Za udeležbo na paradi ponosa v Srbiji niso plačevali po petsto evrov

Avtor: Matej Simič

 

TRDITEV

Aktivisti LGBT v Srbiji ponujali petsto evrov družinam z otroki, da pridejo na parado ponosa.


OCENA


IZVIRNA OBJAVA

Nova24TV.si


 
Na septembrski paradi ponosa v Beogradu se je zbralo okrog 1500 ljudi. Število udeležencev iz leta v leto raste. Foto: Vesna Lalić, Belgrade Pride

Na septembrski paradi ponosa v Beogradu se je zbralo okrog 1500 ljudi. Število udeležencev iz leta v leto raste. Foto: Vesna Lalić, Belgrade Pride

Zaradi pomanjkanja podpornikov na paradah ponosa so se aktivisti LGBT odločili, da priljubljenost pridobijo oziroma kupijo z denarjem, so zapisali na portalu Nova24TV.si. Navedli so, da naj bi vsakomur, ki bi se parade udeležil s soprogo ali soprogom in z otroki, plačali petsto evrov.

Pri tem so se sklicevali na trditve Jovane Stojković, predsednice populističnega političnega gibanja Živim za Srbijo. Informacijo o plačilu za udeležbo na paradi ponosa, ki je bila 15. septembra v Beogradu, je podala na svojem profilu na twitterju.

 
 

Zapisala je, da je za plačilo slišala »od prijatelja, ki ni nagnjen k lažem«. Drugih dokazov ni predložila. S Stojkovićevo smo večkrat poskusili stopiti v stik, a se na naše prošnje za pojasnila ni odzvala.

Na Razkrinkavanju.si smo pridobili odgovore dveh (od skupno osmih) organizacij, ki organizirajo parado ponosa v Beogradu.

»To je zagotovo lažna novica. Nihče nikoli ni dobil plačila za obisk parade,« je bila jasna Jovanka Todorović iz organizacije GETEN. »Te in podobne netočne informacije širijo nasprotniki parade ponosa, da bi diskreditirali vsa prizadevanja skupin LGBTIQ,« je še pojasnila za Razkrinkavanje.si.

Tudi Ivan Đurić iz srbske mladinske organizacije za človekove pravice je na vprašanje, ali lahko potrdi, da so družine za udeležbo na paradi ponosa prejele plačilo, odgovoril kratko in jasno: »Ne, seveda ne.« V odzivu na trditve političarke je še zapisal: »Gospa Stojković si poskuša zgraditi kariero na teorijah zarote in lažnih novicah, kot je ta.«

Uredništvo Nove24TV.si ni odgovorilo na naša vprašanja o tem, na podlagi česa je avtorica pripravila prispevek.

Prireditelji letošnje parade ponosa v Beogradu po zagotovilih dveh organizacij, ki sta shod soorganizirali, za udeležbo niso plačevali po petsto evrov. Prispevku Nove24TV.si zaradi navajanja neresničnih informacij po tipologiji Razkrinkavanja.si dajemo oznako lažna objava.


Razkrinkavanje_LaznaObjava.png

Lažna objava
Objava, ki vsebuje lažne informacije, podatke ali trditve. S to oceno ovrednotimo le tiste vsebine, pri katerih je mogoče ugotoviti, da so bile ustvarjene za namerno zavajanje in napačno obveščanje javnosti.
Vsi tipi razkrinkanih informacij

 
 

Vsebine Oštro.si sofinancira Ministrstvo za kulturo.