Povprečna hitrost ni enaka najvišji

Avtorica: Katarina Bulatović

 

TRDITEV

V članku z naslovom »Mbappe hitrejši od Bolta!« trdijo, da je nogometaš Kylian Mbappe hitrejši od atleta Usaina Bolta.


OCENA


IZVIRNA OBJAVA

Sportklub.si


 
Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Napadalec francoskega Paris Saint-Germaina Kylian Mbappe je presegel povprečno hitrost osemkratnega olimpijskega prvaka v atletiki Usaina Bolta, je zapisal Sportklub.si, ki je povzel navedbe britanskega tabloida Daily Maila.

Mbappu so na tekmi proti Monacu v enem od šprintov izmerili 38 km/h. S tem je nogometaš po poročanju portala presegel rekorderja Usaina Bolta, ki je na svetovnem prvenstvu v Berlinu leta 2009 na 100 metrov tekel s povprečno povprečno hitrostjo 37,58 km/h in z najvišjo izmerjeno hitrostjo 44,72 km/h.

Prispevek in njegov naslov sta seveda zavajajoča, je komentiral Rok Predanič, atletski trener: »Primerjava povprečne hitrosti z najvišjo je smešna, saj je med njima velikanska razlika.«

Po oceni Predaniča je 38km/h sicer odlična najvišja hitrost za nogometaša, vendar na leto tako hitro teče približno tisoč atletov oziroma okoli 20 najboljših atletinj na svetu. »Prav tako je primerjati dva različna športa nesmiselno, saj ima vsak svoje zakonitosti,« dodaja Predanič, sicer trener Luke Janežiča, najhitrejšega Slovenca na 400 metrov.

Na naše vprašanje, zakaj so prispevek kljub temu objavili, Sportklub.si ni odgovoril.


Manipulacija
Objava, ki uporablja znane in točne podatke, vendar jih pojasnjuje na zavajajoč način, tako, da pripeljejo do netočnih ali nepravilnih zaključkov. Gre za izkrivljanje dejstev.


Razkrinkavanje_KlikVaba.png

Klik vaba
Objava, katere naslov nima prave podlage v besedilu, na katero se nanaša. Njen namen je pritegniti pozornost bralcev s senzacionalnim naslovom, ki obljublja vsebino, ki je v članku dejansko ni. Klik vabe so namenjene pridobivanju klikov, ki za izdajatelja pomenijo vir oglaševalskih prihodkov.

Vsi tipi razkrinkanih informacij