Pri nas arktični zrak, v bližini tornado

Avtorica: Katarina Bulatović

 

TRDITEV

Slovenijo bo dosegel arktični zrak. Lani je bilo v Evropi 172 tornadov.


OCENA 
Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Vreme je podivjalo! Naužijte se sončnih žarkov, saj nas bo dosegel arktični zrak, so v prispevku pred dnevi zapisali pri Slovenskih novicah. Hladen zrak je v naši bližini povzročil tornado. Teh naj bi bilo lani v Evropi po podatkih nevladne organizacije evropski laboratorij za nevihte (ESSL) 172, so navedli v prispevku.  

»Novica je seveda malce senzacionalistično obarvana,« je za Oštro komentiral meteorolog Branko Gregorčič z agencije za okolje (Arso). Vendar je v noči na nedeljo Slovenijo od severa res preplavil polarni zrak, kar maja v zadnjih letih ni več pogosto. Prav tako se je meja sneženja spustila na okoli 800 metrov nad morjem, je napovedal Gregorčič.  

Pri Slovenskih novicah so tudi zapisali, da je v naši bližini tornado. Drži, da je jugovzhod Romunije presenetil tornado, kar je sicer okoli 1200 kilometrov od slovenske meje.

Vendar če smo natančni, moramo pojasniti, da v Evropi lani ni bilo 172 tornadov, kot so zapisali v Slovenskih novicah, pač pa 177. To so potrdili na ESSL. Novinarka, ki je članek napisala, nam je dejala, da je bil vir števila tornadov v Evropi tvit, ki ga je ESSL objavila januarja. A od takrat so odkrili novih pet, so pojasnili v organizaciji.

Pa še nekaj. »177 je le število tornadov na zemlji. Veliko je tudi takšnih, ki se pojavijo v vodi,« je poudaril direktor ESSL Pieter Groenemeijer. Tornadov v Evropi je bilo tako lani – na zemlji in v vodi – 634, kar kažejo tudi podatki na ESSL.

Ko govorimo o tornadih, se običajno sklicujemo na tornade na zemlji, je dejal Groenemeijer. Ob tem pa je Tomas Pucik, raziskovalec na ESSL, dodal, da so tudi tornadi v vodi, t. i. trombe, tornadi, zato bi bila najbolj korektna informacija, da je bilo lani v Evropi skupno 634 tornadov.


Razkrinkavanje_Napaka.png

Šlamparija
Objava, v kateri se je avtorju prikradla napaka, zato je objavil netočne informacije ali posredoval nepreverjene informacije drugega vira. Ključno pri tem je, da mora biti očitno, da je avtor napako storil nenamerno oziroma brez namena netočnega obveščanja javnosti.

Vsi tipi razkrinkanih informacij


 
 

Vsebine Oštro.si sofinancira Ministrstvo za kulturo.