjer veselje in igra med sosedi presežeta politično napete odnose. Foto: Rael San Fratello

Svetovni in tudi slovenski mediji so v preteklih dneh objavili novico o gugalnicah na ameriško-mehiški meji. Na mejno ograjo med državama v bližini El Pasa je ameriški arhitekt Ronald Rael namestil tri gugalnice rožnate barve, so poročali mediji. Z njimi je želel simbolno povezati vse bolj ločeni državi.

Navedbe medijev – med njimi Dnevnika, Slovenskih novic, MMC in Televizije Slovenija ter portala Moj Video – o namestitvi gugalnic sicer držijo. Toda vsem je skupna ista pomanjkljivost: niso navedli, da so bile gugalnice na meji postavljene le začasno.

V studiu Ronalda Raela so za Razkrinkavanje.si pojasnili, da so jih namestili 28. julija, po štiridesetih minutah pa odstranili, saj je trajno nameščanje struktur na mejno ograjo prepovedano.

»Ameriško-mehiška meja je dobesedno točka ravnotežja v odnosih teh dveh držav, gradnja zidov pa te odnose poruši,« je razmišljal avtor umetniške intervencije. Projekt ponazarja, da imajo dejanja na eni strani meje neposredne posledice na drugi strani, je v elektronskem sporočilu za Razkrinkavanje.si zapisal Rael in dodal: »Zid in nesrečna politika zidu ločujeta ne le države, ampak tudi pokrajine, mesta, soseske, družine, po novem pa ločujeta tudi otroke od njihovih družin.«

Ronald Rael je raziskovalec uporabne arhitekture, oblikovalec in profesor arhitekture na kalifornijski univerzi v Berkeleyju. Je avtor knjige Mejni zid kot arhitektura: manifest za mejo med ZDA in Mehiko, v kateri opozarja na posledice ločevanja sicer povezanih ljudi. Leta 2014 je njegov studio Rael San Fratello prejel priznano nagrado prodorni glas, ki jo podeljuje newyorško arhitekturno združenje. 

Poročanje navedenih medijev je sicer pravilno, a netočno. V javnosti pušča vtis, da so gugalnice na ameriško-mehiški meji postavljene trajno, kar ne drži. Prispevke zato označujemo za šlamparijo.


Razkrinkavanje_Napaka.png

Šlamparija
Objava, v kateri se je avtorju prikradla napaka, zato je objavil netočne informacije ali posredoval nepreverjene informacije drugega vira. Ključno pri tem je, da mora biti očitno, da je avtor napako storil nenamerno oziroma brez namena netočno obveščati javnost.

Vsi tipi razkrinkanih informacij


 
 

Vsebine Oštro.si sofinancira Ministrstvo za kulturo.