Tuširanka: Razgreta denarnica

Izar Lunaček

 
 

Tuširanka tokrat komentira trditev, da se na podlagi podatkov med letoma 2005 in 2018 ozračje v ZDA ne segreva in da zato ne moremo govoriti o globalnem segrevanju. Vendar po najnovejših podatkih ameriške agencije za oceane in ozračje ta navedba ne drži.

Globalno segrevanje namreč ne pomeni, da se vsak kraj na Zemlji segreva enako, temveč da analiza temperatur krajev po svetu skozi stoletje ali več kaže, da povprečna svetovna temperatura raste.

Čeprav je trinajstletno obdobje sicer prekratko za ugotavljanje sprememb temperature, se je temperatura v vseh ameriških zveznih državah, brez Aljaske in Havajev, med letoma 2005 in 2018 v povprečju dvignila za 0,36 stopinje Celzija na desetletje.

Tuširanka sočasno komentira tudi trditev, da ameriški turisti pri nas v povprečju zapravijo 160 evrov na dan, oziroma da štiričlanska družina porabi okoli 640 evrov na dan in 4.480 evrov na teden.

Podatki, ki niso aktualni, saj se sklicujejo na raziskavo statističnega urada iz leta 2015, so matematično ustrezni, vendar dejansko zavajajoči. Ameriški turisti se v Sloveniji povprečno zadržijo 2,27 dneva in ne ves teden, se pravi ne dovolj dolgo, da bi zapravili 4.480 evrov.

 
 
Izar Lunaček

Izar Lunaček

 

Kaj je Tuširanka?

Tuširanka je rubrika na Oštru.si, v kateri prostor, namenjen besedi, odstopamo sliki.

Tuširanke so risbe s tušem, toda v naši rubriki so tedenski likovni komentarji, ki so kritično ogledalo aktualnih dogodkov. Včasih izzovejo smeh, tudi kisel, včasih delujejo kot mrzel tuš. Za tiste, ki jim nastavljajo ogledalo. Za vse nas. Za družbo.

Tuširanka ilustracijo postavlja nad besedo, hkrati pa nadgrajuje žanr komentarja in poskuša načela tradicionalne časopisne karikature udomačiti v digitalnem svetu.

 
 

Vsebine Oštro.si sofinancira Ministrstvo za kulturo.