Oštro na javnem uredniškem sestanku o supervolilnem letu

Samo Demšar

Novinarji Oštra so na četrtem javnem uredniškem sestanku predstavili projekt Razkrinkavanje v živo, navzoče so opozorili na novembrsko sodbo sodišča EU, ki omejuje dostop do registrov dejanskih lastnikov podjetij, pripravili pa so tudi potegavščino s kuhanim vinom.

Novinarji Oštra na zimskem vrtu bara Pritličje (z leve): Katarina Bulatović, Anuška Delić, Klara Škrinjar, Nina Rozman, Matija Štrukelj, Samo Demšar in Petra Jerič. Foto: Matej Povše

Ekipa Oštra je včeraj, v ponedeljek, na četrtem javnem uredniškem sestanku javnosti predstavila svoje delo, ki ga je močno zaznamovalo supervolilno leto 2022. Sestanek je tokrat potekal na zimskem vrtu bara Pritličje, navzoče pa so s potegavščino v obliki nagradne igre za kuhano vino ozaveščali o problematiki lažnih novic.

Urednica Razkrinkavanja.si Katarina Bulatović je pojasnila, kako so novinarji preverjali izjave kandidatov in političnih strank v predvolilnih kampanjah. Posebej je opozorila na projekt preverjanja trditev, izrečenih v televizijskih in radijskih soočenjih, v živo. 

Razkrinkavanje v živo, ki so se ga novinarji Oštra prvič lotili letos med kampanjo pred aprilskimi državnozborskimi volitvami, projekt pa nadaljevali na predsedniških in lokalnih volitvah, je bilo poseben izziv. Delo novinarjev je med drugim oteževalo to, da so imeli za preverjanje manj časa kot običajno, zaradi pomanjkanja ključnih podatkov pa trditve včasih tudi niso mogli preveriti. 

Ekipa je skupaj z navzočimi ugotavljala, da je predvsem na soočenjih kandidatov za predsednika države primanjkovalo vsebine, poleg tega pa so novinarji poudarili, da je bila razprava bolj korektna kot na soočenjih pred državnozborskimi volitvami. To se je videlo tudi po tem, da so novinarji na soočenjih v drugem krogu predsedniških volitev redko odkrili napačne ali manipulativne trditve.

V drugem delu pogovora so novinarji opozorili na omejevanje preglednosti lastništva podjetij na ravni EU. Sodišče EU je novembra namreč razveljavilo določbe direktive o preprečevanju pranja denarja, po kateri morajo članice EU zagotoviti javni dostop do registrov dejanskih lastnikov podjetij. Kot so poudarili, je sodba velik udarec za boj proti korupciji in otežuje novinarsko delo. Več o sodbi sodišča EU si lahko preberete tukaj.

V sklepnem delu javnega uredniškega sestanka so navzoči predstavili svoj pogled na slovenske medije. Med drugim so opozorili na neprofesionalnost in pristranskost nekaterih medijev, ki s svojimi vsebinami podpirajo katero od političnih opcij, ter na pomanjkanje zunanjepolitičnih vsebin na javni RTV, kar je med drugim posledica ukinitve oddaje Globus.

Odgovorna urednica Oštra Anuška Delić je ob tem izrazila zaskrbljenost zaradi količine slabih novinarskih praks, ki so jih novinarji projekta Razkrinkavanje.si odkrili v slovenskih medijih. Kot je opozorila, bralci zaradi tovrstnih vsebin izgubljajo zaupanje v novinarje in slovenske medije, saj so pogosto prisiljeni preverjati že objavljene informacije, ki naj bi jih pred objavo preverili novinarji.

 

FOTOGALERIJA: Matej Povše