Družinam v Sloveniji gre dobro, a ne po vseh kazalnikih

Avtorica: Katarina Bulatović

 

TRDITEV

Slovenija je na visokem osmem mestu glede družinam prijazne politike v gospodarsko najbolj razvitih državah sveta.


OCENA


IZVIRNA OBJAVA

Twitter


 
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Foto: Tamino Petelinšek/STA

Slovenija se je v poročilu Unicefa, ki obravnava družinam prijazno politiko v gospodarsko najrazvitejših državah, uvrstila na – visoko – osmo mesto, je tvitnila slovenska organizacija Unicef. Vendar pregled poročila kaže, da pri treh od štirih kazalnikov dosegamo slabšo uvrstitev.

Unicef je po proučitvi politik s posluhom za družino v 41 državah, ki so članice OECD ali EU, Slovenijo uvrstil na osmo mesto. Države so razvrstili na podlagi štirih kazalnikov:

  • dolžina plačanega porodniškega dopusta za matere: 9. mesto

  • dolžina plačanega porodniškega dopusta za očete: 16. mesto

  • delež otrok od 1. do 3. leta, vključenih v predšolsko vzgojo: 10. mesto

  • delež otrok od 3. do 5. leta, vključenih v predšolsko vzgojo: 13. mesto

Slovenija se je pri dolžini plačanega porodniškega dopusta za matere uvrstila na deveto mesto. Pri preostalih treh kazalnikih, ki govorijo o tem, kako prijazna je nacionalna politika do družine, je zasedla slabše mesto – najbolj pri dolžini plačanega porodniškega dopusta za očete, tu je na 16. mestu. To pomeni, da po vseh kazalnikih Slovenija vendarle ni tako uspešna, kot je Unicef zapisal v tvitu in sporočilu za javnost.


Kaj bi lahko izboljšali

»Uvrščamo se v zgornjo tretjino držav, kar pomeni visoko uvrstitev, čeprav pri nekaterih posameznih indikatorjih ne dosegamo visoke uvrstitve. Gre za povprečje vseh mest,« so za razkrinkavanje.si pojasnili v Unicefu, ko smo preverili, zakaj so poudarili visoko mesto Slovenije, če so bili kazalniki v treh od štirih primerov slabši od osmega mesta.

Dodali so, da bi se lahko Slovenija na področju politike za družine izboljšala, pri čemer predlagajo predvsem zagotovitev brezplačne predšolske vzgoje za vse otroke, še posebej od enega do treh let starosti, ko je vključenost v vrtce manjša kot pri starostni skupini od treh do petih let.

»Vključenost v predšolsko vzgojo pomembno prispeva k socializaciji otrok, saj je zgodnje učenje odločilno v prvih letih življenja, ko sta rast in razvoj možganov najhitrejša. Poleg tega je predšolska vzgoja izjemno pomembna pri zmanjševanju revščine,« je za razkrinkavanje.si pojasnila Romana Zidar iz Unicefa.

Po navedbah Unicefovega poročila je vključenost otrok v predšolsko vzgojo eden od dejavnikov, ki vplivajo na socializacijo, nič manj pa ni pomembna kakovost varstva. Ocenjevanje kakovosti je izziv, priznavajo, toda delež vzgojiteljev in njihovih pomočnikov, ki skrbijo za vzgojo otroka, je eden od kazalcev, ki ga je mogoče uporabiti. Po teh podatkih se Slovenijo denimo uvršča na šesto mesto.

Slovenija se pri povprečju vseh kazalnikov o politiki, prijazni do družine, uvršča v zgornjo tretjino najbolj razvitih držav. To je visoko, vendar pri treh od štirih indikatorjev ne dosegamo tako dobre uvrstitve – pri očetovskem dopustu smo v srednji tretjini lestvice. Tega Unicef ni navedel v tvitu ali sporočilu za javnost, zato objavi dajemo oznako siva cona.


Artboard+17@2x.png

Siva cona
Oznako »siva cona« dobi objava, ki drži le deloma, oziroma objava, ki ne drži v celoti. Oznako uporabljamo zlasti pri preverjanju izjav in krajših trditev, ki se pojavljajo na družbenih omrežjih in v javnem prostoru, ter za pregled uresničevanja obljub politikov in drugih javnih osebnosti.

Vsi tipi razkrinkanih informacij