Napad na medije je napad na vse

Uredništvo Oštra.si

Slovenija doživlja grožnje neodvisnemu novinarstvu v času, ko ga najbolj potrebujemo, je v komentarju za ameriški portal The Ballot na pobudo njegovih ustvarjalcev zapisala odgovorna urednica Oštra.si Anuška Delić.

Foto: Daniel Novaković/STA

Foto: Daniel Novaković/STA

Komentar z naslovom Where a media crisis and a health crisis collide (Kjer trčita medijska in zdravstvena kriza) se začne 4. marca, na dan, ko smo se v Sloveniji prebudili ob novoimenovanem predsedniku vlade Janezu Janši in potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom. 

Odgovorna urednica Oštra.si je v komentarju analizirala, kako se država, katere vajeti je v tretje prevzel Janša, spoprijema z nepredvidljivo epidemijo, kaj so odkrili novinarji, ko so preiskovali posle z nabavo zaščitnih sredstev, ter kako se je v zadnjih dveh mesecih zaradi gledanja pod prste vladi zaostrila retorika premiera in predstavnikov vlade do medijev. Posvetila se je tudi krepitvi vezi z madžarsko oblastjo, ki je pred štirimi leti z nakupi medijev dobila skorajda neposreden dostop do slovenskega javnega prostora.

Projekt The Ballot spremlja politične spremembe po svetu v letu, v katerem se tudi v ZDA pripravljajo na predsedniške volitve, ki bodo v svetovni javnosti bržkone zelo odmevale. Ustvarjalci portala navajajo, da so letos napovedane volitve v okrog 70 državah po svetu, od predsedniških do lokalnih, toda novi koronavirus, kot kaže, marsikje že zavira demokracijo, saj so v večini držav ljudsko izbiranje preložili za nedoločen čas.

Uredniki portala objavljajo komentirana poročila o razmerah v državah, ki se letos pripravljajo na volitve. Ko se je v Sloveniji po odstopu predsednika prejšnje vlade nakazovala možnost predčasnih volitev, so se obrnili tudi na Oštro.

Komentar odgovorne urednice Oštra.si o razmerah v Sloveniji je bil objavljen v sedmi izdaji portala, ki vsak teden objavi tri prispevke iz različnih držav. Ob slovenskem so pretekli četrtek objavili še komentar iz Tanzanije, pa tudi informacije o več kot 45 volitvah po svetu, ki so bile zaradi epidemije prestavljene za določen ali nedoločen čas.