S prostovoljstvom veliko pridobimo, a ne prihranimo vedno

Avtorica: Katarina Bulatović

 

TRDITEV

S prostovoljstvom Slovenija prihrani 94.786.789 evrov. Na leto!


OCENA


IZVIRNA OBJAVA

Večer


 
Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

»Leta 2017 so prostovoljci organizirano opravili 9.265.119 ur dela v vrednosti 94.786.789 evrov. To je denar, ki ga je država dobesedno prihranila,« je zapisala kolumnistka Večera Ninna Kozorog. Za razkrinkavanje.si je odgovorila, da je pri tem povzela podatke, objavljene na spletni strani Slovenske filantropije. Preverili smo jih.

Prostovoljske organizacije so leta 2017 opravile 9.282.195 ur prostovoljskega dela, kaže zadnje letno poročilo ministrstva za javno upravo. V organizacijah s prostovoljskim programom, to so javni zavodi, so opravili dodatnih 184.086 prostovoljskih ur.

Predlanskim je bilo tako po poročilu ministrstva opravljenih skupno 9.466.281 ur prostovoljskega dela, kar je okoli 200.000 ur več, kot je zapisala kolumnistka.

Koliko je Slovenija prihranila

Vrednost opravljenih prostovoljskih ur določa pravilnik o področjih prostovoljskega dela in vpisniku, so za razkrinkavanje.si pojasnili v Slovenski filantropiji. Za uro organizacijskega dela pravilnik predpisuje plačilo 13 evrov, za uro vsebinskega dela deset in za drugo opravljeno prostovoljsko delo šest evrov.

Leta 2017 so po poročanju prostovoljskih organizacij in organizacij s prostovoljskim programom te skupaj opravile organizirano prostovoljsko delo v vrednosti 94.786.789 evrov, pri čemer je bilo največ, za 65.247.170 evrov, vsebinskega dela. »Ta vrednost nedvomno kaže na velik prispevek prostovoljskega dela k družbeni blaginji,« so za razkrinkavanje.si komentirali na filantropiji.

»Vsekakor drži, da je toliko milijonov država od prostovoljskih organizacij dobila, ali jih je prihranila, pa je drugo vprašanje,« je za razkrinkavanje.si dejal Goran Forbici, direktor krovne mreže nevladnih organizacij (CNVOS).

»Če bi zatrdili, da je država toliko prihranila, bi morali vedeti, da je programe prostovoljcev tudi izvedla in plačala, kar pa ni nujno res,« je še komentiral Forbici. Planinska društva, denimo, po njegovih besedah opravijo več deset tisoč ur, vendar to ne pomeni, da bi država najela in plačala izvajalce, da bi delo opravili namesto prostovoljcev.

Trditev, da Slovenija s prostovoljstvom prihrani 94.786.789 evrov na leto, sodeč po podatkih poročila drži.

Toda številka je približna, saj letnih poročil ne oddajajo vse prostovoljske organizacije. Prav tako ne moremo vedeti, koliko dela bi namesto prostovoljskih organizacij opravile državne ali druge institucije in na katerih področjih. Trditev zato označujemo za sivo cono.


Artboard+17@2x.png

Siva cona
Oznako »siva cona« dobi objava, ki drži le deloma, oziroma objava, ki ne drži v celoti. Oznako uporabljamo zlasti pri preverjanju izjav in krajših trditev, ki se pojavljajo na družbenih omrežjih in v javnem prostoru, ter za pregled uresničevanja obljub politikov in drugih javnih osebnosti.

Vsi tipi razkrinkanih informacij


 
 

Vsebine Oštro.si sofinancira Ministrstvo za kulturo.