Teden je lahko različno dolg

Avtorica: Klara Škrinjar

 

TRDITEV

Ministrica Ksenija Klampfer je konec januarja napovedala odpravo vseh zaostankov, ki so nastali na CSD Ljubljana v »tem tednu«.


OCENA


IZVIRNA OBJAVA

Twitter


 
Ministrica za delo, družino in socialne zadeve Ksenija Klampfer. Foto STA.

Ministrica za delo, družino in socialne zadeve Ksenija Klampfer. Foto STA.

Politiki, med njimi tudi člani vlade, uporabljajo za komuniciranje z javnostmi pogosto tudi družbena omrežja. Ministrica za delo, družino in socialne zadeve Ksenija Klampfer je tako na Tviterju konec januarja napovedala, da bodo vsi zaostanki, ki so nastali na Centru za socialno delo Ljubljana, predvidoma opravljeni v »tem tednu«.

Ker obljuba dela dolg, nas je zanimalo, ali se je napoved o odpravi zaostankov v roku enega tedna tudi uresničila.

Na ministrstvu so nam pojasnili, da so zaradi velikih zaostankov na CSD Ljubljana v zadnjih dneh preteklega leta približno 4000 od 6000 nerešenih vlog prerazporedili po centrih za socialno delo po vsej Sloveniji. »Vseh teh 6000 vlog je po podatkih centrov za socialno delo v celoti rešenih, z izjemo treh vlog, pri katerih se čaka odziv stranke ali pa reševanje ni možno, ker ima stranka dve vlogi in se čaka na rešitev predhodne vloge,« so sporočili iz službe za odnose z javnostmi.

A to je stanje konec aprila, nas pa je zanimalo, ali so tedaj realizirali konkretno obljubo. »Zaostanki so se reševali prioritetno in v najkrajšem možnem času«, so nam pojasnili in obenem potrdili, da obljuba ni bila v celoti realizirana: »Vloge, ki niso bile rešene v zastavljenem roku, so praviloma tiste, kjer se je čakal odziv stranke ali pa reševanje ni bilo možno, ker se je čakalo rešitev predhodne vloge.«

Ker je ministrica svojo obljubo »zavarovala« s besedo predvidoma, obljubo pa tudi deloma uresničila, smo jo uvrstili v območje sive cone.

Na CSD Ljubljana je bilo sicer 24. aprila 2019 po podatkih ministrstva 202 vlog, ki niso rešene več kot 60 dni. To je rok, po katerem voga dobi status zaostanka, so nam razložili. »Vse te vloge so obdelane in v fazi reševanja. Čaka se na dopolnitve strank,« so še zapisali v odgovoru.


Siva cona
Oznako »Siva cona« dobi objava, ki drži le deloma oziroma objava, ki ne drži v celoti. Oznako uporabljamo zlasti pri preverjanju izjav in krajših trditev, ki se pojavljajo na družbenih omrežjih in v javnem prostoru, ter za pregled uresničevanja obljub politikov in drugih javnih osebnosti.

Vsi tipi razkrinkanih informacij