Apokalipsa v Posočju: Milijon nočitev tik pred vrati

Avtorica: Katarina Bulatović

 

TRDITEV

V Posočju se bližajo milijonu nočitev.


OCENA


IZVIRNA OBJAVA

Primorske novice


 
Foto: STA

Foto: STA

Dolina Soče je ena najbolj priljubljenih turističnih destinacij pri nas. Medtem ko so leta 2010 zabeležili 305.100 nočitev, jih je bilo lani 752.375. »Če bo šlo tako naprej, je milijon nočitev v enem letu tik pred vrati,« so zapisali v Primorskih novicah.

Izpostavljanje milijona nočitev v medijih morda lepo zveni, je dejal Janko Humar, direktor javnega zavoda za turizem Dolina Soče, »vendar je to dokaj neprimerno, saj številka nič ne pove in ustvarja percepcijo množičnosti, kar gotovo ni naš cilj«.

Milijon nočitev na leto je kvečjemu realno doseči v naslednjih petih letih, je ocenil Humar, pri čemer to ni cilj, ki bi bil zapisan v katerem izmed njihovih dokumentov. »Naš ključni izziv je 59 odstotkov nočitev v juliju in avgustu ter večja zasedenost v preostalih 10 mesecih,« je pojasnil.

Zasedenost je odvisna od rasti novih, zasebnih turističnih zmogljivosti, končanja obnove največjega hotela v dolini Soče, številke pa lahko pokvari že vreme, je dejal Humar. »Seveda bi si od novinarjev želeli več profesionalnosti in razumevanja naše dejavnosti, vendar članek ni zelo drugačen od povprečnih objav, ki smo jim priča.«

Avtorica članka na vprašanje, na podlagi česa je sklepala, da se v Posočju v roku enega leta bližajo milijonu nočitvam, ni odgovorila.


Neutemeljeno
Objava, v kateri argumentacija, ki je avtorja pripeljala do določenega sklepa, ni podprta z zadostnim številom podatkov, informacij ali dejstev oziroma so argumenti, ki jih avtor navaja, neverodostojni ali izvirajo iz nepreverljivih virov.  Lahko gre tudi za sklepanje »čez palec«.

Vsi tipi razkrinkanih informacij