Tuširanka: Dobrodošli na Hrvaškem

Matej De Cecco

 
 

Tuširanka komentira videoposnetek, na katerem se pes in delfin igrata v morju. Objavljen je bil v medijih in na družbenih omrežjih, predvsem na Hrvaškem, pa tudi v Sloveniji. Ob njem je pripisano, da je nastal na Hrvaškem, pa v Turčiji in tudi v Grčiji.

Razkrinkavanje.si je ugotovilo, da posnetek ni nastal niti na hrvaški, niti na grški, niti na turški obali. Posnet je bil na Bahamih marca 2016. Njegov avtor je kapitan katamarana Adam Dreffin, ki izvaja čarterske plovbe med karibskimi otoki.

Posnetek je 4. marca 2016 objavil na svojem profilu na instagramu. »Res sem posnel ta video. Bilo je na Exumi, enem izmed bahamskih otokov. Videl sem zavajajoče informacije o lokaciji posnetka. Vesel sem, da ste prišli stvari do dna in da boste objavili resnico,« je Dreffin zapisal v elektronskem sporočilu Razkrinkavanju.si.

 
 
Matej De Cecco

Matej De Cecco

 

Kaj je Tuširanka?

Tuširanka je rubrika na Oštru.si, v kateri prostor, namenjen besedi, odstopamo sliki.

Tuširanke so risbe s tušem, toda v naši rubriki so tedenski likovni komentarji, ki so kritično ogledalo aktualnih dogodkov. Včasih izzovejo smeh, tudi kisel, včasih delujejo kot mrzel tuš. Za tiste, ki jim nastavljajo ogledalo. Za vse nas. Za družbo.

Tuširanka ilustracijo postavlja nad besedo, hkrati pa nadgrajuje žanr komentarja in poskuša načela tradicionalne časopisne karikature udomačiti v digitalnem svetu.