Svinjina na naših krožnikih je dražja

Avtorica: Katarina Bulatović

 

TRDITEV

V Sloveniji se bo svinjsko meso podražilo za okoli 30 odstotkov.


OCENA


IZVIRNA OBJAVA

Finance


 
Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

Cene svinjskega mesa bodo v Sloveniji zaradi povečanega izvoza svinjine na Kitajsko višje, so napovedali v Financah. Po izbruhu tamkajšnje prašičje kuge se bodo cene svinjine pri nas in drugod v Evropi dvignile od 30 do 60 odstotkov, so še zapisali.  

»Slovenska mesna industrija ne pomni tako velikega skoka cen surovin v tako kratkem času,« je za Oštro dejala Ana Ahčin, generalna sekretarka gospodarsko interesnega združenja (GIZ) mesne industrije Slovenije. Potrdila je, da so se v preteklih tednih borzne cene prašičjega mesa dvignili za 30 odstotkov, posamezni deli mesa pa do 60 odstotkov.

Cene so poskočile zaradi povečanega povpraševanja po svinjini iz Azije, največ s Kitajske, kjer je prašičja kuga, je pojasnila Ahčinova.

Vse to pa ne pomeni, da bodo cene svinjine tudi v trgovinah višje za 30 odstotkov.

Maloprodajne cene svežega prašičjega mesa so v Mercatorju v povprečju povišali do 20 odstotkov: »Ko se surovine podražijo, in s tem nabavne cene, maloprodajne cene spremenimo za največ toliko, kolikor so se spremenile nabavne cene izdelkov dobavitelja,« so pojasnili v službi za odnose z javnostmi v Mercatorju.  

V trgovinah Spar in Interspar so maloprodajne cene svinjskega mesa zvišali za približno deset odstotkov. »Sprememba je posledica dviga cen na borzi in dodatnega dviga cen slovenskih dobaviteljev svinjine,« so pojasnili v službi za odnose z javnostmi v Spar Slovenija.


Drži
Objava, ki drži. To oceno uporabljamo tudi pri preverjanju izjav in krajših trditev, ki se pojavljajo na družbenih omrežjih in v javnem prostoru, ter za pregled uresničevanja obljub politikov in drugih javnih osebnosti.

Vsi tipi razkrinkanih informacij