Priročnik za pedagoške delavce, ne učbenik za »homoseksualno posiljevanje«

Avtorica: Klara Škrinjar

 

TRDITEV

Izšel je nov »učbenik«, s katerim bodo vaše otroke indoktrinirali ter spreminjali v homoseksualce!


OCENA


IZVIRNA OBJAVA

Demokracija

Nova24TV


 
Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Tednik Demokracija je v spletni izdaji konec minulega tedna objavil članek, v katerem opozarja starše pred nevarnostmi, ki da prežijo na otroke. V uvodu so zapisali: »Če si za svoje otroke želite star, preizkušen recept za srečno življenje, ki vključuje spoštovanje tradicionalnega slovenskega načina življenja, varen zakon in otroke, potem ste v težavah!«

Težave se nanašajo na v naslovu omenjeni »učbenik« Mavrica v žepu, ki je izšel letos in s katerim bodo po mnenju avtorja članka »otroke indoktrinirali ter spreminjali v homoseksualce«. Avtor navede tudi, kako se starši temu lahko izognejo: »Razen če se boste vi, dragi starši, spomnili, da imate pravico vzgajati svoje otroke v skladu z vašimi vrednotami in verskim prepričanjem, in se boste homoseksualnemu posiljevanju vaših otrok po naših šolah uprli!«

Priročnik za pedagoške delavce

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport pravijo, da Mavrica v žepu ni učbenik. »Gre za neke vrste priročnik, ki pa nima zveze z izobraževalnim sistemom. Da se učbenik sme uporabljati v sistemu vzgoje in izobraževanja, ga mora potrditi strokovni svet za splošno izobraževanje,« so nam pojasnili v službi za stike z javnostmi. Poudarili so, da je »pomembna še avtonomija učitelja, ki se odloči, kateri učbenik bo pri pouku uporabljal, s tem da ga mora izbrati med tistimi, potrjenimi na strokovnem svetu za splošno izobraževanje«.

Ne le da Mavrica v žepu ni učbenik, tudi kot priročnik ni namenjen otrokom, temveč pedagoškim delavcem. »Namenjen je mladinskim in pedagoškim delavcem in delavkam, kot pomoč pri obravnavi tematik spolne usmerjenosti, spolne identitete in spolnega izraza v povezavi z medvrstniškim nasiljem,« so nam razložili v društvu Legebitra, ki je priročnik izdalo. Dejali so še, da je priročnik na voljo vsem, ki ga želijo uporabiti, in je dostopen na njihovi spletni strani. Vendar publikacija ni del učnega gradiva v vzgojno-izobraževalnih ustanovah, kar je jasno tudi iz odgovora ministrstva.

Za zdaj le predstavitve treninga in usposabljanja

Pri avtorju članka, objavljenega na demokraciji.si, Franciju Donku smo zato preverili, s čim utemeljuje svoje trditve o obravnavi LGBT-tematik v slovenskih izobraževalnih ustanovah, kot je ta, da bi »z novim priročnikom radi prali možgane vašim otrokom, čeprav nimajo za takšno početje nikakršne zakonite podlage«.

Donko pravi, da glede na »dosedanjo prakso nekaterih osnovnih šol tovrstnih vsebin niso podajali učitelji, marveč homoseksualni aktivisti, ki jih pri podajanju tovrstnih vsebin ne moremo razumeti kot nevtralne«.

Na vprašanje razkrinkavanja.si, ali imajo v uredništvu informacijo, v katerih institucijah je v rabi omenjeni priročnik oziroma kdo ga uporablja in kje, je Donko odgovoril: »Na našega novinarja se je obrnil neimenovan vir, za katerega lahko povemo, da so starši z ene izmed slovenskih osnovnih šol, hkrati pa so v svetu staršev, od koder so prejeli omenjeno informacijo«.

Pri Legebitri so nam na isto vprašanje pojasnili, da so v sklopu projekta Erasmus+ izvedli več predstavitev priročnika in usposabljanj za izvedbo delavnic. Med javno objavljenimi dogodki je razkrinkavanje.si našlo na primer treninge v Centru mladih Koper, Mladinskem centru Brežice in v Ljubljani, v sklopu dogodkov četrtne skupnosti Črnuče, v Študentskem kampusu v Ljubljani pa bo 21. junija celodnevni brezplačen izobraževalni seminar za uporabo priročnika.

Primer iz preteklosti za majavo oporo

V odgovoru nam je Donko svoj zapis o »indoktrinaciji in spreminjanju otrok v homoseksualce« še podkrepil s po njegovem »precedenčnim primerom osnovne šole Bičevje«, kjer da sta v preteklosti tovrstno indoktrinacijo otrok prepovedala šolska inšpekcija in ministrstvo. Gre za dogodek iz leta 2012, ko je na tej ljubljanski šoli potekala delavnica o motnjah hranjenja, na njej pa so govorili tudi o spolnosti.

Inšpektorat za šolstvo in šport je za razkrinkavanje.si potrdil, da so leta 2012 v tem primeru izvajali inšpekcijski nadzor, vendar niso izrekli nobene prepovedi delovanja.

Donko je dejal še, da se starši »pred ponovnim pritiskom homoseksualnih aktivistov, ki po njihovih informacijah pripravljajo nov cikel indoktrinacije njihovih otrok«, počutijo nemočne in se bojijo, da se bo zgodba o vsiljevanju homoseksualnih vsebin ponovila na njihovi šoli. Kot še navaja, starši »uveljavljajo ustavno pravico do vzgoje svojih otrok v skladu s svojimi vrednotami ter sporočajo, da bodo ob primernem času sami poskrbeli za seznanitev svojih otrok s spolnimi deviacijami in odkloni«.

Legebitra, nasprotno, poudarja, da priročnik pomaga pri spoznavanju raznolikosti, povečevanju enakopravnosti in zmanjševanju nasilja. »To so temeljne vrednote naše družbe. Trditve, kot je ta, da s priročnikom peremo možgane otrokom, so lažne in namenjene razpihovanju sovraštva in strahu. Hkrati reproducirajo homofobijo, bifobijo in transfobijo, zaradi katerih šole pogosto niso varen prostor za učenke in učence, dijake in dijakinje. Priročnik pa obravnava prav te teme,« so še zapisali v odgovoru za razkrinkavanje.si.

Ilustracija v priročniku Mavrica v žepu.

Ilustracija v priročniku Mavrica v žepu.

Članek, objavljen na spletni strani Demokracije, je bil izvirno sicer objavljen na portalu Nova24TV, avtor obeh je Donko. Pri razkrinkavanju.si na podlagi zbranih informacij ugotavljamo, da ima avtor članka sicer točne informacije, da je Mavrica v žepu priročnik, ki ga uporabljajo pedagoški delavci v šolah, vendar te izkrivlja, ko trdi, da gre za učbenik, s katerim bodo otroke bojda spreminjali v homoseksualce. Prispevek zato označujemo za manipulacijo.

Ob koncu naj še opozorimo, da ustava v 14. členu prepoveduje diskriminacijo na podlagi spolne usmerjenosti, poleg tega je od leta 2016 v veljavi zakon o varstvu pred diskriminacijo, spodbujanje nestrpnosti, tudi na podlagi spolne usmerjenosti, pa prepoveduje kazenski zakonik.


Razkrinkavanje_Manipulacija.png

Manipulacija
Objava, ki uporablja znane in točne podatke, vendar jih pojasnjuje na zavajajoč način, tako, da pripeljejo do netočnih ali nepravilnih zaključkov. Gre za izkrivljanje dejstev.
Vsi tipi razkrinkanih informacij