Tuširanka: Resna bolezen

Matej De Cecco

 
 

Tuširanka komentira trditev, da so v UKC Ljubljana obravnavali državljana Pakistana, obolelega za tuberkulozo, boleznijo, ki je tako nalezljiva, da se lahko z njo okužimo med pogovorom z obolelim.

Pakistanec, ki so ga v ljubljanskem kliničnem centru sprejeli, ker se je ponesrečil v prometni nesreči, ni imel tuberkuloze, pravzaprav v zadnjem obdobju v UKC sploh niso obravnavali bolnika s tuberkulozo.

Sicer pa drži, da se lahko z bacilom, ki povzroča tuberkulozo, okužimo med pogovorom z obolelim. Vendar: ali se bo izpostavljeni okužil z bacili tuberkuloze, ki se prenašajo kapljično po zraku, je odvisno od trajanja stika z okuženim, od okolja stika in od imunskega sistema izpostavljenega, je dodala. 

Tuberkuloza je pri nas sicer redka bolezen. Zboli približno sto ljudi na leto, s čimer sodi Slovenija med države z majhno pojavnostjo te bolezni. 

 
 
Matej De Cecco

Matej De Cecco

 

Kaj je Tuširanka?

Tuširanka je rubrika na Oštru.si, v kateri prostor, namenjen besedi, odstopamo sliki.

Tuširanke so risbe s tušem, toda v naši rubriki so tedenski likovni komentarji, ki so kritično ogledalo aktualnih dogodkov. Včasih izzovejo smeh, tudi kisel, včasih delujejo kot mrzel tuš. Za tiste, ki jim nastavljajo ogledalo. Za vse nas. Za družbo.

Tuširanka ilustracijo postavlja nad besedo, hkrati pa nadgrajuje žanr komentarja in poskuša načela tradicionalne časopisne karikature udomačiti v digitalnem svetu.

 
 

Vsebine Oštro.si sofinancira Ministrstvo za kulturo.