Tuširanka: Po predpisih

Izar Lunaček

 
 

Tuširanka komentira trditev, da prehitevanje po desni ni dovoljeno, razen v koloni treh ali več vozil.

Če vozilo A, ki po prehitevalnem pasu vozi s hitrostjo 110 km/h, prehitita eno ali dve vozili, ki vozita po voznem pasu z večjo hitrostjo, sta ti dve vozili v prekršku. Če bi za njima vozilo še tretje vozilo, bi – to so potrdili na ministrstvu za infrastrukturo – skupaj tvorili kolono in tako brez prekrška prehiteli vozilo A.

Zakonodaja namreč pravi, da »hitrejša vožnja ene kolone vozil od druge na cesti, ki ima najmanj dva prometna pasova za vožnjo v isto smer, ni prehitevanje«.

»Kolona vozil« pa po zakonski opredelitvi nastane, ko tri ali več vozil po istem prometnem pasu vozijo drugo za drugim na taki medsebojni razdalji, da »sta hitrost vožnje in ravnanje voznikov v medsebojni odvisnosti«.

 
 
Izar Lunaček

Izar Lunaček

 

Kaj je Tuširanka?

Tuširanka je rubrika na Oštru.si, v kateri prostor, namenjen besedi, odstopamo sliki.

Tuširanke so risbe s tušem, toda v naši rubriki so tedenski likovni komentarji, ki so kritično ogledalo aktualnih dogodkov. Včasih izzovejo smeh, tudi kisel, včasih delujejo kot mrzel tuš. Za tiste, ki jim nastavljajo ogledalo. Za vse nas. Za družbo.

Tuširanka ilustracijo postavlja nad besedo, hkrati pa nadgrajuje žanr komentarja in poskuša načela tradicionalne časopisne karikature udomačiti v digitalnem svetu.

 
 

Vsebine Oštro.si sofinancira Ministrstvo za kulturo.